U. von der Leyen perrinkimo kampaniją pradėjo sunkiai: purvais drabsto ne tik priešai, bet ir „draugai“

Ursula von der Leyen dar neįsivažiavo savo politinėje kampanijoje į Europos Komisijos (EK) aukščiausią poziciją. Nepaisant to, jau prasidėjo jos politinių oponentų ir netgi būsimų sąjungininkų priešiška politinė kampanija.

 U. von der Leyen perrinkimo kampanija prasidėjo sunkiai: purvais drabsto ne tik priešai, bet ir „draugai“.<br> EPA-ELTA nuotr., lrytas.lt koliažas.
 U. von der Leyen perrinkimo kampanija prasidėjo sunkiai: purvais drabsto ne tik priešai, bet ir „draugai“.<br> EPA-ELTA nuotr., lrytas.lt koliažas.
Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen.<br>EPA-ELTA nuotr.
Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen.<br>EPA-ELTA nuotr.
V. Orbanas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V. Orbanas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 T. Bretonas.<br>EPA-ELTA nuotr.
 T. Bretonas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Ursula von der Leyen.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Ursula von der Leyen.<br>AFP/Scanpix nuotr.
U. von der Leyen.<br>DPA-Picture Alliance/Scanpix nuotr.
U. von der Leyen.<br>DPA-Picture Alliance/Scanpix nuotr.
Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen.<br>EPA-ELTA nuotr.
Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen.<br>EPA-ELTA nuotr.
U. von der Leyen.<br>EPA-ELTA nuotr.
U. von der Leyen.<br>EPA-ELTA nuotr.
U. von der Leyen.<br>EPA-ELTA nuotr.
U. von der Leyen.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Mar 21, 2024, 8:29 PM

Praėjus vos kelioms dienoms po to, kai Europos Parlamento konservatorių grupė pasiūlė jai tapti pagrindine kandidate birželio mėn. vyksiančiuose Europos Parlamento rinkimuose, ji jau atrėmė du rimtus iššūkius iš jos būsimų sąjungininkų.

Tokie politiniai išpuoliai yra sunki politinės kampanijos pradžia Europos Komisijos vadovei, kuriai pavyko atsiriboti nuo „kasdienės politikos“. Ji vadovavo bloko atsakui į COVID-19 pandemiją, ją sekusią ekonominę krizę ir Rusijos plataus masto invaziją į Ukrainą.

Dėl savo vadovavimo stiliaus Briuselyje politikė pelnė meilią pravardę „karalienė von der Leyen“, rašo „Politico“.

Pirmoji salvė

U. von der Leyen dar nėra išbandžiusi savo jėgų politinėje kampanijoje Europos lygmeniu. Įsibėgėjant kampanijai ji greitai praranda savo turimos pozicijos apsaugą. Jai dar reikia įrodyti savo tvirtumą politinėse lenktynėse, rašo „Politico“.

Pradėdama savo politinę kampaniją U. von der Leyen Bukarešte pasakė audringą kalbą. Joje politikė užsipuolė Prancūzijos kraštutinių dešiniųjų „Nacionalinį ralį“, kuriam vadovauja Marine Le Pen. EK vadovės teigimu, ši politinė jėga „draugauja“ su Rusijos vadovu Vladimiru Putinu.

Socialinio tinklo „X“ paskyra, kuri priklauso U. von der Leyen perrinkimo kampanijai nėra populiari – ją seka mažiau nei 3 tūkst. sekėjų, palyginti su daugiau nei 1,5 mln. jos oficialios paskyros sekėjų.

Pirmąją salvę į dabartinę EK pirmininkę paleido už vidaus rinką atsakingas EK narys Thierry Bretonas. Jis dirba U. von der Leyen stovykloje ir sėdi priešais ją per kassavaitinius Europos Komisijos narių susitikimus.

Praėjusią savaitę socialiniame tinkle „X“ T. Bretonas rėžė, kad U. von der Leyen trūksta jos pačios konservatorių stovyklos paramos.

„Nepaisant jos savybių, Ursula von der Leyen savo partijoje sudaro mažumą, – rašė T. Bretonas. – Atrodo, kad EPP (Europos Liaudies Partija) netiki savo kandidate.“

Dėl tokio neįprastai priešiško EK nario žingsnio savo viršininkės atžvilgiu T. Bretonas sulaukė greito Europos Komisijos generalinio sekretoriaus papeikimo.

Po to T. Bretonas dar sykį bakstelėjo pirštu. Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas esą buvo „įsiutęs“ dėl šio įrašo socialiniame tinkle.

Tačiau žala jau buvo padaryta. U. von der Leyen tapo politinių išpuolių ir kaltinimų objektu.

Atšaldyti pinigai

Netrukus EPP vadovas Manfredas Weberis metė dar vieną iššūkį, kuris, nors ir ne toks asmeniškas, artimiausiomis savaitėmis gali būti dar žalingesnis.

Praėjus vos kelioms dienoms po to, kai jo partijos nariai paskyrė U. von der Leyen pagrindine kandidate Europos Parlamento rinkimuose, M. Weberis įsakė jiems pasirašyti tarppartinį teisinį skundą Parlamente, kuriame EK kaltinama dėl sprendimo skirti Vengrijai 10 mlrd. eurų ES lėšų. Šie pinigai buvo įšaldyti dėl problemų, susijusių su teisinės valstybės principais šalyje.

U. von der Leyen biuras buvo tiesiogiai atsakingas už sutikimą neįšaldyti šių lėšų, nors tam prieštaravo visos pagrindinės Europos Parlamento partijos, įskaitant ir pačią Europos Liaudies Partiją.

„Bandymas prisitaikyti prie Vengrijos premjero Viktoro Orbano padarė ją labai pažeidžiamą išpuoliams Europos Parlamente, kur jos dauguma ateityje nebus visavaldė“, – aiškino vienas ES pareigūnas, kalbėjęs anonimiškumo principu.

M. Weberio sprendimas prisijungti prie ieškinio yra labai svarbus, nes jo partija yra didžiausia Europos Parlamente, o tai reiškia, kad EP demonstruoja jėgą prieš ES vykdomąją valdžią.

„EPP neketina slėpti savo pozicijų vien dėl to, kad prasidėjo rinkimų kampanija. M. Weberis davė suprasti, kad nepritaria sprendimui skirti lėšas Vengrijai ir jis laikosi šio žingsnio“, – paklaustas apie šį žingsnį tikino pareigūnas, priklausantis EPP.

Politinė praeitis

Tai nėra pirmas kartas, kai M. Weberis metė iššūkį U. von der Leyen. Abu politikai turi istoriją, kuri siekia iki pat 2019 m., kuomet politikas atvedė EPP stovyklą į pergalę Europos Parlamento rinkimuose. Tada nacionaliniai lyderiai atmetė jo kandidatūrą į Europos Komisijos vadovo postą, jį perėmė U. von der Leyen. Tai tuo metu buvo visiškai netikėtas pasirinkimas, rašo „Politico“.

Šių metų pradžioje M. Weberis vadovavo savo frakcijos nariams, kurie sukilo prieš gamtos atkūrimo įstatymo projektą, kuriam pritarė U. von der Leyen vadovaujama EK. Jis taip pat ne kartą darė spaudimą, siekdamas pakeisti jos poziciją tokiais klausimais kaip migracija ir EK pasiūlymas dėl žaliojo susitarimo.

Tai rodo, kad M. Weberis neketina sumažinti savo spaudimo U. von der Leyen politinei kampanijai. Iš tiesų EPP linksta į tai, kad politikė, kuri pastaruosius penkerius metus valdė daugiausia kaip centristė, įvairiais politiniais klausimais pasuktų griežtai dešinėn, o kai kurios nacionalinės konservatyviosios partijos apskritai nenori turėti nieko bendra su jos kandidatūra.

Politiniai išpuoliai sklinda ir iš kitų U. von der Leyen „sąjungininkų“. Po įnirtingų ūkininkų protestų, nukreiptų prieš ES institucijas, kraštutinių kairiųjų ir kraštutinių dešiniųjų partijos stiprina savo išpuolius prieš šią politikę.

Vos tik U. von der Leyen išsakė idėją įsteigti Europos gynybos komisaro poziciją, kuris koordinuotų ginklų įsigijimą, prancūzė M. Le Pen ir jos vadovaujamas kraštutinių dešiniųjų „Nacionalinis ralis“ pasisakė prieš šią idėją, sakydamas, kad ji pažeistų šalių suverenitetą.

Nepaisant pagundos kuo ilgiau laikytis savo posto suteikiamos apsaugos, U. von der Leyen negalės slėptis ilgai, rašo „Politico“.

Europos Komisijos taisyklės reikalauja, kad ji griežtai atskirtų savo oficialias pareigas nuo rinkimų kampanijos, be to, ji privalo dalyvauti bent septyniuose rinkimų kampanijos renginiuose įvairiose Europos šalyse, tarp kurių gali būti ir artimiausiomis savaitėmis rengiami tiesioginiai debatai.

Kol kas politikė nepaskelbė jokios informacijos dėl dalyvavimo šiuose renginiuose.

Parengta pagal „Politico“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.