Dėl rekordinės sausros kenčiantys amerikiečiai kaltina migdolus

Kalifornijos valstija kovoja su didžiausia istorijoje sausra, gyventojų prašoma nešvaistyti vandens, baiminamasi, kad jo gali pritrūkti. Susirūpinę amerikiečiai savo bėdoms, regis, turi ir atpirkimo ožį: jie mano, kad dėl sausros kalti valstijoje gausiai auginami migdolai, rašo „The Independent“.

AFP nuotr.<br>Migdolo žiedai.
AFP nuotr.<br>Migdolo žiedai.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 5, 2015, 11:30 AM, atnaujinta Jan 4, 2018, 11:07 PM

Kalifornijoje užauginama 80 proc. pasaulio migdolų. Vienam migdolo riešutui užauginti reikia daugiau nei 3,78 litro vandens. O migdolams skirtas vanduo sudaro 10 proc. viso žemės ūkyje suvartojamo vandens. Žemės ūkiui tenka 80 proc. viso valstijos vandens suvartojimo. Vadinasi, vien migdolai pasisavina 8 proc. šio brangaus išteklio – daugiau, nei visi Los Andželo miesto gyventojai.

Dabar migdolų augintojai mėgina įtikinti nirštančius amerikiečius, kad migdolo riešutus valgyti ne tik sveika, bet jie ir naudingi ekosistemai.

„Visiems augalams reikia vandens, – teigia migdolų augintojų atstovė Stacey Humble. – Kaip perskaitai, kad vienam riešutui reikia galono ( 3,78 litro) vandens ir nežinai konteksto – atrodo, kad labai daug. Tačiau migdolai nesunaudoja daug daugiau vandens nei kiti augalai“.

„Teigti, kad vienas augalas kaltas dėl sausros yra nei teisinga, nei naudinga, – kalbėjo profesorius Richardas Howittas. – Riešutai sunaudoja daug vandens, bet lygiai tiek pat jų reikia ir abrikosams, persikams ar kitiems vaisiams“.

Galiausiai, migdolų produkcija atsieina mažiau vandens nei mėsos ar pieno produktų. Naujausiais tyrimų duomenimis, skaičiuojama, kad vienai uncijai (28,34 g) jautienos prireikia 378,5 litro vandens. Tuo tarpu tokiam pačiam kiekiui migdolų per pusę mažiau – 189.2 litro.

Migdolų suvartojimas JAV paskutiniais metais išaugo trigubai – netgi pralenkė žemės riešutą savo populiarumu. Du trečdaliai Kalifornijoje užauginamų migdolų eksportuojami į Kiniją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.