Dėl Ebolos izoliuota slaugė: „Jaučiausi kaip nusikaltėlė“

Viena amerikietė slaugė

Nors buvo „pavargusi, alkana ir sutrikusi“, K.Hickox stengėsi išlikti rami tris valandas, kurias teko praleisti tame biure.<br>Youtube nuotr.
Nors buvo „pavargusi, alkana ir sutrikusi“, K.Hickox stengėsi išlikti rami tris valandas, kurias teko praleisti tame biure.<br>Youtube nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-10-26 15:57, atnaujinta 2018-01-24 15:10

Kaci Hickox tapo pirmuoju asmeniu, kuriam buvo skirtas privalomasis 21 paros karantinas, taikomas medicinos darbuotojams, grįžusiems į Jungtines Valstijas iš Vakarų Afrikos , kur jie galėjo turėti kontaktų su Ebolos virusu užsikrėtusiais pacientais. Tame regione Ebolos karštinės protrūkis nusinešė jau beveik 5 000 žmonių gyvybių.

Penktadienį į Niuarko oro uostą Naujajame Džersyje atvykusi K.Hickox pasakojo, kad ištisas valandas buvo kamantinėjama apsauginę aprangą dėvinčių pareigūnų, kai jai esą buvo klaidingai diagnozuota karštinė.

„Tokioje padėtyje niekam nelinkėčiau atsidurti ir bijau dėl tų, kurie bus po manęs“, – K.Hickox rašo laikraštyje „The Dallas Morning News“, sakydama, kad jai nepasireiškė jokie ligos simptomai, kai ji grįžo į Jungtines Valstijas.

„Bijau dėl to, kaip bus elgiamasi su sveikatos apsaugos darbuotojais, kai jie deklaruos, kad kovotojo su Ebola Vakarų Afrikoje. Baiminuosi, kad jie, kaip ir aš, atvykę susidurs su karštligišku neorganizuotumu, baime ir, kas labiausiai gąsdina, karantinu“, – pridūrė ji.

Slaugė papasakojo, kad jos kančios prasidėjo nuo „varginančios“ dvi dienas trukusios kelionės iš Siera Leonės į Jungtines Valstijas.

Vėliau, oro uosto imigracijos karantino skyriuje „vienas vyras – kuris tikriausiai buvo imigracijos pareigūnas, nes jis dėvėjo diržą su ginklu, kurį mačiau išsikišusį iš po jo balto kombinezono – svaidė man klausimus, tarsi būčiau nusikaltėlė“, prisiminė K.Hickox.

Nors buvo „pavargusi, alkana ir sutrikusi“, K.Hickox stengėsi išlikti rami tris valandas, kurias teko praleisti tame biure.

„Atrodė, kad niekas ten nevadovauja. Niekas man nesakė, kas vyksta arba kas manęs laukia, – skundėsi ji. – Man buvo įdomu, ką bloga esu padariusi.“

Iš pradžių K.Hickox temperatūra buvo normali – nesiekė 37 laipsnių Celsijaus. Praėjus keturioms valandoms po atvykimo į oro uostą, infraraudonųjų spindulių termometras parodė 38,3 laipsnio temperatūrą, todėl įtarta, kad jai prasideda karštinė.

„Kaktos skeneris rodė padidėjusią temperatūrą, nes buvau įsiaudrinusi ir supykusi“, – sakė K.Hickox, pridūrusi, kad buvo palikta kambaryje laukti viena dar tris valandas.

Ją į ligoninę nuvežusį automobilį lydėjo ne mažiau negu aštuonios policijos mašinos, pastebėjo slaugė.

„Gaudė sirenos, blyksėjo šviesos. Vėl pradėjau svarstyti, ką bloga esu padariusi“, – rašo K.Hickox.

„Praleidau mėnesį, žiūrėdama kaip vaikai miršta vieni. Mačiau, kaip prieš mano akis vystosi žmonių tragedija. Stengiausi padėti, kai didžioji dalis pasaulio tik stebėjo ir nieko nedarė“, – piktinosi ji.

Ligoninėje paaiškėjo, kad jos temperatūra normali, o preliminarus kraujo tyrimas parodė, kad Ebolos virusu ji neužsikrėtusi.

„Sėdėjau viena izoliuotoje palapinėje ir galvojau apie daugelį savo kolegų, kurie grįš į Ameriką ir patirs tokią pačią kankynę. Ar jie irgi bus priversti jaustis kaip nusikaltėliai ir kaliniai?“ – klausė K.Hickox.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.