Amerikiečiai vis labiau nerimauja dėl Ebolos viruso protrūkio

Ieško 132 keleivių

Dėl Ebolos viruso JAV gyventojus tenka raminti prezidentui.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Dėl Ebolos viruso JAV gyventojus tenka raminti prezidentui.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Oct 16, 2014, 9:43 AM, atnaujinta Jan 27, 2018, 3:25 AM

Abi sveikatos apsaugos darbuotojos užsikrėtė prižiūrėdamos liberietį pacientą Thomą Ericą Duncaną, kai jis buvo gydomas Dalase veikiančioje „Texas Health“ presbiterionų ligoninėje.

Antrajai moteriai neturėjo būti leista skraidyti vietos reisais likus kelioms dienoms prieš, kai jai buvo diagnozuota Ebolos karštinė, nors „itin maža tikimybė“, kad ji galėjo užkrėsti kitus keleivius, sakė JAV ligų kontrolės ir prevencijos centrų (CDC) direktorius Thomas Friedenas.

„Ji priklausė grupei asmenų, kurie, kaip buvo žinoma, turėjo kontaktą su ebola. Jai nederėjo skraidyti komercinėmis avialinijomis“, – Th.Friedenas sakė žurnalistams.

CDC rekomendacijose pabrėžiama būtinybė „kontroliuoti judėjimą“, todėl reikėtų suprasti, kad galimai užsikrėtusiems negalima naudotis jokiomis viešojo susisiekimo priemonėmis, aiškino jis.

Th.Friedenas taip pat pažymėjo, kad ta moteris po kontakto su Ebolos karštine sirgusiu pacientu pati stebėjo, ar jai nepasireikš ligos požymiai.

Medikės temperatūra buvo pakilusi iki 37,5 laipsnio Celsijaus, tačiau nesiekė 38 laipsnių – nustatytos ribos, kada ji jau turėjo kreiptis pagalbos. Kai ta moteris sėdo į lėktuvą, jos bendradarbės diagnoze dar nebuvo žinoma.

„Tuo metu dar nebuvo žinoma, ar buvo kontaktas (su virusu) rūpinantis tuo pacientu“, – pažymėjo Th.Friedenas.

Antroji sveikatos apsaugos darbuotoja spalio 10-ąją skrido oro bendrovės „Frontier Air“ lėktuvu iš Dalaso Fort Vorto oro uosto į Klivlendą Ohajo valstijoje, o grįžo spalio 13-ąją.

Antradienį ji pranešė karščiuojanti ir buvo nedelsiant izoliuota ligoninėje. Jos diagnozė buvo paskelbta trečiadienį.

Ieško 132 keleivių

„Ji nevėmė, nekraujavo. Taigi, pavojus aplink ją buvusiems žmonėms buvo itin mažas – tačiau, laikydamiesi didesnio saugumo, mes susisieksime su jais visais“, – pažymėjo Th.Friedenas.

CDC siekia apklausti 132 žmones, kurie spalio 13-ąją skrido tuo pačiu „Frontier Airlines“ reisu kartu su ta moterimi iš Ohajo į Teksasą.

Th.Friedenas sakė, kad medikė šiuo metu „serga, tačiau kliniškai jos būklė stabili“. Ta moteris bus perkelta į Emory universitetą Atlantoje toliau gydyti.

Emory universiteto pranešime sakoma, kad moteris bus gydoma tame pačiame izoliuotame skyriuje, kuriame tebelaikomas kitas neįvardytas pacientas – kaip pranešama, vienas gydytojas, evakuotas iš Siera Leonės praėjusį mėnesį.

Pirmuoju Jungtinių Valstijų teritorijoje Ebolos virusu užsikrėtusiu žmogumi tapo tos pačios ligoninės slaugė Nina Pham. Ji irgi susirgo prižiūrėdama Th.E.Duncaną. Jis mirė nuo Ebolos karštinės spalio 8 dieną.

Abi darbuotojos turėjo artimą kontaktą su Th.E.Duncanu rugsėjo 28–30 dienomis, kai jam buvo diagnozuota Ebolos viruso infekcija. Tuo metu vyras vėmė ir viduriavo, sakė Th.Friedenas.

„Nustatyta, kad medikų komanda tas kelias pirmąsias dienas ligoninėje naudojo įvairias apsaugos priemones, – sakė CDC vadovas. – Nepaprastai svarbu, kad tai būtų daroma nuosekliai ir teisingai.“

Tas apsaugines priemones sudarė veido kaukė, pirštinės, chalatas ir veido apsauginis skydelis.

B.Obama nori aktyvumo

JAV prezidentas Barackas Obama trečiadienį pažadėjo „daug agresyvesnį“ atsaką JAV teritorijoje į Ebolos viruso keliamą grėsmę ir tvirtino, kad rimto protrūkio Amerikos teritorijoje rizika yra maža.

Po susitikimo su padėjėjais Baltuosiuose rūmuose B.Obama akcentavo pagalbos Afrikos šalims stabdant viruso plitimą svarbą ir pavadino tokią pagalbą „investicija į mūsų pačių visuomenės sveikatą“.

„Jei efektyviai nereaguosime tarptautiniu mastu, galime turėti problemų“, – sakė B.Obama, kurio komentarus transliavo JAV televizija.

Susitikimas Baltuosiuose rūmuose, kuriame, be kitų, dalyvavo viceprezidentas Joe Bidenas, gynybos sekretorius Chuckas Hagelis, sveikatos apsaugos sekretorė Sylvia Burwell ir teritorinio saugumo sekretorius Jehas Johnsonas, buvo surengtas Jungtinėse Valstijose užregistravus antrą užsikrėtimo Ebolos virusu atvejį. Tas atvejis buvo diagnozuotas Teksaso ligoninėje, kurioje prieš savaitę mirė pacientas iš Liberijos.

B.Obama sakė, jog susitikimo dalyviai aptarė, „kaip stebėti ir prižiūrėti tai, kas tiksliai vyksta Dalase, Teksase, daug atkakliau“, kad tos pamokos būtų „perduotos ligoninėms ir klinikoms visoje šalyje“.

„Tai ne tokia situacija, kaip kad būtų gripo atveju, greito ligos plitimo rizika yra neišvengiama“, – sakė B.Obama ir pridūrė, kad spaudė rankas slaugytojoms, kurios rūpinosi Ebolos karštlige sirgusiu pacientu Emory universiteto ligoninėje Atlantoje Džordžijoje, apkabino ir pabučiavo jas.

„Jos laikėsi protokolo taisyklių. Jos žinojo, ką daro, ir jautėsi visiškai saugios tai darydamos“, – sakė prezidentas.

Baltieji rūmai nurodė, jog B.Obama atšaukė planus ketvirtadienį apsilankyti Rod Ailande ir Niujorke, kad galėtų tęsti susitikimą dėl Ebolos karštligės.

Prašo nenusigręžti nuo Afrikos

Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryba trečiadienį paragino tarptautinę bendriją „spartinti ir dramatiškai plėsti“ pagalbą kovojant su Ebolos viruso plitimu.

Vienbalsiai priimtame pareiškime 15 narių Saugumo Taryba perspėjo, kad pasaulio atsaku „kol kas nepavyksta adekvačiai spręsti protrūkio ir jo padarinių dydžio“.

Taryba paragino visas valstybes nares ir daugiašales organizacijas „spartinti ir dramatiškai plėsti aprūpinimą ištekliais ir finansinę bei materialinę pagalbą“.

Raginama skirti mobiliųjų laboratorijų, lauko ligoninių, parengtų klinikinių darbuotojų, gydymo ir diagnostikos priemonių, vakcinų, apsauginių priemonių.

Taip pat Saugumo Taryba paragino valstybes, oro bendroves ir krovinių vežimo kompanijas nenutraukti prekybos ir kelionių ryšių su Vakarų Afrikos šalimis, labiausiai nukentėjusiomis nuo Ebolos karštligės protrūkio.

„Jie pareiškė savo susirūpinimą dėl paveiktų šalių izoliavimo žalingo poveikio, susijusio su prekybos ir kelionių suvaržymais, įvestais paveiktoms šalims, taip pat – dėl diskriminavimo aktų prieš Gvinėjos, Liberijos ir Siera Leonės piliečius“, – sakoma pareiškime.

Saugumo Taryba dėl šio pareiškimo susitarė po JT vadovo Ban Ki-moono specialiojo atstovo JT atsakui į epidemiją Anthony Banbury antradienį surengto informavimo.

Šiemet nuo Ebolos viruso jau mirė beveik 4,5 tūkst. žmonių, daugiausia – Liberijoje, Siera Leonėje ir Gvinėjoje, o sveikatos apsaugos pareigūnai perspėja, kad dar daug daugiau žmonių mirs, jei virusas toliau plis tokiu greičiu, kokiu plinta dabar.

JAV prašo Ispanijos leidimo naudotis joje esančiomis oro bazėmis kovos su Ebolos virusu operacijoje

Jungtinės Valstijos prašo Madrido vyriausybės leidimo naudotis JAV oro pajėgų bazėmis Ispanijoje, vykdant operaciją prieš Ebolos viruso sukeltą krizę Afrikoje, ketvirtadienį pranešė šaltinis ministerijoje. 

„JAV vadovybė iš tiesų paprašė Ispanijos leisti pasinaudoti šioje šalyje esančiomis bazėmis kaip tranzitiniu punktu logistikai ir inžinieriams, statantiems lauko ligonines Liberijoje ir Siera Leonėje“, – sakė šaltinis naujienų agentūrai „Reuters“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.