Paslaptingi signalai - viltis rasti lėktuvą

Sekmadienio rytą didėja viltis, kad pražuvęs Malaizijos lėktuvas pagaliau bus surastas. Paslaptingąjį signalą iš Indijos vandenyno dugno sučiupo ir Australijos pajėgos. Šiuo metu laukiama Britų Karališkojo laivyno.

Australų laivas „Ocean Shield“ užčiuopė akustinį triukšmą toje vietoje, kurioje šeštadienį kinai pagavo paslaptingąjį signalą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Australų laivas „Ocean Shield“ užčiuopė akustinį triukšmą toje vietoje, kurioje šeštadienį kinai pagavo paslaptingąjį signalą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 6, 2014, 9:55 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 8:36 PM

„Tai yra labai svarbu ir teikia vilčių, tačiau reikią vertinti atsargiai“, - sekmadienį sakė paiešką vykdančio Jungtinio agentūrų koordinavimo centro vadovas Angusas Houstonas. Jis patvirtino, kad modernia įranga ginkluotas australų laivas „Ocean Shield“ užčiuopė akustinį triukšmą toje vietoje, kurioje šeštadienį kinai pagavo keistą signalą.

„Šiandien Australijos karališkųjų oro pajėgų orlaiviai nuskris padėti toliau tirti akustinių signalų tame rajone, kur kinų laivas užfiksavo tuos garsus“, – sakė A.Houstonas. - Britų laivas „HMS Echo“ ir australų laivas „Ocean Shield“ taip pat nukreipiami į prisidėti prie „Haixun 01“, kaip įmanoma operatyviau, kad padėtų arba atmetant, arba patvirtinant tą aptikimą.“

Vakar Kinijos patrulinis laivas „Haixun 01“ Indijos vandenyne aptiko 37,5 kiloherco dažnio signalą. Tokį skleidžia juodosios dėžės, kuriose išsaugoma informacija apie skrydį, jei lėktuvui nutinka nelaimė.

Kitaip tariant, tiek kinų, tiek australų pajėgos šiuo metu turi informacijos apie tai, kad iš Indijos vandenyno dugno sklinda silpnas, neaiškus signalas, primenantis juodosios dėžės.

Ekspertai pabrėžė, kad juodosios dėžės baterijos gali nusėsti po valandos ar kelių dienų. Jei tas daiktas nebus surastas labai greitai, tai vilčių aptikti juodąją dėžę bus labai mažai.

Šiuo metu dingusio „Malaysia Airlines“ reiso MH370 lainerio ieško 12 laivų ir 13 lėktuvų.

Kinais nepasitiki

Šeštadienį Kinijos vyriausybės kontroliuojama naujienų agentūra „Xinhua“ paskelbė, kad jų laivas sugavo 37,5 kiloherco dažnio signalą. Jis sklido iš Indijos vandenyno dugno, į pietvakarius nuo tos vietos, kurioje buvo vykdoma paieška, maždaug 2,7 tūkstančio kilometrų nuo Australijos krantų.

Dar daugiau - Kinijos žiniasklaida pranešė, kad žvalgybiniai lėktuvai aptiko plūduriuojančių nenustatytos kilmės daiktų maždaug toje vietoje, iš kurios sklido signalas. Kinai teigia, kad buvo padarytos ir nuotraukos, tačiau jos kol kas nepaviešintos.

Tačiau dauguma Amerikos apžvalgininkų buvo nusiteikę labai skeptiškai ir sakė, kad jų tikėjimą sutvirtintų tik Australijos paieškos grupės patvirtinimas.

Abejones kėlė tai, kad pranešimus išplatino Kinijos laivas ir Kinijos kontroliuojama žiniasklaidos priemonė. Ši šalis suinteresuota parodyti savo technologijų pranašumą ir pasikelti šalies prestižą.

„Kinai nėra komandos žaidėjai, jie mėgsta manipuliuoti informacija. Visas daug sudėtingiau, nei atrodo“, - CNN eteryje sakė aviacijos analitikas Peteris Goelzas.

Specialistai atkreipia dėmesį, kad kai kurios pranešimų detalės kelia abejonių.

„Teritorija, kurioje buvo atliekamos paieškos, yra toli nuo tos vietos, kur buvo pagautas signalas. Leiskite paklausti - ką jie veikė toje vietoje?“, - klausė CNN žurnalistas Richardas Questas.

Ieško laivai ir lėktuvai

Kovo pradžioje dingusio 370 reiso orlaivio jau beveik mėnesį ieško kelių šalių gelbėtojai.

Australijos karinių jūrų pajėgų laivas „Ocean Shield“, kuriame yra sumontuotas Amerikos atsiųstas juodųjų dėžių detektorius, penktadienį pradėjo naršyti teritoriją Indijos vandenyne, ieškodamas dingusio oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH370 lainerio.

Tačiau šios operacijos vadovas perspėjo, kad to lėktuvo skrydžio duomenų įrašymo įrenginių signalai gali greitai nutilti.

„Ocean Shield“ naudoja velkamą signalų lokatorių, galintį aptikti signalus iš dingusios lainerio juodosios dėžės.

Dar 14 lėktuvų skraido virš paieškų teritorijos atokioje Indijos vandenyno dalyje, tikėdamiesi rasti užuominų, kur gali būti lainerio nuolaužos.

Dingo be pėdsakų

Kovo 8-ąją dingęs lėktuvas „Boeing 777“, skraidinantis 239 žmones. Jis dingo pakeliui iš Kvala Lumpūro į Pekiną, suglumindamas aviacijos ekspertus ir išprovokuodamas kritiką dėl Malaizijos pareigūnų nesugebėjimo paaiškinti, kaip galėjo pranykti tas didžiulis orlaivis.

Per didžiulę paieškų operaciją iki šiol nebuvo rasta jokių to lėktuvo nuolaužų. Kad juodųjų dėžių paieškos būtų veiksmingos, reikia nustatyti bent apytikrę vietą, kur nukrito laineris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.