„Geltonas objektas“ ir naftos dėmės - ne iš dingusio lėktuvo

Gelbėtojų laivai naktį nesugebėjo rasti sekmadienio popietę iš oro pastebėto plūduriuojančio keturkampio objekto, kuris, kaip manoma, galėjo būti dingusio Malaizijos keleivinio lėktuvo „Boeing 777“ durys, pranešė Vietnamo pareigūnai.

Po pietų Kinijos jūros platybes Vietnamo oro pajėgų kariai žvalgosi iš sovietų gamybos lėktuvo AN-26.<br>AP nuotr.
Po pietų Kinijos jūros platybes Vietnamo oro pajėgų kariai žvalgosi iš sovietų gamybos lėktuvo AN-26.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

Mar 9, 2014, 10:42 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 1:57 PM

Paieškų ir gelbėjimo operacijos koordinavimo centro vadovas Doan Huu Gia pirmadienį sakė, kad šeši lėktuvai ir septyni laivai iš Vietnamo ieškojo to objekto, bet nieko nerado.

„Ponios ir ponai, deja, neradome nieko, kas būtų panašu į objektus iš lėktuvo, o juo labiau paties lėktuvo“, – pareiškė Malaizijos civilinės aviacijos departamento vadovas Azharudinas Abdul Rahmanas.

Užtat žmonių vaizduotę pakurstė dar vienas vandens paviršiuje pastebėtas objektas. Pirmadienį žiniasklaidą apskriejo pranešimas apie „geltoną objektą“, kuris galėtų būti gelbėjimosi plaustas.

Be Malaizijos, lėktuvų arba laivų į operacijos rajoną nusiuntė Australija, Kinija, Tailandas, Indonezija, Singapūras, Vietnamas, Filipinai ir JAV.

Naftos dėmės - taip pat ne iš lėktuvo

Prie Malaizijos krantų aptiktos naftos dėmės cheminis tyrimas parodė, kad jos kilmė nesusijusi su dingusiu lėktuvu, pirmadienį pranešė viena pareigūnė. 

„Tokia nafta nenaudojama lėktuvuose“, – nurodė jūrų vykdomosios agentūros atstovė Faridah Shuib (Farida Šuib) pridurdama, kad ši medžiaga naudojama laivuose. 

Naftos dėmė, kurios pavyzdys buvo tikrinamas laboratoriškai, buvo rasta maždaug už 185 km į šiaurę nuo Malaizijos rytinės pakrantės Kelantano valstijos, į pietus nuo tos vietos, kurioje oro eismo dispečeriai prarado ryšį su lėktuvu. 

Laineris „Boeing 777-200ER“, kuriuo iš Kvala Lumpūro į Kinijos sostinę skrido 227 keleiviai ir 12 žmonių įgula, kaip spėjama, sudužo šeštadienį Pietų Kinijos jūroje. 

Ieškojo „geltono objekto“

 Vietnamas pasiuntė gelbėtojų sraigtasparnius ieškoti „geltono objekto“, pastebėto teritoriniuose vandenyse, kuris gali būti gelbėjimosi plaustas iš dingusio Malaizijos keleivinio lainerio, skraidinusio 239 žmones, pirmadienį pranešė vienas vyriausybės pareigūnas. 

Vienas Vietnamo lėktuvas pastebėjo tą objektą anksčiau pirmadienį, tačiau buvo per toli, kad jį atpažintų, susisiekimo viceministras Pham Quy Thieu, vadovaujantis Gelbėjimo komitetui, sakė naujienų agentūrai „Reuters“.

Vėliau gelbėtojų sraigtasparnis ištraukė jūroje aptiktą plūduriuojantį geltoną objektą ir nustatė, kad jis nėra gelbėjimosi plaustas iš dingusio Malaizijos lėktuvo.

„Jis (sraigtasparnis) ištraukė tą objektą, pranešus ir paprašius Malaizijos gelbėjimo centrui, už 130 kilometrų į pietvakarius nuo To Ču salos. Nustatyta, kad tas objektas yra dumbliais apaugęs kabelio ritės šonas“, – nurodoma Vietnamo civilinės aviacijos valdybos tinklalapyje.

Vietnamas pirmadienio popietę pasiuntė du sraigtasparnius į pietus nuo Fukuoko salos ištraukti objekto, kuri anksčiau buvo pastebėta paieškose dalyvaujančio lėktuvo.

Vietnamo civilinės aviacijos valdyba savo tinklalapyje nurodė, kad paieškos vykdomos už maždaug 140 kilometrų į pietvakarius nuo To Ču salos, esančios už maždaug 200 kilometrų nuo pietų Vietnamo krantų.

Nustatė, kas turėjo vogtą pasą

Malaizija nustatė tapatybę vieno iš dviejų vyrų, įsėdusį į dingusį oro bendrovės „Malaysia Airlines“ lėktuvą su pavogtais pasais, pirmadienį pranešė policijos vadovas.

Policijos vadovas Khalidas Abu Bakaras nurodė, kad tas asmuo, kuris nėra Malaizijos pilietis, buvo atpažintas pagal oro uosto apsaugos vaizdo kamerų įrašus.

„Tai viskas, ką galime atskleisti, – pareigūnas sakė naujienų agentūrai AFP. – Vis dar aiškinamės, ar jie (pavogtais pasais pasinaudoję asmenys) atvyko teisėtai, ar neteisėtai.“

Kol kas vyro pavardė ir kilmės šalis neskelbiama. Policijos duomenimis, identifikuoti įtariamąjį padėjo užsienio slaptoji tarnyba. 

Identifikuotas vyras nėra nei iš Malaizijos, nei iš Sindziango, autonominio Šiaurės Kinijos regiono, kuriame gyvena uigūrų musulmonų mažuma, rašo laikraštis „Star“, remdamasis vienu pareigūnu. 

Ar atskleista tapatybė tyrėjams padeda tirti mįslingą orlaivio dingimą, nežinoma. Gali būti, kad minėti vyrai yra paprasčiausi sukčiai, keliavę vogtais pasais. Ekspertai kol kas neturi duomenų, kad prieš „Boeing 777-200“ buvo įvykdytas išpuolis. 

Malaizijos vidaus reikalų ministras Zahidas Hamidis sakė, kad abu vyrai buvo „azijietiškų veido bruožų“. Jis neslėpė nustebimo, kad pasus tikrinusiems pareigūnams nepasirodė įtartina, jog jų pavardės skamba europietiškai. Pasai buvo pavogti iš Italijos ir Austrijos piliečių Tailande 2012 ir 2013 metais. 

Mįslingieji vyrai bilietus skrydžiui įsigijo Tailande. Pasak tyrėjų, jie iš Pekino ketino skristi į Amsterdamą ir ten persėsti į lėktuvą, skrendantį į Frankfurtą arba Kopenhagą. Anot Interpolo, vogti pasai jo duomenų banke buvo užregistruoti kaip pavogti. 

Tyrimas vykdomas „visomis kryptimis“, sakė Malaizijos aviacijos tarnybos direktorius Azharuddinas Abdulas Rahmanas. Tai apima ir galimą teroro aktą ar pagrobimą. Kai lėktuvas dingsta tokiu būdu, esą kyla daug spėlionių. 

„Mes lygiai taip pat spėliojame. Kad patvirtintume, kas iš tikrųjų atsitiko, mums reikia aiškių ir konkrečių įrodymų ar lėktuvo nuolaužų“, - sakė A.A.Rahmanas. Jis patikino, kad lėktuve nebuvo bagažo be šeimininko. Penki keleiviai į orlaivį neįlipo, jų lagaminai buvo iškrauti. 

70 metrų ilgio lėktuvo, kuriame buvo 239 žmonės, paieška kol kas rezultatų neduoda. 

Unikalios istorijos

Sunumeruoti nuo 1 iki 227 – „Malaysian airlines“ lėktuvo „Boeing 777” keleivių sąrašas, iš pirmo žvilgsnio, - tik pavardžių, amžiaus ir tautybių išklotinė.

Tačiau už šių pavardžių stulpelių, į kuriuos dabar krypsta visų, negalinčių patikėti mįslingu orlaivio dingimu, akys, slypi daugybė unikalių žmonių istorijų.

Aistringi keliautojai iš Australijos, pripažintas kinų kaligrafas, jaunas indonezietis, pasiryžęs pradėti karjerą. Ir du žmonės su vogtais pasais.

Orlaivio su 227 keleiviais ir 12 įgulos narių nepavyksta rasti jau dvi paras. Jūroje naršo 40 laivų ir 22 lėktuvai. Vis skelbiama apie „keistus objektus“ ir kuro dėmes, tačiau rasti pradingėlio niekaip nepavyksta.

„Boeing 777” išskrido iš Malaizijos sostinės Kvala Lumpūro ir turėjo nusileisti Kinijos sostinėje Pekine. Tačiau Vietnamo oro erdvėje su orlaiviu nutrūko kontaktas ir nuo to laiko apie jį nėra beveik jokios žinios.

Vienintelė konkretesnė žinia pasaulį apskriejo sekmadienį – radarams pavyko užfiksuoti, kad orlaivis galėjo apsisukti. Vėliau paviešinta galima orlaivio nuolauža. Paiešką nutraukė nakties tamsa.

Pilotai oro dispečeriams nepasiuntė absoliučiai jokio signalo.

Skrido įsimylėjėliai

Lėktuvo įgulą sudarė 12 Malaizijos piliečių. Daugumą keleivių - kinai ir malajai. Orlaivyje buvo ir Australijos, Amerikos, Indijos, Prancūzijos, Indonezijos, Ukrainos piliečių.

Kai kurie jų keliavo vieni, kai kurie grupėmis. Vieni vyko verslo reikalais, kiti – tiesiog atostogų. Jauniausiam keleiviui – vos dveji, vyriausiam – 76 metai.

„Meldžiu stebuklo“, – kalbėjo Danielis Liu, kaligrafijos ir tapybos parodos Malaizijoje organizatorius. Parodoje lankėsi pripažintas Kinijos kaligrafas Meng'as Gaosheng'as su 18 savo kolegų ir 6 šeimos nariais.

Kiekvieną dieną pasaulyje skrydžiui pakyla apie 80 tūkst. lėktuvų ir nusileidžia be jokių trikdžių. Aistringiems keliautojams iš Australijos 58-erių Robertui Lawtonui ir jo 54 metų žmonai Catherine reisas MH370 turėjo būti dar vieno nuotykio pradžia.

„Jie pasakojo, kad rengiasi dar vienai didelei kelionei ir dėl to labai džiaugėsi“, - pasakojo australų poros kaimynė, apibūdinusi juos kaip nuostabius senelius.

Dar vienai australų porai – penktąją dešimtį peržengusiems Rodney ir Mary Burrows skrydis į Pekiną taip pat turėjo žymėti „naują žingsnį gyvenime“.

Lėktuve buvo ir įsimylėjėliai paaugliai 17-metis Hadrienas Wattrelos ir 18-metė Zhao Yan, kurie mokėsi Prancūzų mokykloje Pekine ir turėjo sugrįžti iš atostogų Malaizijoje. Gruodžio mėnesį Zhao pasikeitė savo „Facebook nuotrauką į fotografiją kartu su Hadrienu ir parašė: „Myliu“.

50-metė Chandrika Sharma vyko į Maisto ir žemės ūkio organizacijos konferenciją. Lėktuve buvo ne vienas verslo reikalais keliavęs asmuo.

Tačiau dalies orlaivio keleivių kelionės tikslas lieka visiškai neaiškus. Pirmiausia – dviejų asmenų, kurie į lėktuvą įlipo su vogtais Italijos ir Austrijos piliečių pasais. Būtent ši aplinkybė skatina spėliones, kad lėktuvo dingimas nėra nelaimingas atsitikimas.

Malaizijos pareigūnai, padedami kolegų iš JAV ir kitų šalių, tiria galimo terorizmo versiją.

Taip pat paskelbta, kad įtarimą kelia dar du į lėktuvą įlipę asmenys.

Kaip ir dažnai tokiais atvejais, atsirado žmonių, kurie į lemtingąjį skrydį nepateko. Tai - Liu Hongwei, minėto kaligrafo kolega. Jis buvo pakviestas į parodą Malaizijoje, tačiau darbo reikalai sutrukdė jam išvykti.

Įtartini keleiviai - „azijietiškos išvaizdos“ 

Malaizijos vidaus reikalų ministras pareiškė, kad du keleiviai, kurie, pasinaudoję pavogtais pasais, įsėdo į oro bendrovės „Malaysia Airlines“ lėktuvą, vėliau dingusį su 239 žmonėmis, buvo „azijietiškų veido bruožų“, pranešė žiniasklaida. 

„Malaysia Airlines“ MH370 reiso laineris, skridęs iš Kvala Lumpūro į Pekiną, dingo skrisdamas virš jūros tarp Malaizijos ir Vietnamo šeštadienį paryčiais, praėjus maždaug valandai po pakilimo. 

Nuogąstavimų dėl potencialios teroro atakos iškilo, kai paaiškėjo, jog bent du keleiviai, buvę tame lėktuve, užsiregistravo skrydžiui, pateikę pavogtus Italijos ir Austrijos piliečių pasus. Buvo nustatyta, kad tikrieji tų pasų savininkai yra gyvi ir sveiki. 

„Tebesu suglumęs, kaip galėjo nutikti, kad (imigracijos pareigūnai) nesusiprotėjo: italas ir austras, tačiau azijietiškų veido bruožų“, – vidaus reikalų ministrą Zahidą Hamidi  sekmadienį citavo Malaizijos nacionalinė naujienų agentūra „Bernama“. 

Daugiau detalių tame pranešime nebuvo pateikta. Malaizijos pareigūnai anksčiau sakė tiriantys tų keleivių atvaizdus, užfiksuotus apsaugos vaizdo kamerų. 

Malaizijos susisiekimo ministras sekmadienį nurodė, kad vyriausybė tikrina teroristinio išpuolio galimybę ir palaiko ryšius su kitų šalių žvalgybos agentūromis, įskaitant JAV federalinių tyrimų biurą (FTB).

Kinija ragina Malaiziją suintensyvinti paieškas 

Kinijos užsienio reikalų ministerija pirmadienį paragino Malaiziją suintensyvinti dingusio oro bendrovės „Malaysia Airlines“ lainerio, kuriame buvo 239 žmonės, paieškas ir tyrimą dėl to incidento. 

Ministerijos atstovas Qin Gangas šiuos komentarus išsakė per kasdienę spaudos konferenciją. 

Interpolui patvirtinus, kad bent du keleiviai į tą lėktuvą įsėdo pasinaudoję pavogtais pasais, daugėja klausimų dėl galimų saugumo spragų, taip pat prielaidos, jog laineris galėjo sudužti susprogdinus bombą arba jį pagrobus. 

Tarptautinė policijos organizacija nurodė tikrinanti, ar kiti to lėktuvo keleiviai nebuvo pasinaudoję suklastotais tapatybės dokumentais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.