Aukų artimuosius siutina lėtas lėktuvo katastrofos tyrimas

Nyderlandų ekspertai paskelbė dar aptikę aukų palaikų Malaizijos oro linijų katastrofos vietoje Donbase, Ukrainoje. Šios naujienos nepaguodžia aukų artimųjų, nusivylusių Nyderlandų vyriausybės veiksmais.

Katastrofos vietoje tyrėjai iki šiol nesugebėjo surasti visų aukų palaikų.<br>AFP nuotr.
Katastrofos vietoje tyrėjai iki šiol nesugebėjo surasti visų aukų palaikų.<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 13, 2014, 4:12 PM, atnaujinta Jan 21, 2018, 1:33 PM

Daugiau nei 50 aukų artimieji vis dar laukia naujienų apie rastus palaikus žmonių, žuvusių šių metų liepos 17 dieną įvykusioje katastrofoje, kai iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą skridęs lėktuvas buvo pašautas virš konflikto zonos Ukrainoje, rašo dienraštis „Lietuvos rytas" remiantis  „The Moscow Times“ ir CNN informacija.

Visi 298 keleiviai, kurių du trečdaliai buvo iš Nyderlandų, žuvo. Glaudžiais ekonominiais ryšiais su Rusija susaistyta Nyderlandų valdžia vengė šį įvykį įvardyti kaip ataką. Dar labiau olandams pyktį sukėlė tai, kad politikai atsisakė dalytis konkrečia informacija, vengė komentuoti tyrimo eigą.

Katastrofoje žuvusių Daisy Oehlers ir Bryce’o Frederikszo artimieji vis dar nesulaukia, kada galės tinkamai palaidoti žuvusią porą. Šalia kairiojo lėktuvo sparno sėdėjusi pora buvo vieni iš nelaimingųjų, patyrusių galingą „išorinį didelės energijos objektų“ smūgį.

„Kiek jiems reikia ieškoti, kad atiduotų mums bent dalį palaikų? 30 procentų? 40 procentų?“ – piktindamasi Oehlersų šeima primena kraupius tragedijos aukų paieškos faktus. Tyrėjai sugebėjo rasti tik dalį Daisy kojos kaulo ir jos sužadėtinio pėdą.

Nyderlanduose šiuo metu vyksta du atskiri tyrimai: vienas – lėktuvo katastrofos priežasčių, kitas – kriminalinis tyrimas. 100 olandų teisėsaugos pareigūnų ir 10 tardytojų dirba šių bylų procese, bet jokių rezultatų nematyti.

Olandus į neviltį varo tai, kad visa ši tyrėjų armija taip ir nenusigauna iki katastrofos vietos ir yra priversta įrodymus rinkti netiesioginiu būdu. Daugelis aukų artimųjų tiki JAV žvalgybos pateikta versija, kad lėktuvą numušė Rusijos ginklais aprūpinti Rytų Ukrainos separatistai.

Vis dėlto tokių išvadų baidosi nuo rusiškų energijos išteklių ir šaltinių priklausomi Nyderlandų politikai. Nyderlandų premjeras Markas Rutte tesugebėjo paskambinti Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui ir pareikalauti pasinaudoti įtaka prorusiškiems kovotojams.

„Aš pateikiau 43 klausimus, iš kurių į 29 net nebuvo atsakyta“, – piktinosi opozicijoje esančios Krikščionių demokratų partijos atstovas Pieteris Omtzigtas. „Nebuvo atsakyta apie Rusijos ir Ukrainos bendradarbiavimą, ką žinojo JAV žvalgybininkai...

Aš noriu žinoti faktus. Kai žūsta 298 žmonės, privaloma atsakyti į klausimus“, – teigė jis.

Paieškas ir tyrimą dar labiau apsunkina tai, kad kurį laiką paliaubų sustabdytas karinis konfliktas vis aršiau atsinaujina, o Rusija net neketina mažinti paramos kovingai nusiteikusiems separatistams. Be to, artėja šalta žiema, dar labiau apsunkinsianti priėjimą prie aukų palaikų.

Katastrofa taps iššūkiu ne tik Nyderlandų teisėsaugai. Olandų nepasitenkinimas jau spaudžia ir šios šalies vyriausybę.

Pastarųjų apklausų duomenimis, iki Malaizijos lėktuvo katastrofos populiarumu žibėjęs M.Rutte vis sparčiau praranda rinkėjų paramą, o jo kabinetas – politinį pasitikėjimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.