EK vadovei U. von der Leyen – kritikos strėlės dėl suartėjimo su radikalais: įspėjo apie klaidas, galinčias „sugriauti Europą“

Europos „Žaliajam kursui“ vadovauti besiruošianti Ispanijos politikė Teresa Ribera pažėrė kritikos Ursulai von der Leyen. Ji mano, kad Europos Komisijos (EK) pirmininkės (ne)priimami sprendimai gali pakenkti visos ES BVP, pabloginti santykius su kaimynais, atitolinti kovos su klimato kaita veiksmus bei apskritai „sugriauti Europą“.

U. von der Leyen.<br>EPA-ELTA nuotr.
U. von der Leyen.<br>EPA-ELTA nuotr.
Ursula von der Leyen.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Ursula von der Leyen.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Teresa Ribera.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Teresa Ribera.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Ursula von der Leyen.<br>EPA/ELTA nuotr.
Ursula von der Leyen.<br>EPA/ELTA nuotr.
Ursula von der Leyen.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Ursula von der Leyen.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Ursula von der Leyen.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Ursula von der Leyen.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Ursula von der Leyen.<br>AP/Scanpix nuotr.
Ursula von der Leyen.<br>AP/Scanpix nuotr.
Ursula von der Leyen.<br>EPA/ELTA nuotr.
Ursula von der Leyen.<br>EPA/ELTA nuotr.
Ursula von der Leyen.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Ursula von der Leyen.<br>AFP/Scanpix nuotr.
EK Pirmininkė Ursula von der Leyen.<br>EPA/ELTA nuotr.
EK Pirmininkė Ursula von der Leyen.<br>EPA/ELTA nuotr.
Ursula von der Leyen.<br>EPA/ELTA nuotr.
Ursula von der Leyen.<br>EPA/ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

2024-05-15 11:47, atnaujinta 2024-05-15 11:48

Daug šansų naująja ES žaliojo kurso komisare tapti turinti T. Ribera, interviu „Politico“ sukritikavo savo potencialą vadovę – Ursulą Von der Leyen. Ji mano, kad U. Von der Leyen daro milžinišką ir žalingą klaidą.

Ispanijos ministro pirmininko pavaduotoja pasakojo, kad Europos Komisijos pirmininkės U. von der Leyen noras bendradarbiauti su kraštutiniais dešiniaisiais ir atsisakyti žaliosios darbotvarkės atskleidžia „susitaikymo požiūrį, kuris yra nepaprastai žalingas, ypač Europos interesams“.

Po to, kai Ministras Pirmininkas Pedro Sánchezas paskyrė T. Riberą pagrindine Ispanijos socialistų partijos kandidate ES rinkimuose, T. Ribera ketina tapti Madrido ES komisare – 27 narių ministrų kabineto, siūlančio ES politiką, nare.

T. Riberai kompetencijos ekologijos politikos srityje netrūksta – ji turi ilgametę politinę patirtį ir šešerius metus vadovavo Ispanijos ekologinei transformacijai. Ispanijos pareigūnė laikoma tinkama įpėdine, galinčia iš Briuselio vadovauti ES „Žaliajam susitarimui“.

Dabartinis ES Žaliojo susitarimo vadovas Fransas Timmermansas prižiūri ekonomiką keičiantį ES teisės aktų paketą, skirtą šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimui mažinti ir gamtai atkurti. Per pirmąją U. Von der Leyen kadenciją tai buvo vienas įtakingiausių postų.

Per kitą kadenciją reikės užtikrinti, kad nacionalinės vyriausybės priimtų šiuos įstatymus ir kartu tęsti ekologinio reguliavimo ir strateginių investicijų darbus.

„Mums vis dar reikia padaryti daug daugiau“, – pabrėžė T. Ribera ir išreiškė poziciją, kad ji „mielai ir toliau kovos už šią darbotvarkę Briuselyje“.

Tačiau jos patirtis ir ekologinis aktyvumas gali turėti įtakos nesutarimams su U. von der Leyen, kuri, kaip manoma, išsaugos savo postą ir vadovaus EPP (Europos liaudies partijos) kampanijai, kuri pastebimai atvėso žaliojo susitarimo klausimu.

„Ji yra ta, kuri galėtų Žaliąjį susitarimą perkelti į kitą etapą“, – teigė vienas Europos diplomatas, kuriam buvo suteiktas anonimiškumas, leidžiantis atvirai kalbėti šia tema.

„Tačiau nesu tikras, ar U. von der Leyen tokiam žmogui kaip T. Ribera išdrįstų suteikti stiprią poziciją. (...) Dėl to P. Sánchezui teks kovoti“, – teigia diplomatas.

Europa gali žlugti

Apklausos rodo, kad kraštutinių dešiniųjų partijų, kurių dauguma vykdo griežtą prieš žaliuosius nukreiptą politiką, atstovų skaičius kitame Europos Parlamente bus didesnis.

Praėjusį mėnesį U. von der Leyen pasakojo, kad ji yra pasirengusi bendradarbiauti su kai kuriomis iš šių grupių, kad būtų priimti teisės aktai.

T. Ribera kalbėjo, kad šis „suartėjimas yra baisi strategija, kuri tik įkvepia ekstremaliausias frakcijas“.

Ji išreiškė viltį, kad U. von der Leyen skirs laiko apmąstyti ir pakeisti savo poziciją. „Man tai nepatinka, aš tam nepritariu ir manau, kad tai didžiulė politinė ir ekonominė klaida“, – kalbėjo ji.

„Suprantu, kad ji bando save projektuoti kaip žmogų, galintį suvienyti labai skirtingas frakcijas, – pridūrė politikė. -Tačiau manau, kad toks požiūris yra neteisingas“, – sakė T. Ribera. „Negalima priimti to, kas nepriimtina.“

Visgi U. von der Leyen ir jos komanda atsisakė atsakyti į T. Riberos pastabas ir pati nuspręs, kas kokį darbą gaus Komisijoje. Tačiau T. Ribera nesileido į kompromisus ir kritikavo tiek EK pirmininkę, tiek savo ambicijas būti Briuselio energijos tarpininke.

„Aš nesutiksiu būti dekoro dalimi“, – kalbėjo T. Ribera.

Ji nori, kad į kiekvieną sprendimą būtų įtrauktas Žaliasis susitarimas. Ji taip pat pritarė tam, kad būtų įsteigta superkomisaro pareigybė, kuri apimtų klimato, energetikos ir aplinkos klausimus.

T. Ribera teigė, kad blokui reikia ES vadovaujamo požiūrio į energiją, vandenį ir ekologiškas investicijas. Ji kalbėjo, kad buvo skirta per mažai dėmesio Europos infrastruktūros atnaujinimui, kuris padėtų susidoroti su dideliais karščiais, sausromis, potvyniais, gaisrais ir jūros lygio kilimu.

T. Ribera pridūrė, kad nepakankamai imtasi priemonių sušvelninti ekonominį pereinamojo laikotarpio poveikį.

Žaliųjų šalininkų nuomone, T. Ribera yra svajonių kandidatė – išmananti politiką, politiškai tvirta, socialiai sąmoninga ir užkietėjusi aplinkosaugininkė.

L. Tubiana pridūrė, kad T. Ribera buvo „griežta derybininkė“ – paminėjo jos poziciją prieš kitas ES šalis, kai ji siekė priversti Ispaniją ir Portugaliją daryti nuolaidas, kad jos pačios galėtų formuoti energijos kainas Rusijos dujų krizės metu.

Ispanijoje T. Ribera pasiekė nemažai permainų „žaliojoje“ srityje. Taip pat ji prisidėjo prie susitarimo sudarymo su profsąjungomis dėl Ispanijos anglių kasyklų uždarymo.

Priešingai nei U. von der Leyen, kuri laikosi verslui palankaus požiūrio į ekologinį perėjimą, T. Ribera teigė, kad bendrovėms neturėtų būti mokamos kompensacijos už taršios veiklos nutraukimą. Veikiau jos pačios turėtų susimokėti.

„Išteklius išgaunančios bendrovės yra aiškiai atsakingos už teritorijas, kuriose jos veikė, – kalbėjo T. Ribera. – Jos supranta, kaip svarbu išsaugoti savo reputaciją.“

Taip pat T. Ribera kalba apie žemės ūkį. Ją suerzino, kad U. von der Leyen vadovaujama komisija padarė nuolaidų ūkininkų interesams, siekdama sumažinti ekologiškus reikalavimus pagal ES bendrosios žemės ūkio politikos programą.

„Pasakymas, kad ūkininkų problema yra žalioji darbotvarkė, yra absurdiškas, kai ūkininkai iš tikrųjų kovoja su dirvožemio derlingumo praradimu, sausra, vandens tarša, augalų apdulkintojų trūkumu ir jų ekosistemų degradacija“, – pabrėžė T. Ribera.

„Žmonės, kaltinantys žaliąjį susitarimą, meluoja ir, manau, žino, kad meluoja“, – teigė ji.

Ji patikslino, kad BŽŪP (Bendroji žemės ūkio politika) paskatino ūkininkus gaminti vis daugiau maisto, todėl „nenuostabu, kad jie pradėjo naudoti daugiau trąšų“, nepaisant žalingo jų poveikio aplinkai. „Šios problemos turės būti peržiūrėtos iš naujo“, – pabrėžė ji.

„Kaip galiu ginti pozicijas, kurios atitolins kovos su klimato kaita veiksmus, prisidės prie Europos griūties, didesnių kančių, pakenks mūsų BVP, pablogins mūsų santykius su kaimynais?“ – klausė T. Ribera.

Parengta pagal „Politico“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: komentarai Europos Parlamento rinkimų rezultatams aptarti