Paramos nesulaukiantys nepaliečiai lieja įtūžį ant valdžios

Kaimiškose Nepalo vietovėse kyla nepasitenkinimas neefektyvia parama žemės drebėjimo aukoms. Yra tokių vietų, kurios iki šiol negavo nei vaistų, nei maisto, rašo BBC.

Šalyje yra tokių vietų, kurioms vyriausybė ir paramos agentūros kol kas nesuteikė jokios pagalbos.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Šalyje yra tokių vietų, kurioms vyriausybė ir paramos agentūros kol kas nesuteikė jokios pagalbos.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 30, 2015, 6:34 PM, atnaujinta Jan 5, 2018, 8:02 AM

Jungtinės Tautos(JT) per artimiausius tris mėnesius pažadėjo skirti 373 mln. eurų.

15 metų berniukas buvo surastas po griuvėsiais sostinėje Katmandu. Gelbėtojai vis dar bando jį išlaisvinti.

Keliuose kaimuose, esančiuose į šiaurės rytus nuo sostinės Katmandu, sveikas neišliko nė vienas pastatas. Po griuvėsiais vis dar guli ir žuvusiųjų kūnai.

Šalyje yra tokių vietų, kurioms vyriausybė ir paramos agentūros kol kas nesuteikė jokios pagalbos, nors, kaip teigia gyventojai, reikalingų prekių galima ir atvežti keliu, ir atskraidinti sraigtasparniu.

„Mes mirsime, jeigu valdžia arba kitos organizacijos neatsiųs pagalbos, – sakė Sipagato kaimelyje gyvenantis Dhanas Bahaduras Shresta. – Mes mirsime iš bado, užsikrėsime cholera ir dizinterija, arba čia kils tikra epidemija.

Kai kurios sraigtasparnių įgulos sugebėjo nusileisti netoli atokių kaimelių, tačiau buvo užpultos nepaliečių, beviltiškai prašančių juos nuskraidinti į saugią vietą.

Pikti Sangačoko kaimelio gyventojai užblokavo pagrindinę kelią padangomis ir stabdė sunkvežimius, gabenančius ryžius ir kitas prekes, pranešė „Reuters“.

Žmonės taip pat stabdė ir karinių sunkvežimių vilkstinę, įsiveldami į konfliktą su kariškiais.

„Nors mane sujaudino ir paskatino atsakas į pagalbos šauksmą, turime išlaikyti ir padidinti savo pastangas, kad gyvybiškai svarbi pagalba būtų suteikta visiems, kuriems jos reikia“, – sakė JT vietinis koordinatorius Jamie McGoldrickas.

Į rytus nuo Katmandu esančioje Dolakoje gyventojai išdaužės vietinės valdžios būstinės lango.

„Daugiau nei 200 tūkst. žmonių tapo benamiais. Mums sako, kad pagalba jau pakeliui, tačiau jos dar negavome“, – skundėsi regiono pareigūnas Premas Lalas Lamnichhane.

Nors žemės drebėjimas padarė daug žalos, aukų skaičius miesteliuose buvo gana mažas, kadangi dauguma gyventojų požeminio smūgio metu dirbo lauke.

Sostinėje Katmandu trečiadienį riaušių policija malšino įsiutusių protestuotojų minias. Šie buvo nepatenkinti transporto iš miesto trūkumu ir vėluojančia pagalba. Tūkstančiai nepaliečių laukė, kol juos autobusai išveš iš sostinės.

„Mes buvo palikti alkti šaltyje ir geriausia, ką valdžia mums suteikė, yra ši eilė“, – sakė Rajana, laukdama autobuso į savo gimtąjį miestelį.

Liudininkai pasakoja, kad sunkvežimiui atvežus geriamo vandens, šis buvo nuvarytas nuo kelio, o protestuotojai butelius išmėtė į minią.

Tačiau kiti ženklai rodo, kad gyvenimas sostinėje po truputį grįžta į normą.

Kai kurie žmonės nusprendė į savo namus, prieš tai kelias naktis dėl saugumo praleidę po atviru dangumi. Bankomatai vėl tiekia pinigus, o kai kurios parduotuvės ir gatvės prekeiviai vėl pradėjo darbą.

Šeštadienį įvykęs 7,8 balų stiprumo žemės drebėjimas nusinešė daugiau kaip 5,5 tūkst. žmonių gyvybę ir sužeidė dar mažiausiai 11 tūkst. žmonių.

JT duomenimis, daugiau kaip 8 mln. žmonių palietęs žemės drebėjimas sugriovė ir 70 tūkst. pastatų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.