Katastrofos aukos – ir mokinių klasė, ir operos žvaigždės

Netoli nuo Diuseldorfo esančioje gimnazijoje – gedulas. 16 gimnazijos auklėtinių ir du mokytojai žuvo per bendrovės „Germanwings“ lėktuvo „Airbus 320“ katastrofą Prancūzijoje. Bendrovės teigimu, lėktuve buvo 67 vokiečiai ir 45 asmenys, kurių pavardės buvo ispaniškos arba panašios į jas. Vokietija nesulaukė ir dviejų operos dainininkų – žuvo į Diuseldorfą skridęs Olegas Bryjakas ir jo scenos partnerė Maria Radner. Operos solistė keliavo su savo kūdikiu ir vyru.

Diuseldorfo priemiesčio gimnazijoje dega žvakės.<br>AP nuotr.
Diuseldorfo priemiesčio gimnazijoje dega žvakės.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Mar 25, 2015, 8:18 AM, atnaujinta Jan 8, 2018, 8:29 AM

Vokietijos skrydžių bendrovei „Lufthansa“ priklausančios pigių skrydžių firmos „Germanwings“ lėktuvas „Airbus 320“ antradienį nukrito atokiame Alpių rajone, žuvo visi 150 juo skridę žmonės.

Gedulas sujungė Vokietiją ir Ispaniją

Netoli Diuseldorfo esančio Halterno miestelio gimnazijos, kurioje dalykai dėstomi anglų kalba, moksleiviai viešėjo Ispanijoje savaitę pagal moksleivių mainų programą.

Bendramoksliai verkė, dėdami gėles ir degančias žvakes prie mokyklos, kurioje mokėsi tie vaikai, daugiausiai 15-mečiai, ir dirbo dvi jų mokytojos.

„Neabejotina, kad tai tamsiausia diena mūsų miesto istorijoje“, – sakė Halterno miestelio, esančio už 70 km į šiaurę nuo Diuseldorfo, į kurį turėjo atskristi minėtas lėktuvas, meras Bodo Klimpelis.

Tie dešimtokai ir dvi jų mokytojos buvo savaitei išvykę dalyvauti mokyklų mainų programoje Ljinars del Valjeso miestelyje netoli Barselonos – po to, kai jų mokykloje Halterne pernai gruodį pabuvojo grupė ispanų moksleivių. Gedulas nuo antradienio vakaro tvyrojo ir Ljinars del Valjeso mokykloje. Ispanų paaugliai verkė sužinoję, kas nutiko bendraamžiams, kurie ką tik svečiavosi.

38 tūkst. gyventojų turinčiame Halterno miestelyje, esančiame tradiciniame kasybos pramonės regione vakarų Vokietijoje, bažnyčios atvėrė duris šeimų nariams ir draugams, gedintiems dingusiųjų, kurie laikomi žuvusiais.

Trečiadienį Josepho Koenigo gimnazijoje įvyks renginys tos tragedijos aukoms pagerbti.

„Moksleiviai turės galimybę pasisakyti apie nutikusį siaubingą dalyką“, – sakė B.Klimpelis.

Operos žvaigždė skrido namo

Maria Radner buvo visame pasaulyje žinoma atlikėja. Dainininkė yra koncertavusi Niujorko „Metropolitan“ operos teatre, taip pat Milano ir Buenos Airių scenose. Su 54 metų bosiniu baritonu O.Bryjaku į Vokietiją 33 metų kontraltas M.Radner skrido po pasirodymo Barselonos teatro „Liceu“ scenoje, kur sulaukė žiūrovų plojimų už vaidmenį Richardo Wagnerio operoje „Zygfridas“.

Diuseldorfe gimusi M.Radner, kuri Žemės deivės Erdos vaidmeniu operoje „Zygfridas“ debiutavo „Liceo“ scenoje, po šeštadienį įvykusio paskutinio savo pasirodymo Barselonoje skrido namo.

Kazachstane etninių ukrainiečių šeimoje gimęs O.Bryjakas taip pat gyveno Diuseldorfe ir buvo šio miesto operos teatro narys. Barselonoje rodytoje „Zygfrido“ operoje jis atliko Albericho vaidmenį.

Barselonos teatras pranešė nuleidęs visas savo vėliavas iki pusės stiebo, o trečiadienį vidurdienį (13 val. Lietuvos laiku) prie pagrindinio įėjimo kviečiantis dviem tylos minutėmis pagerbti katastrofos aukas.

Žūties galėjo išvengti per užmaršumą

Vokiečiai kalba apie dar vieną istoriją. Viena pas ispanus viešėjusi gimnazistė oro uoste susigriebė, kad pas šeimininkus paliko dokumentus. Ispanų šeima staigiai lėkė į oro uostą ir spėjo atiduoti pasą merginai – vokietė spėjo į skrydį, kuris buvo paskutinis jos gyvenime.

Pasak „Germanwings“, lėktuvas iš saugaus aukščio aštuonias minutes gana sparčiai leidosi, kol sudužo kalnuotoje Prancūzijos pietvakarių vietovėje netoli slidinėjimo kurorto Barseloneto.

Prancūzijos civilinės aviacijos pareigūnai tvirtina, kad iš krintančio lėktuvo nebuvo perduotas nelaimės signalas „mayday“.

„Tai tragedija, nauja oro linijų tragedija. Mes nustatysime, kokia buvo šios katastrofos priežastis“, – sakė Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as.

Anot jo, be vokiečių ir ispanų, lėktuve galėjo būti ir turkų, o Belgijos pareigūnai pažymėjo, kad lėktuve galėjo būti bent vienas belgas.

Tyrėjai vėl dirba

Pliki kalnų šlaitai atokioje Prancūzijos Alpių vietovėje tapo daug iššūkių keliančia vieta tyrėjams, mėginantiems išsiaiškinti, dėl kokių priežasčių sudužo oro bendrovės „Germanwings“ lėktuvas.

Nedidelis oro uostas šalia slidinėjimo kurorto Barsijoneto tapo paskubomis įrengtu krizių centru, kur gelbėtojai, tyrėjai ir vyriausybės ministrai pradėjo darbą praėjus kelioms valandoms po mįslingos lėktuvo „Airbus A320“ katastrofos.

Ore nuolat burzgė sraigtasparniai, skrendantys į sunkiai pasiekiamą nelaimės vietą ant snieguotų Estropo kalnagūbrio šlaitų, kur lėktuvo nuolaužos yra pažirusios bent 2 km spinduliu.

Vienas vietos ūkininkas, vardu Jeanas-Christophe'as, padėjęs gelbėtojams surasti katastrofos vietą,  radijui RTL sakė, kad iš lėktuvo beveik nieko neliko.

„Mačiau lėktuvo dalis ir dūmus. Lėktuvo nuolaužos nebuvo labai didelės – matėm, kad jis visiškai subyrėjo į mažyčius gabalėlius, visiškai ištiško“, – pasakojo jis.

Sudėtingos aukų paieškos po didžiausios per kelis pastaruosius dešimtmečius aviacijos katastrofos Prancūzijos teritorijoje atsinaujintos trečiadienį paryčiais, o vėliau dieną tragedijos vietą aplankys Europos lyderiai.

Vokietijos pigių skrydžių bendrovės „Germanwings“ reiso 4U9525 (GWI9525) lėktuvas, kuriame buvo 144 keleiviai, įskaitant 16 vokiečių paauglių, grįžtančių namo iš mokyklos organizuotos išvykos, krito aštuonias minutes, kol įsirėžė į kalno šlaitą. Nė vienas žmogus neliko gyvas.

Nors oro dispečeriai desperatiškai stengėsi susisiekti su pilotais, jokio atsako nesulaukta.

Šios katastrofos priežastis lieka mįslinga, bet pareigūnai jau rado vieną juodąją dėžę „Airbus A320“ sudužimo vietoje, kur nuolaužos išsibarsčiusios apie 1,6 ha teritorijoje.

Buvo mobilizuoti daugiau kaip 300 policininkų ir 380 ugniagesių.

Pulkininkas leitenantas Jeanas-Marcas Menichini sakė, kad 30 kalnų gelbėtojų vėl mėgins nuskristi į nelaimės vietą sraigtasparniu trečiadienį, kai prašvis. Dar apie 65 policijos pareigūnai mėgina ten užkopti pėsčiomis. Penki tyrėjai nakvojo incidento vietoje.

„Prireiks bent savaitės išnaršyti tai atokiai vietai“, – nurodė J.M.Menichini ir pridūrė, kad palaikams išgabenti reikės bent kelių dienų.

Antradienį iš vyriausybės sraigtasparnio nufilmuotame vaizdo įraše matėsi smarkiai raižyti, vietomis snieguoti kalnų šlaitai, išraižyti gilių tarpeklių. Smulkios sulamdyto metalo nuolaužos buvo pažirusios ant vieno šlaito.

Lėktuvas buvo visiškai sunaikintas, sakė vienas vietos įstatymų leidėjas, praskridęs virš incidento vietos. Vaizdas buvęs šiurpus.

„Didžiausios kūnų dalys, kurias pamatėme, buvo ne didesnės negu lagaminas“, – sakė vienas tyrėjų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.