Dingusio lėktuvo stiuardesės vyras vaikams kartoja - mama sugrįš

Dingusio „Malaisia Airlines“ lėktuvo ieškantys pareigūnai pradeda kalbėti apie pralaimėjimą. Gali būti, kad kovo 8-ąją dingusio orlaivio nepavyks rasti kelerius, keliasdešimt metų, o gal ir niekada. Blėstant viltims surasti lėktuvą, dingusių keleivių artimieji vis dar negali susitaikyti su netektimi.

Žuvus orlaivio stiuardesei našlaičiais liko jos 10 metų dukra ir 4 metų sūnus.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Žuvus orlaivio stiuardesei našlaičiais liko jos 10 metų dukra ir 4 metų sūnus.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 2, 2014, 9:28 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 10:26 PM

Beveik neabejojama, kad 239 žmones iš Kvala Lumpūro į Pekiną skraidinęs „Boeing 777“ radikaliai pakeitė kryptį ir po 7 valandų skrydžio sudužo audringame ir šaltame pietų Indijos vandenyne.

Kol kas lėktuvo paieškos buvo bevaisės: gelbėtojai pastebi dešimtis įtartinų objektų, tačiau kaskart paaiškėja, jog tai – tik šiukšlės.

Šį ketvirtadienį sueis 30 dienų nuo orlaivio dingimo. Būtent tiek laiko lėktuvo juodosios dėžės skleidžia signalą, galinti gelbėtojus atvesti į katastrofos vietą.

Baterija gali veikti ir iki 15 dienų ilgiau, tačiau dingęs lėktuvas nebuvo naujas – eksploatuoti pradėtas 2002-aisiais, todėl šio privalumo gali neturėti.

Į galimą nelaimės vietą, nutolusią apie 1,5 tūkst. km. į vakarius nuo vakarinių Australijos krantų, šiomis dienomis turi būti atgabentas amerikiečių hidrolokatorius, turintis padėti užfiksuoti juodųjų dėžių signalus.

Tačiau net ir itin jautrių hidrolokatorių galimybės yra ribotos: jie gali užfiksuoti signalus, esančius maždaug 6 km gylyje.

Indijos vandenyno dugnas ten, kur ieškoma lėktuvo, primena Alpių reljefą – gylis svyruoja nuo 1,15 km iki 7 km. Be to, šiltos ar šaltos vandens srovės gali iškreipti signalą.

Paieškų komandą, kurią trečiadienį sudarė 9 laivai ir 10 lėktuvų iš įvairių pasaulio šalių, papildys ir britų povandeninis laivas „H.M.S.“

239 žmonių žūtis reiškia šimtus sudaužytų gyvenimų. Tarp lėktuvo aukų – ir stiuardesė, kurios vyras nežino, kaip dviems mažiems vaikams paaiškinti, kur mama, ir medaus mėnesio išsirengę jaunavedžiai, ir verslininkai, ir aistringi keliautojai, rašo CNN.

Kada grįš mama?

Malaizietis Lee Khim Fattas yra vienas tų, kuris užmiega ir atsibunda galvodamas apie dingusį „Boeing 777“. Jau beveik keturios savaitės, kaip jis nematė savo žmonos – lemtingojo reiso 370 stiuardesės Foong Wai Yueng.

10 metų dukra ir 4 metų sūnus kasdien klausinėja, kada mama grįš namo, o jis nežino, ką atsakyti. „Pasakiau jiems, kad mama truputį užtruks ir netgi pažadėjau ją parvežti namo, - vyro akys prisipildo ašarų. - Aš net neįsivaizduoju, kur ji yra ir nesu tikras, kad sugebėsiu ją pargabenti“.

Lee Khim Fattas ir Foong Wai Yueng buvo laimingai susituokę. Jie susitiko prieš 20 metų, kai jai buvo 19. Jis buvo pirmasis jos vaikinas. Be jos Lee Khim Fattas nežinąs kaip gyventi.

Anot gedinčio sutuoktinio, moteris bendrovėje „Malaysia Airlines“ dirbo 18 metų ir mėgo skraidyti po pasaulį. Šeima kaskart labai laukdavo jos sugrįžimo. „Kiekvieną kartą grįždama ji ką nors parveždavo vaikams. Ji mėgo tai daryti“, - prisimena vyras, vis dar tikintis, kad mylimoji sugrįš.

Buvo dėkingas  likimui 

Lėktuve skridęs kinų menininkas Liu Rushengas 2006-aisiais kalbėdamas apie savo gyvenimą dėkojo likimui.

Gimęs neramiais 1938 metais jis keletą kartų buvo paliktas, kai jo šeima bėgo nuo japonų karių. Vėliau jis pergyveno sunkvežimio avariją, politinį persekiojimą, jį buvo ištikę trys širdies smūgiai ir vos neįtraukė Jangdzės upės sūkurys.

„Keletą kartų vos ne vos pasprukęs iš mirties nagų pradėjau labiau vertinti gyvenimą. Nors man jau beveik 70, mėgstu naujus dalykus. Laisvalaikiu išmokau vairuoti, naudotis kompiuteriu, studijuoju fotografiją. Mano gyvenimas yra kupinas pilnatvės ir džiaugsmo“, - sakė jis.

Liu Rushengas į „Malaysia Airlines“ lėktuvą įlipo kartu su Kinijos dailininkų ir kaligrafų delegacija, kuri grįžo iš parodos Kvala Lumpūre.

Norėjo pamatyti pasaulį

Stebuklo tikisi ir amerikiečio Philipo Woodo artimieji. 50-metis teksasietis vadovavo IBM biurui Kvala Lumpūre ir į Pekiną skrido darbo reikalais.

Prieš atvykdamas į IBM biurą Malaizijoje, Ph.Woodas dvejus metus dirbo Pekine. Į Aziją iš JAV jis išvyko po to, kai bendrovė pasiūlė darbo vietą užjūryje tiems, kurie nori pamatyti pasaulio. Skrydis iš Malaizijos į Kinijos sostinę buvo eilinė Ph.Woodo kelionė.

Pekine gyvenanti vyro mylimoji Sarah Bajic susikrovusi lagaminus laukia žinių apie savo mylimąjį Philipą Woodą, kuris vadovavo IBM biurui Kvala Lumpūre. Lagaminuose – ir švarūs baltiniai pradingėliui.

„Jis nenorės būti su tais nešvariais drabužiais. Tikriausiai nenorėtų vilkėti ir ligoninės drabužių. Aš viską paruošiau“, – prieš savaitę kalbėjo moteris.

Dingusio amerikiečio brolis Jamesas Woodas tvirtina, kad nesgali susitaikyti su Philipo žūtimi, kol nėra įrodymų apie lėktuvo katastrofą. „Negaliu, negaliu“, - kartoja jis.

Jaunavedys kelionei taupė metų metus

Tarp naujienų laukiančių artimųjų – ir Mohammadas Sahrilas Shaari, kurio pusbrolis Mohammadas Razahanas Zamani skrido į povestuvinę kelionę su savo išrinktąja Norli Akmar Hamid.

Tai buvo pirmoji vyro išvyka į užsienį. Jis metų metus taupė pinigus, kad jo svajonė pakeliauti išsipildytų.

„Jis buvo toks laimingas, kad keliauja, jis jau sėdėjo lėktuve. Jo tikslas buvo taip arti. Jaučiuosi visiškas bejėgis“, - kalbėjo pusbrolis.

Jis pasakojo, kad M.R.Zamani buvo linksmas vaikinas, kuris nuolat juokaudavo ir buvo mylimas šeimos.

„Mums jo labai trūksta, mums tai didelis praradimas“, - apgailestavo giminaitis.

Mažylis, jo tėvai ir seneliai

Jauniausiam lėktuvo keleiviui buvo 2 metai. Tai – Mohengas Wangas, skridęs su tėvais Rui Wangu ir Weiwei Jiao iš atostogų Malaizijoje. Prieš įlipdamas į lėktuvą Rui Wangas išsiuntė draugams atostogų nuotraukas ir kelionės įspūdžius. 30 metų nesulaukusi pora ne tik mėgavosi egzotiška gamta, bet ir apsipirko.

Artimųjų skausmas dėl šios šeimos dar didesnis todėl, kad tame pačiame lėktuve skrido ir Weiwei Jiao tėvai, žuvusio berniuko seneliai. Jiems abiems buvo 58-eri.

Atostogos be vaikų

47 metų indonezietis Sugianto Lo ir jo bendraamžė žmona Vinny Chynthya Tio pirmą kartą per 17 metų nusprendė paatostogauti dviese, be vaikų. Poros artimieji juos net įkalbinėjo pailsėti ir tikino, kad vaikams viskas bus gerai. Paskutinį žinutę savo vyriausiam 17 metų sūnui Antonio jie išsiuntė prieš pakildami iš Kvala Lumpūro. Jie prašė jį būti geru pavyzdžiu jaunėliams.

Atostogos porai buvo dovana – lėktuvo bilietus jiems atidavė draugas.  „Atrodė, kad išsipildė jų svajonė. Jie buvo tokie laimingi ir taip norėjo keliauti“, - sakė žuvusio vyro sesuo, kuri dabar rūpinasi jo vaikais. 

Kino pasaulio praradimas

Kai paaiškėjo, jog dingusiame lėktuve skrido ir Ju Kunas, jo socialinio tinklo paskyrą užtvindė linkėjimai saugiai sugrįžti. 35 metų kovos menų žinovas dirbo choreografu, dubleriu ir kaskadininku tokiuose pasaulinio garso filmuose kaip „Uždrausta karalystė“ („The Forbidden Kingdom“) ar „Didysis meistras“ („The Grandmaster“), o netrukus turėjo pradėti filmuotis seriale apie legendinį keliautoją Marco Polo.

Bene garsiausia Kinijos aktorė gražuolė Zhang Ziyi socialiniame tinke apgailestavo dėl tragedijos ir rašė, kad Ju Kunas yra nuoširdus, geras ir darbštus vyras.

Paliko brangiausius daiktus

Neaišku, ką prieš lemtingą skrydį iš Kvala Lumpūro į Pekiną galvojo ar nujautė dviejų vaikų tėvas Paulas Weeksas, bet daug kam jo elgesys galėjo pasirodyti keistas.

39 metų mechanikos inžinierius iš Australijos miesto Perto turėjo pirmąkart skristi į savo naują pamaininį darbą Mongolijoje. Pasak P.Weekso žmonos Danicos, prieš kelionę į išsvajotą darbą vyras daug fotografavosi kartu su šeima.

Negana to, jis paliko sutuoktinei savo vestuvinį žiedą ir laikrodį, prašydamas padovanoti juos sūnums, jeigu jam kas nors nutiktų. Taip jis niekuomet nesielgdavo.

„Vestuvinis žiedas turėtų atitekti sūnui, kuris pirmas tuoksis, o laikrodis – antrajam“, – sutuoktinio žodžius, pasakytus prieš skrydį, Australijos žiniasklaidai perpasakojo Danica.

Dingo vienturtis sūnus

Prieš lemtingą skrydį su vaikais sunkiai atsisveikino ir 34 metų informacinių technologijų specialistas Puspanahtanas Subramaniamas. Vaikai apkabino tėvo kojas ir nenorėjo jo išleisti.

Vyras iš jų išsilaisvino tik pažadėjęs iš Pekino parvežti šokolado ir dovanų.

Žinių apie sūnų laukiantis Gurusami Subramaniamas sakė, kad 20 metų dirbo apsaugininku, kad sutaupytų vienturčio sūnaus mokslams.

„Jis rūpinosi viskuo, įskaitant rūbus, kuriais dabar vilkiu. Kur jis bebūtų, visada paskambindavo. Kartą per savaitę aplankydavo mus su visa šeima. Jis rūpinosi mumis visais“, - sielvartauja vyras.

Parengė Eglė Buitkienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.