Ispanų slaugytoja pasveiko nuo Ebolos karštligės

Įtariamas atvejis Švedijoje

44 metų T.Romero Ebolos karštlige užsikrėtė rūpindamasi dviem pacientais, kurie mirė Madrido Carloso III ligoninėje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
44 metų T.Romero Ebolos karštlige užsikrėtė rūpindamasi dviem pacientais, kurie mirė Madrido Carloso III ligoninėje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Oct 20, 2014, 10:52 AM, atnaujinta Jan 25, 2018, 10:14 AM

Teresai Romero, kuri į ligoninę Madride buvo paguldyta spalio 6 dieną, reikės atlikti antrą testą ir tik po to bus galima paskelbti, kad ji nebeturi šio mirtinai pavojingo viruso, pranešė Ispanijos vyriausybė.

44 metų T.Romero Ebolos karštlige užsikrėtė rūpindamasi dviem pacientais, kurie mirė Madrido Carloso III ligoninėje. Tai pirmas žinomas atvejis, kai Ebolos virusu buvo užsikrėsta ne Afrikoje.

„Artimiausiomis valandomis“ jai bus atliktas kitas testas, sakoma Ispanijos specialaus komiteto dėl Ebolos karštligės pareiškime, kuriame priduriama, kad jos „sveikatos (būklė) ... plėtojasi palankiai“.

„Šiandien esu labai laimingas, nes galime pasakyti, kad Teresa įveikė ligą“, – vaizdo įraše sako T.Romero vyras Javieras Limonas. Įrašas buvo padarytas ligoninėje, kur jis ir dar 14 žmonių yra stebimi dėl to, kad turėjo kontaktų su T.Romero prieš tai, kai jai buvo diagnozuota Ebolos karštligė.

Didžiausias per visą istoriją Ebolos karštligės protrūkis nuo metų pradžios jau pareikalavo daugiau kaip 4,5 tūkst. gyvybių, beveik visų – Vakarų Afrikoje. Labiausiai nukentėjusioje Liberijoje mirties atvejų skaičius yra beveik 2,5 tūkstančio.

Pavieniai atvejai tarp sveikatos apsaugos darbuotojų Europoje ir JAV pakurstė nuogąstavimus, kad epidemija gali virsti pasauline, ir paskatino Vakarų šalis intensyvinti savo atsaką.

Liberijos prezidentė, Nobelio premijos laureatė Ellen Johnson Sirleaf (Elen Džonson Sirlif) sakė, kad ištikus šiai krizei iškilo pavojus dėl „ekonominės katastrofos“ prarasti ištisą afrikiečių kartą, ir perspėjo, kad „laikas kalboms ar teorizavimui baigėsi“.

Iki spalio 14 dienos buvo užregistruoti 4 555 mirties atvejai – iš 9 216 užsikrėtimo atvejų septyniose valstybėse, pranešė Ženevoje įsikūrusi Pasaulio sveikatos organizacija (PSO).

Įtariamas atvejis Švedijoje

Švedijos sostinėje Stokholme į ligoninę paguldytas vyras, kuriam įtariamas Ebolos virusas. Į Arlando oro uostą jis atskrido iš Artimųjų Rytų, praneša „Aftonbladet“. 

Per muitinės patikrą vienam iš keleivių pasidarė bloga. Jam iš nosies ėmė tekėti kraujas, atvykusiems gydytojams jis skundėsi prasta savijauta. Vyras buvo nugabentas į Karolio universiteto ligoninę Stokholme, jam buvo paimti mėginiai. Jeigu tyrimų rezultatai bus teigiami, tai bus pirmas Ebolos hemoraginės karštinės atvejis Švedijoje. Policijos duomenimis, neatmetama, kad pacientas prieš kurį laiką lankėsi Afrikoje. 

Ebolos viruso protrūkis buvo užfiksuotas Gvinėjoje 2014 metų vasarį. Po to karštinė išplito Siera Leonėje, Liberijoje, Nigerijoje ir Senegale. Pavienių užsikrėtimo atvejų buvo užfiksuota Jungtinėse Valstijose ir Europoje. Naujausiais Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, iš viso Ebolos virusu užsikrėtė 9216 žmonių, iš jų 4555 mirė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.