Čekija lengviau atsipūtė – Ebolos įtarimai nepasitvirtino

Penktadienio popietę Čekijos gyventojai jau galėjo lengviau atsipūsti. Tyrimai parodė, kad į ligoninę paguldytas vyras mirtinu virusu nėra užsikrėtęs.

JAV kariai matuojasi virusui atsparius drabužius.<br>AP nuotr.
JAV kariai matuojasi virusui atsparius drabužius.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Oct 10, 2014, 10:00 AM, atnaujinta Jan 27, 2018, 10:08 PM

Kad iš Liberijos atskridęs 56 metų amžiaus čekas paguldytas į vienos sostinės ligoninių infekcinį skyrių, pranešė Čekijos vyriausiasis sanitarijos gydytojas Vladimiras Valenta.

Penktadienio popietę Čekijos gyventojai jau galėjo lengviau atsipūsti. Tyrimai parodė, kad į ligoninę paguldytas vyras mirtinu virusu nėra užsikrėtęs.

Iš Liberijos prieš tris savaites grįžęs verslininkas pasiskundė, kad pakilo temperatūra ir iškart atsidūrė medikų rankose. Tačiau dabar jie ramina, kad pagrindo nerimauti nėra – pacientas gali sirgti maliarija arba Dengės karštlige.

Ispanės būklė sunki

Ispanijoje Ebolos virusu užsikrėtusios slaugės būklė yra „stabili“, pranešė viena ligoninės pareigūnė po to, kai buvo paskelbtas pranešimas, kad jos būklė taip kritine. 

Madride įsikūrusios Karolio III ligoninės atstovė sakė, kad pacientės Teresos Romero būklė penktadienį tebėra sunki, bet ji negalėjo pateikti daugiau detalių. 

Madrido regiono administracijos sveikatos apsaugos departamento vadovas Javieras Rodriquezas ketvirtadienį nurodė, kad T.Romero būklė pablogėjo ir tapo kritine. 

Kiek žinoma, ši slaugė yra pirmasis žmogus, užsikrėtęs potencialiai mirtinu Ebolos virusu ne pagrindiniame šios ligos protrūkio židinyje Vakarų Afrikoje. 

Ji susirgo padėdama gydyti vieną ispanų misionierių, kuris užsikrėtė Vakarų Afrikoje, buvo pargabentas į tėvynę ir vėliau mirė. 

Tikrins Jungtinės Karalystės oro uostuose

Siekdama išvengti Ebolos, Didžioji Britanija, kaip ir JAV, griežtina keleivių kontrolę oro uostuose. Sugriežtinta patikra bus taikoma Londono Hitrou ir Getviko oro uostuose bei terminale, į kurį „Eurostar“ traukiniais keleiviai atvyksta iš Prancūzijos, pranešė vyriausybė Londone, kuria remiasi agentūra AFP. 

Bus tikrinami keleiviai, atvykstantys iš Ebolos epidemijos apimtų šalių - Liberijos, Siera Leonės ar Gvinėjos. Pasak britų vyriausybės, keleivių bus teiraujamasi apie jų kelionės datas ir kontaktus bei tolesnius kelionės planus. Iškilus abejonėms, galės būti iškviestas ir medicinos personalas. 

Ebola yra viena pavojingiausių ligų pasaulyje. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, mirtinas virusas iki šiol Vakarų Afrikoje nusinešė daugiau kaip 3 850 žmonių gyvybių. Per 8 000 asmenų užsikrėtė. Ekspertai spėja, kad tikrieji skaičiai gali būti daug didesni. 

Ebolos virusas sparčiai plinta Vakarų Afrikoje

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) įspėja, kad Ebolos virusas dabar įsitvirtino trijų labiausiai nuo šios mirtinos ligos kenčiančių miestų sostinėse ir sparčiai plinta beveik visose infekcijų teritorijose, skelbia BBC.

PSO vadovo pavaduotojas Bruce'as Aylwardas įspėjo, kad pasaulio atsakas neadekvatus Ebolos viruso plitimui Gvinėjoje, Liberijoje ir Siera Leonėje.

Visos trys Vakarų Afrikos šalys kreipėsi į tarptautinę bendruomenę, prašydamos didesnės pagalbos kovojant su mirtina karštine.

Ebolos viruso epidemija daugiausia Vakarų Afrikoje jau nusinešė beveik 3 tūkst. 900 žmonių gyvybių, tarp kurių – daugiau nei 200 sveikatos apsaugos darbuotojų.

Ketvirtadienį B.Aylwardas pabrėžė, kad padėtis dabar yra blogesnė nei prieš 12 dienų.

„Liga įsitvirtino sostinėse, 70 proc. užsikrėtusių žmonų miršta nuo šio viruso. Jis sparčiai plinta beveik visose infekcijų teritorijose“, – sakė B.Aylwardas.

Ispanijoje dar septyni žmonės paguldyti į ligoninę stebėti. Tarp jų yra du kirpėjai, turėję kontaktą su slauge Teresa Romero iš Madrido, kuri slaugė Ebolos virusu užsikrėtusį pacientą ir šiuo metu yra gydoma Madrido ligoninėje. Pranešama, kad jos būklė kritinė.

Be kita ko, Didžioji Britanija tikrina pranešimus, kuriuose įtariama, kad Ebolos virusu užsikrėtęs šalies pilietis mirė Makedonijoje. Tačiau Makedonijos sveikatos ministerija tvirtina, kad labai tikėtina, jog tai nėra šio mirtino viruso atvejis.

JAV pranešė, jog dėl Ebolos viruso epidemijos griežtina iš Vakarų Afrikos atvykstančių asmenų kontrolę penkiuose didžiausiuose šalies oro uostuose – Atlantos, Čikagos, Vašingtono ir abiejuose Niujorko tarptautiniuose oro uostuose. Didžioji Britanija planuoja pasekti JAV pavyzdžiu.

Įtariamas atvejis ir Brazilijoje

Brazilijoje įtariamas pirmas Ebolos infekcijos atvejis. Naktį į penktadienį hospitalizuotas vyras iš Gvinėjos, vienos iš labiausiai nuo mirtino viruso kenčiančių Vakarų Afrikos šalių, kuriam pasireiškė Ebolos viruso sukeltos ligos simptomai, remdamasi Brazilijos sveikatos ministerija skelbia „RIA Novosti“. 

47-erių vyras paguldytas į ligoninės izoliatorių vakariniame Brazilijos Kaskavelo mieste, Paranos valstijoje. Simptomai, panašūs į Ebolos viruso sukeltos ligos, pasireiškė praėjus 21 dienai po jo išvykimo iš Vakarų Afrikos, laikraštis „O Globo“ citavo sveikatos pareigūnus. 

Ebolos inkubacinis periodas trunka iki 21 dienos. Virusas plinta per tiesioginį kontaktą su kūno skysčiais. Mirtina karštinė pasireiškia tokiais simptomais kaip aukšta temperatūra, viduriavimas, vėmimas, kraujavimas iš burnos ar akių. Dabartinio viruso protrūkio mirtingumo rodiklis yra daugiau nei 50 proc. 

Nuo 2013 metų pabaigos Ebolos epidemija išplito Vakarų Afrikos šalyse - Liberijoje, Siera Leonėje, Gvinėjoje, Nigerijoje ir Senegale.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.