Turkijoje aukų skaičius siekia 282, premjerui tai atrodo įprasta

Somoje, kur įvyko tragedija, įtūžę žmonės įsiveržė ir nuniokojo Turkijos valdančiosios Teisingumo ir plėtros partijos patalpas.

Daugiau nuotraukų (1)

AFP, AP, BNS ir lrytas.lt inf.

May 15, 2014, 10:31 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 10:37 PM

Policijai teko dukart įsikišti, kad sutramdytų demonstrantus vakariniame Izmiro mieste, kur apie 20 tūkst. žmonių išėjo į gatves protestuoti dėl 282 šachtininkų žūties per didžiausią šalies istorijoje pramoninę nelaimę, pranešė naujienų agentūra „Dogan“.

Jos duomenimis, į ligoninę buvo nuvežtas kairiųjų Progresyvių profesinių sąjungų konfederacijos (DISK) vadovas. „Tie, kurie palaiko privatizacijos politiką, kurie kelia pavojų darbuotojų gyvybėms, kad sumažintų kaštus, yra Somos žudynių kaltininkai ir jie turi būti patraukti atsakomybėn“, – savo interneto svetainėje rašo Turkijos Visuomeninių darbuotojų profesinių sąjungų konfederacija (KESK), atstovaujanti 240-čiai tūkst. darbuotojų.

Nusivylimas ir pyktis didėja, nes blėsta viltys dėl dešimčių darbininkų, po antradienio sprogimo vis dar esančių anglių šachtoje Somos mieste vakarinėje Manisos provincijoje.

Tūkstančiai protestuotojų trečiadienį susirėmė su policija Ankaroje ir Stambule, kaltindami vyriausybę ir kasybos pramonę aplaidumu.

Somoje, kur įvyko tragedija, įtūžę žmonės įsiveržė ir nuniokojo Turkijos valdančiosios Teisingumo ir plėtros partijos patalpas.

Šios partijos veidas - premjeras Recepas Tayyipas Erdoganas pažadėjo, kad nelaimės priežastys bus ištirtos, bet atmetė tvirtinimus dėl vyriausybės kaltės ir sakė, kad „tokių nelaimių nutinka“.

„Matėme vieną didžiausių nelaimių darbe per savo pastarojo laikotarpio istoriją“, – sakė R.T.Erdoganas apsilankęs tragedijos vietoje, kur gedintys aukų artimieji reikalavo jo atsistatydinimo.   Turkijos premjeras Recepas Tayyipas Erdoganas  pateikė šimtmečių senumo pavyzdžius, teisindamas savo vyriausybę dėl padėties šalies kasybos pramonėje. 

„Prisiminiau Britanijos istoriją. Maždaug 204 žmonės žuvo ten, kai 1838 metais įgriuvo viena šachta. 1866-aisiais Britanijoje žuvo 361 šachtininkas. Per sprogimą 1894 metais ten žuvo 290 žmonių“, – pareiškė R.T.Erdoganas, lankydamasis gedinčiame Somos mieste.

„Paimkite Amerikos su visomis jos technologijomis ir viskuo (pavyzdį) ... 1907 metais (ten žuvo) 361 (šachtininkas). Tai – įprasti dalykai“, – sakė jis.

Premjeras taip pat pateikė 20-ojo amžiaus pradžios pavyzdžių iš Prancūzijos ir Japonijos, be to, pridūrė: „1942 metais 1 549 šachtininkai žuvo Kinijoje dėl dujų ir anglies mišinio (sprogimo). Ar galit patikėti?“.

R.T.Erdoganas pažadėjo, kad vyriausybė nuodugniai ištirs tragediją Somoje, bet pabrėžė, kad Somos šachta buvo laikoma „viena saugiausių Turkijoje“.

Padėkojęs opozicinėms partijoms ir žiniasklaidai už „nešališką“ atsaką į šią nacionalinę tragediją, jis papriekaištavo „al Jazeera“ žurnalistui, paklaususiam, kodėl tai kasybos kompanijai buvo leista dirbti.

„Manau, jog kaip žurnalistas neatidžiai stebite, kaip visame pasaulyje dirba anglių kasyklos. Taip gali būti dėl to, kad Katare yra gamtinių dujų išteklių, bet nėra anglių kasyklų“, – sakė R.T.Erdohanas, kuris paskui pateikė ilgą atsakymą su nelaimių Turkijos kasyklose istorija, pradedant 1942 metais, kai valdžioje buvo pagrindinė opozicinė Respublikonų liaudies partija (CHP). Pasak R.T.Erdogano, skaičiai tebėra neaiškūs, bet šachtos operatoriai mano, kad po žeme dar yra apie 120 darbininkų. 

Gelbėtojų pranešimai iš nelaimės vietos rodo, kad šis skaičius gali būti daug didesnis. Dauguma aukų mirė dėl apsinuodijimo anglies monoksidu.

Didžiulį sprogimą, kaip manoma, sukėlė elektros instaliacijos gedimas.

Ši tragedija padidino politinį spaudimą R.T.Erdoganui, kuris pernai vasarą susidūrė su masiniais protestais ir kurį pastaraisiais mėnesiais persekioja didžiulis korupcijos skandalas, įtraukęs jo šeimos narius ir svarbius sąjungininkus.

Turkijos energetikos ministras Taneras Yildizas sakė, kad gelbėjimo darbai yra sutelkti dviejuose šachtos rajonuose.

Pasak ministro, šachtoje po antradienio sprogimo vis dar siaučia gaisras, kuris trukdo gelbėjimo operacijai. jog  siaučiantys gaisrai trukdo gelbėtojams ieškoti gyvųjų.

„Laikas eina ne mūsų naudai“, – sakė jis reporteriams ir pridūrė, kad šeimoms buvo grąžinti 196 žmonių palaikai.

Ankstesniuose pranešimuose buvo sakoma, kad po žeme buvo 787 darbininkai, kai įvyko sprogimas. Iki trečiadienio vakaro buvo išgelbėta „beveik 450“ darbininkų, nurodė šachtos operatorius „Soma Komur Inc“, tačiau gelbėtojų pranešimai verčia abejoti šiais skaičiais.

Ši tragedija pagal žuvusiųjų skaičių pranoko iki šiol didžiausią Turkijos kasybos pramonės nelaimę, kuri įvyko 1992 metais, kai sprogus dujoms šachtoje netoli Juodosios jūros uostamiesčio Zonguldako žuvo 263 žmonės.

Ketvirtadienį į nelaimės vietą atvyko Turkijos prezidentas Abdullah Gulas. 

 A.Gulas atvyko drauge su parlamento pirmininku Cemiliu Ciceku, apsilankęs ligoninėje, kur gydomi per  antradienio sprogimą sužeisti darbininkai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.