Taifūnas „Neoguri“ artėja prie Fukušimos elektrinės

Kelių žmonių gyvybę nusinešęs taifūnas anksčiau penktadienį praslinko šalia Tokijo, tačiau jis nesutrikdė rytinio eismo sostinėje, nors nešė vėjus, kurių greitis buvo apie 83 kilometrus per valandą, ir smarkias liūtis.

Taifūnas „Neoguri“ praslinko šalia Tokijo ir artėja prie Fukušimos atominės elektrinės.<br>AP nuotr.
Taifūnas „Neoguri“ praslinko šalia Tokijo ir artėja prie Fukušimos atominės elektrinės.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

2014-07-11 10:15, atnaujinta 2018-02-12 01:48

Kelių žmonių gyvybę nusinešęs taifūnas anksčiau penktadienį praslinko šalia Tokijo, tačiau jis nesutrikdė rytinio eismo sostinėje, nors nešė vėjus, kurių greitis buvo apie 83 kilometrus per valandą, ir smarkias liūtis.

Fukušimos jėgainės darbuotojai, kasdien kovojantys, kad suvaldytų didžiulį kiekį radioaktyviomis medžiagomis užterštos vandens, skubiai ėmėsi papildomų saugumo priemonių, kad apsaugotų elektrinę nuo „Neoguri“ nešamų liūčių.

Jėgainės, kuri 2011 metais buvo nuniokota žemės drebėjimo sukelto katastrofinio cunamio, darbuotojai stengiasi neleisti gruntiniams vandenims, užterštiems sugedusių reaktorių aušinimui naudojamu vandeniu, nutekėti į jūrą.

Japonijos meteorologijos agentūra perspėjo apie smarkius vėjus ir liūtis Fukušimos regione, tačiau jėgainę valdančios bendrovės „Tokyo Electric Power Co.“ atstovas sakė, kad padėtis stabili.

„Šiandien atliekame numatytas operacijas, taip pat stebėdami bet kokį taifūno poveikį“, – sakė jis.

„Neoguri“, pasiekęs sausumą ketvirtadienio rytą, penktadienį prieš 5 val. vietos (ketvirtadienį 23 val. Lietuvos) laiku slinko ties Fucu miestu Čibos prefektūroje, už maždaug 45 kilometrų į pietryčius nuo Tokijo centro, nurodė Japonijos meteorologijos agentūra.

Televizijos reportažuose buvo matomos didelės bangos, dūžtančios prie Čibos krantų, o gelbėtojai paskubomis statė užtvaras, turinčias apsaugoti nuo žemės nuošliaužų.

Tačiau taifūno poveikis sostinėje buvo ribotas: geležinkeliai ir oro uostai rytą dirbo įprastu režimu, nurodė vietos žiniasklaida.

„Neoguri“ juda į šiaurės rytus palei Japonijos Ramiojo vandenyno pakrantę, o vėliau turėtų atitolti nuo sausumos, prognozuoja meteorologai.

Kaip praneša gelbėtojai, keliose prefektūrose taifūno sukelti potvyniai ir liūtys užliejo daugiau nei 680 namų, o apie 489 tūkst. namų ūkių gyventojai buvo paraginti pasitraukti į saugias vietas.

Pareigūnai nurodė, kad „Neoguri“ dar gali sukelti potvynių ir žemės nuošliaužų, o anksčiau šią savaitę Okinavos pareigūnai dėl taifūno paragino apie 500 tūkst. vietos gyventojų persikelti į slėptuves.

Siaučiant audrai, buvo sužeisti daugiau nei 60 žmonių, nurodė pareigūnai ir tarnybos. Su taifūnus taip pat tiesiogiai arba netiesiogiai siejama maždaug penkių žmonių žūtis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.