Dingusio lėktuvo mįslės: vogti pasai, veikia keleivių telefonai

Į pradingusio „Malaysian airlines“ lėktuvo paieškas įsijungė didelė tarptautinė paieškų komanda. Į galimą avarijos vietą prie Vietnamo krantų išplaukė ir JAV bei Kinijos laivai. CNN paskelbė žinią, kad vandenyse, Pietų Kinijos jūroje netoli Vakarų Vietnamo pastebėtas „keistas objektas“.

Gelbėtojai skuba prie pastebėjo "keisto objekto".<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Gelbėtojai skuba prie pastebėjo "keisto objekto".<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BBC, CNN, BNS lr lrytas.lt

Mar 9, 2014, 8:10 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 2:23 PM

Vėliau JAV pareigūnai paskelbė, kad  „keistas objektas“, plūduriuojantis Pietų Kinijos jūroje, nėra „Malaysian airlines“ lėktuvo nuolauža.

Tuo pat metu daugėja mįslių. Vienam vyrui pabandžius paskambinti į lėktuve buvusio brolio telefoną, jis išgirdo jungimo signalą, telefonas nebuvo išjungtas, bet niekas neatsiliepė.

Kinijos žiniasklaidos teigimu, paskambinti į artimųjų telefonus pavyko net kelios šeimoms: signalas yra, bet niekas neatsiliepia. Tai užfiksuota ir Kinijos televizijoje parodytame reportaže.

Bilietus pirko kartu

Tuo pat metu aiškinamasi keleivių pavogtais pasais mįslė. Du asmenys, keliavę „Malaysian airlines“ lėktuvu su pavogtais pasais, bilietus pirko kartu. Tai paaiškėjo bandant išnarplioti vogtų pasų mįslę orlaivyje, kurio nepavyksta rasti jau pusantros paros.

Asmenys, turėję pavogtus Italijos ir Austrijos piliečių pasus, savo bilietus pirko iš „China Southern Airlines“ ir mokėjo Tailando batais.

Ši mįslė kursto spėliones, ar vogtais pasais nepasinaudojo teroristai, kurie galėjo užgrobti lėktuvą.

Jau anksčiau šeštadienį išsiaiškinta, kad lėktuvu neskrido du Austrijos ir Italijos piliečiai, kurių pavardės buvo viešai nurodytos keleivių sąraše.

Kodėl oro linijos arba oro uosto pareigūnai Interpolo duomenų bazės, kurioje yra užfiksuoti duomenys apie pasų vagystes? Tai klausimas, kurį taip pat bandoma atsakyti.

Tuo tarpu tyrėjai tikrina visą keleivių žiniaraštį. Malaizijos transporto ir gynybos ministro Hishammuddino Huseino teigimu, mažiausiai keturios pavardės keleivių sąraše yra „įtartinos“.

Kinijos žiniasklaida taip pat praneša, kad kinas, kurio paso numeris yra tarp dingusio „Malaysia Airlines“ lėktuvo keleivių pasų numerių, iš tikrųjų į tą lėktuvą neįlipo, sekmadienį pranešė Kinijos valstybinė žiniasklaida. 

Tas žmogus, Rytų Kinijos Fudziano provincijos gyventojas, kiek žinoma, niekur nebuvo išvykęs ir tebėra Fudziane, remdamasi policija pranešė oficialioji naujienų agentūra „Xinhua“. 

Kaip vėliau paaiškino vienas civilinės aviacijos pareigūnas, vis dar manoma, kad tik du keleiviai pasinaudojo pavogtais pasais ir pareigūnai studijuoja saugumo kamerų nufilmuotą medžiagą apie juos. „Užregistruoti tik du keleiviai su suklastotais pasais“, - sakė civilinės aviacijos vieno departamento generalinis direktorius Azharuddinas Abdul Rahmanas.

„Turime saugumo kamerų įrašus apie du keleivius. Tie įrašai ... dabar studijuojami. Nėra keturių žmonių, tik du“, – sakė jis.

Ši mįslė kursto spėliones, ar vogtais pasais nepasinaudojo teroristai, kurie galėjo užgrobti lėktuvą. Malaizijos pareigūnai teigia, kad tiriamos visos versijos, o jiems padeda ir JAV Federalinio tyrimų biuro pareigūnai.Anot Malaizijos ministro,tyrimas vykdomas visapusiškai. „Svarbiausias dalykas man ir lėktuvo keleivių artimiesiems yra surasti orlaivį“, – sakė H.Huseinas.

Kiek anksčiau paklaustas, ar terorizmas galėtų būti viena lėktuvo dingimo priežasčių, Malaizijos premjeras Najibas Razakas atsakė, kad tiriamos „visos versijos, bet išvadas daryti dar per anksti“.

Nauja versija: orlaivis apsisuko?

Malaizijos ir gretimų šalių pareigūnai sekmadienį taip pat kelia naujas versijas, kai jau pusantros paros nepavyksta aptikti dingusio orlaivio „Boeing 777“ su 239 žmonėmis. Radarai rodo, kad „Malaysia airlines“ lėktuvas galėjo viduryje maršruto apsisukti. 

„Ką mes padarėme, tai išnagrinėjome turimus radaro įrašus ir supratome esant galimybę, jog orlaivis pasuko skristi atgal“, - žurnalistams per spaudos konferenciją sakė Malaizijos karališkųjų oro pajėgų vadas Rodzali Daudas.

Anksčiau buvo pranešta, kad gelbėtojai intensyviai vykdo paiešką Pietų Kinijos jūroje greta Pietų Vietnamo. Čia buvo pranešta apie pastebėtas galimas kuro dėmes. Tačiau Vietnamo karo laivynas toje vietoje nerado orlaivio nuolaužų.

Dabar paieška išplėsta ir vykdoma vakarinėje Malaizijos pakrantėje.

Pilotavo patyręs pilotas

Tuo tarpu „Malaysia Airlines“ bendrovė paskelbė kreipimąsi, kuriame ragina „Malaizijos gyventojus ir viso pasaulio žmones melstis už skrydžio MH370 lainerį“.

Lėktuve - daugiausia Kinijos, Taivano, Malaizijos, Indonezijos piliečiai.

Lėktuvą pilotavo Malaizijos pilietis  Zaharie Ahmad Shahm, turintis daugiau nei 18 tūkst. valandų skraidymo patirtį.

„Boeing B777-200“ lėktuvas skrido iš Malaizijos sostinės Kvala Lumpūro į Kinijos sostinę Pekiną, orlaivis su 227 keleiviais ir 12 įgulos narių Pekine turėjo nusileisti šeštadienį 6 val. 30 min vietos laiku (šeštadienį apie 0 val. 30 min. Lietuvos laiku), tačiau dispečeriai kontaktą su orlaiviu prarado jam skrendant Vietnamo oro erdvėje. 

Iki šiol „Malaysia Airlines“ (MAS) lėktuvų avarijos būdavo retos. Lėktuvas „Boeing 777" yra laikomas vienu saugiausių lėktuvų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.