Balkanai skęsta: aukų skaičius auga, evakuota 15 tūkst. žmonių

Pradėta masinė evakuacija

Serbiją bei Bosniją ir Hercegoviną skandina potvyniai.<br>AP nuotr.
Serbiją bei Bosniją ir Hercegoviną skandina potvyniai.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

May 17, 2014, 12:03 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 8:23 PM

Bosnijoje ir Hercegovinoje potvynis pareikalavo 10 žmonių gyvybių. Šeši neatpažinti kinai buvo aptikti Dobojaus mieste. Manoma, kad slūgstant vandeniui, aukų skaičius gali išaugti. 

Pradėta masinė evakuacija

Dėl didžiausio potvynio Serbijoje iš savo namų evakuota per 15 tūkstančių žmonių. Apie tai šeštadienį pranešė šalies vidaus reikalų ministerija. 

Dėl nesiliaujančių liūčių ir jų sukelto potvynio šalyje paskelbta nepaprastoji padėtis. Su stichija kovoja per 10 tūkst. savanorių. Nepaprastųjų situacijų štabui vadovaujantis šalies premjeras Aleksandras Vučičius penktadienį pranešė apie pirmąsias stichijos aukas. 

Blogi orai ir kaimyninėse šalyse - Kroatijoje bei Bosnijoje ir Hercegovinoje, kur taip pat pliaupia lietus ir pučia stiprus vėjas. Bosnijoje potvynis pareikalavo vieno žmogaus gyvybės, keliuose regionuose. Išsiliejusios upės nunešė kelis tiltus, daug gyvenviečių liko be elektros, plaukia pranešimai apie nuošliaužų sugriautus namus ir išplautus kelius. 

Paskelbta nepaprastoji padėtis

Serbijos premjeras šią nelaimę pavadino „siaubinga gamtos katastrofa“. 

Žmonės žuvo per atskiras nuošliaužas, kurias sukėlė ištvinusios upės, Bosnijos šiaurės rytuose – Bijelinos ir Vlasenicos miestuose. Viena auka žuvo, kai gelbėtojai mėgino pasiekti nelaimingojo namą Maglajo mieste, kurį galima pasiekti tik sraigtasparniu ar valtimi. Dar vienas vyras nuskendo penktadienį vakare Sanski Mosto mieste, kur dar du žmonės laikomi dingusiais. 

Ketvirtadienį Bosnija ir Serbija paskelbė nepaprastąją padėtį dėl potvynių, kuriuos sukėlė didžiausios per pastaruosius 120 metų liūtys. 

Bosnijos kariškai sraigtasparniais, taip pat policijos pajėgos vėl tęsia gyventojų evakavimą iš Maglajo ir Dobojo miestų, labiausiai nukentėjusių nuo potvynių. 

Serbijoje vienas žmogus dingo vakariniame Obrenovaco mieste, esančiame už 30 kilometrų į šiaurę nuo Belgrado. 

Ketvirtadienį Serbijoje paskendo trys žmonės, evakuota daugiau kaip 7000. 

Europa siunčia pagalbą

Europos Sąjunga pareiškė užuojautą Serbijos bei Bosnijos ir Hercegovinos gyventojams, nukentėjusiems nuo potvynių. Dėl smarkių potvynių Balkanų šalyse ES ir jos narės nusprendė skirti skubią pagalbą šių šalių vietos valdžiai paremti.

Ketvirtadienį Serbija kreipėsi į Rusiją, Europos Sąjungą ir Slovėniją, prašydama padėti likviduoti potvynio padarinius. Serbijos vyriausybė dėl nesiliaujančių liūčių ir jų sukelto potvynio įvedė šalyje nepaprastosios padėties režimą. Nepaprastųjų situacijų štabui vadovauja šalies premjeras Aleksandras Vučičius.

Serbijoje nuo potvynio nukentėjo gyvenamieji namai, pramonės ir kultūros paveldo objektai, išplauti keliai. Visoje šalyje gyventojai evakuojami iš nukentėjusių rajonų. Daugelis evakuotųjų laikinai įkurdinti kareivinėse. Kariškiai ir ugniagesiai aktyviai padeda likviduoti stichinės nelaimės padarinius.

Blogi orai ir kaimyninėse šalyse - Kroatijoje bei Bosnijoje ir Hercegovinoje, kur taip pat pliaupia lietus ir pučia stiprus vėjas. Bosnijoje potvynis pareikalavo vieno žmogaus gyvybės, keliuose regionuose paskelbta nepaprastoji padėtis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.