Nelaimės opos - gilios ir baisios

Vienos Pietų Korėjos mokyklos mokiniai prislėgti grįžo į klases. Po tragiškos bendramokslių išvykos keltu dingo klegesys – liko tik nebylios žuvusiųjų nuotraukos, gedulingi kaspinai ir nykus chrizantemų kvapas.

Nuskendusio Pietų Korėjos kelto keleivius bando pasiekti narai, o iškelti žuvusiųjų kūnai gabenami į palapines, kur juos atpažįsta – arba ne – artimieji.<br>AP nuotr.
Nuskendusio Pietų Korėjos kelto keleivius bando pasiekti narai, o iškelti žuvusiųjų kūnai gabenami į palapines, kur juos atpažįsta – arba ne – artimieji.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 25, 2014, 9:15 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 12:06 PM

Į Ansane esančią mokyklą, kuri neteko maždaug 250 auklėtinių, dažnai užsuka praėjusią savaitę nuskendusių vaikų artimieji. Prieš kremuodami mirusiųjų kūnus tėvai nori aplankyti klases, kur mokėsi jų atžalos, rašo „Lietuvos rytas“, remdamasis AP ir „Reuters“.

Sukrėsti mokiniai, tarp kurių yra keliolika nevažiavusių į lemtingą ekskursiją, nuolat verkia. Todėl pagrindinis dėmesys skiriamas psichologinei pagalbai.

Bet net ir geriausi specialistai slogios mirties nuotaikos per šias dienas neišsklaidys. Vakar iš nuskendusio kelto ištrauktų kūnų skaičius siekė 175, o dar apie 120 dingusių žmonių buvo ieškoma.

Baugina siaubo palapinės

Dar didesnis skausmas – už 320 kilometrų esančioje Čindo saloje, šalia kurios vyksta skenduolių paieškos, o jų artimieji uoste laukia stingdančių žinių.

Iškelti kūnai guldomi į greitosios pagalbos automobilius ir vežami į dvi palapines: vieną – vyrams ir berniukams, kitą – moterims ir mergaitėms. Tada nuščiuvusiai miniai pranešama apie ypatingas rastų kūnų žymes. Į palapines įleidžiami tik artimieji, kur kaskart kyla siaubinga scena.

Taip nutiko ir Lee Byung-soo. Išgirdęs kūno Nr.41 apibūdinimą – „berniukas, ant kaktos apgamas, su „Adidas“ sportinėmis kelnėmis“, vyras iš pradžių nesureagavo, kol šalimais stovintys žmonės pasakė, kad tai tikriausiai jo 15-metis sūnus Seok-joonas.

Kaip vėliau pasakojo pats Lee Byung-soo, jis kaip beprotis įsiveržė į palapinę ir pamatęs negyvą vaiką susmuko.

Tada užsipuolė mediką, kuris bandė numauti paaugliui kelnes ir apžiūrėti kūną. „Nelieskit mano sūnaus, jis dar gyvas!“ – sušuko vyras ir apkabino lavoną.

„Atsibusk! Kodėl taip ilgai miegi?“ – šaukė jis, mušdamas sūnui į krūtinę ir pūsdamas orą į burną. Tik po kelių dienų Lee Byung-soo suvokė, kad kliedėjo.

Vyras prisipažino, kad aiškiai matė, jog viena paauglio akis sunykusi, o atlikdamas dirbtinį kvėpavimą užuodė puvėsių dvoką.

Lūžę vaikų pirštai

Iš tikrųjų daugelis aukų artimųjų stebuklo nebesitiki, tik nori, kad kraupi operacija kuo greičiau baigtųsi.

„Aš mačiau kūnus, jie pradeda gesti. Kai tėvai pamato suirusį vaiko lavoną, tai juos žeidžia dar labiau. Todėl norime, kad kūnai būtų ištraukti kuo greičiau“, – sakė Pyun Yong-gi, kurio 17-metė dukra pražuvo kelte.

Gelbėtojai deda visas pastangas, kad įvykdytų nelaimingų tėvų norą. Bet ir jiems šis darbas itin sunkus. Per vargus ištraukę kūnus iš atviresnių laivo patalpų jie lenda į kajutes.

„Esame įpratę dirbti nepalankiomis sąlygomis, bet sunku išlikti drąsiam, kai randi kūnus tamsiame vandenyje. Viską turime apčiuopti rankomis. Tai labiausiai varginantis ir širdį draskantis darbas per mano karjerą“, – prisipažino naras Hwang Dae-sikas.

Gelbėtojus traumuoja ir randamų kūnų sužalojimai. Pietų Korėjos žiniasklaida rašė, jog daugumos per pastarąsias dienas rastų palaikų pirštai buvo sulaužyti.

Tai esą rodo, jog vaikai karštligiškai mėgino ištrūkti iš skęstančio laivo.

Ne visi yra bailiai

Keltas „Sewol“ nuskendo praėjusio trečiadienio rytą plaukdamas įprastu maršrutu iš Inčono uostamiesčio, esančio netoli Seulo, į kurortinę Čedžu salą.

Tačiau pirmoji žinia apie nelaimę atskriejo ne iš laivo įgulos, o iš pagalbos telefono numerį surinkusio moksleivio, kurio kūnas buvo ištrauktas vakar.

Tragedijos priežastis kol kas nežinoma. Aišku tiek, kad laivo krovinys tris kartus viršijo leistiną normą ir staigiai pasuko laivą 45 laipsnių kampu, todėl jis pasviro ir ėmė skęsti.

153 žmonėms pavyko išsigelbėti. Tarp jų ir kelto kapitonui Lee Joon-seokui, jis suimtas. Kapitonas smerkiamas už tai, kad laivui pradėjus skęsti liepė keleiviams pasilikti kajutėse, užuot nurodęs lipti į denį. Jūrininkas per nelaimę paliko laivą.

Per tragediją liko gyvi 22 iš 29 įgulos narių. Bet tai nereiškia, kad pabėgo visi.

„Paskutiniai jo žodžiai buvo: „Bėgu gelbėti vaikų“, – paskutinį pokalbį telefonu su dingusiu sutuoktiniu, nuskendusio laivo įgulos nariu prisiminė našle tapusi Ahn So-hyun.

57 metų vairininkas Oh Yong-seokas pasakojo, kad jis ir dar keturi įgulos nariai sulipę į valtis daužė laivo kajučių langus ir tempė iš ten įstrigusius vaikus.

„Mes sunkiai dirbome, bet niekas apie tai nekalba. Sako, kad visi įgulos nariai pabėgo“, – ligoninėje gulintis vyras negalėjo sulaikyti ašarų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.