Ugnikalnio išsiveržimo liudininkai pasakoja siaubingas istorijas

Japonijoje gelbėtojai

Pirmadienį iš ugnikalnio kraterio toliau rūko dūmai, bet iš sraigtasparnių buvo pradėta paieška ant jo šlaitų.<br>AP nuotr.
Pirmadienį iš ugnikalnio kraterio toliau rūko dūmai, bet iš sraigtasparnių buvo pradėta paieška ant jo šlaitų.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Sep 29, 2014, 11:16 AM, atnaujinta Jan 29, 2018, 7:34 AM

Daugiau kaip 1,1 tūkst. ugniagesių, policininkų ir karių grįžo prie 3 067 m aukščio Ontakės ugnikalnio, kuris akmenis, pelenus ir garus ėmė spjaudyti šeštadienį maždaug vidurdienį, ir bandys pasiekti tuos žmones, kuriuos sekmadienį turėjo palikti dėl smarkiai padidėjusios nuodingų dujų koncentracijos.

Pirmadienį iš ugnikalnio kraterio toliau rūko dūmai, bet iš sraigtasparnių buvo pradėta paieška ant jo šlaitų.

Ontakė yra populiarus tarp kalnų turistų, ypač – rugsėjo pabaigoje, kai parausta medžių lapai, tad savaitgalį, kai netikėtai prasidėjo išsiveržimas, ant kalno buvo daug žmonių.

Iš sraigtasparnių filmuotoje medžiagoje matyti, kaip gelbėtojai lipa šlaitais, kuriuos yra nuklojęs storas pilkų pelenų sluoksnis.

Netoli kalno viršūnės gelbėtojai rado mažiausiai 31 žmogų ir sakė, jog tie žmonės nekvėpavo ir neturėjo apčiuopiamo pulso. Keturi tų žmonių, visi – vyrai, nuo 23 iki 61 metų amžiaus, buvo nugabenti žemyn ir vėliau gydytojai patvirtino, kad jie mirė.

Pasirodė širdį veriantys liudininkų, kuriems pavyko nusileisti nuo kalno, pasakojimai, kaip šlaitais ritosi vulkaninių nuolaužų debesys.

„Kai kurie žmonės pelenuose klimpo iki kelių, o du (žmonės) priešais mane atrodė mirę“, – privačiai televizijai „Asahi“ sakė viena kalnų turistė.

Kita turistė pasakojo, kaip matė paskutines akmenų sudaužytos aukos gyvenimo minutes.

„Kažkas gulėjo prie trobelės po to, kai (akmenys) pataikė (jam) į nugarą, – sakė ji. – Jis kalbėjo „Skauda, skauda“, bet maždaug po pusvalandžio nutilo“.

Seiichi Sakurai, kuris dirbo prie vienos trobelės netoli ugnikalnio viršūnės, visuomeniniam transliuotojui NHK sakė, jog kaip įmanydamas stengėsi padėti žmonėms, bet negalėjo išgelbėti jų visų.

„Pelenai vis krito ... Kai kurie žmonės buvo palaidoti gyvi, bet negalėjau nieko padaryti, tik pasakyti (gelbėtojams) apie juos radijo ryšiu“, – sakė jis.

Kitas liudininkas laikraščiui „Yomiuri“ sakė, kad netoli viršūnės matė berniuką, kuris šaukė „Karšta“ ir „Negaliu kvėpuoti!“, ir kad paskui viską užklojo pelenų debesys ir viskas nutilo.

Gelbėtojai ryte sraigtasparniais nuleido dar šešis žuvusius žmones, pranešė NHK. Oficialiai nurodoma, kad jiems „sustojo širdis“ – šis terminas paprastai taikomas prieš tai, kai gydytojai turi galimybę patvirtinti mirties faktą.

Dar maždaug 40 žmonių nukentėjo nuo kritusių akmenų ir nuodingų garų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.