Nepale – dar vienas žemės drebėjimas. Yra aukų

Praėjus kelioms savaitėms po tūkstančius gyvybių nusinešusio žemės drebėjimo Nepalą antradienį vėl supurtė stiprūs požeminiai smūgiai. Sostinėje Katmandu žmonės, apimti panikos, išbėgo į gatves, pranešė agentūra „Reuters“, remdamasi liudininkais. Šįkart žemės drebėjimas buvo silpnesnis, tačiau aukų neišvengta.

Panika Nepale jau praėjo, bet žmonės dar neskuba grįžti į pastatus.<br>AFP nuotr.
Panika Nepale jau praėjo, bet žmonės dar neskuba grįžti į pastatus.<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-05-12 11:36, atnaujinta 2018-01-04 04:02

Šaltinių duomenimis, bent 37 žmonės žuvo, daugiau nei 1000 sužeisti. JAV geologijos tarnybos duomenimis, žemės drebėjimo stiprumas siekė 7,3 balo pagal Richterio skalę ir truko bent 26 sekundes. Smūgiai buvo juntami ir Indijos sostinėje Naujajame Delyje.

„Tai buvo labai stiprus drebėjimas“, – pasakojo vietinis Katmandu gyventojas Prakashas Shilpakaras agentūrai „Reuters“.

Drebėjimas buvo daugiausiai juntamas kaimo vietovėse, jis taip pat vyko tose vietovėse, kurias suniokojo prieš kelias savaites įvykęs 7,8 balų pagal Richterio skalę drebėjimas. Šio drebėjimo epicentras buvo 18,5 km gylyje, prieš kelias savaites vykusio – 15km gylyje.

Žemės drebėjimas šioje Himalajų šalyje įvyko 12 val. 35 min. vietos (9 val. 50 min. Lietuvos) laiku, o jo epicentras buvo už maždaug 76 km į rytus nuo Katmandu. Vėliau tame regione užfiksuota 5–6,3 balo pakartotinių smūgių.  Liudininkai pasakoja, kad prasidėjus drebėjimui, Katmandu gyventojai puolė į lauką iš pastatų.

Žemė taip pat drebėjo už maždaug tūkstančio kilometrų esančioje Indijos sostinėje Delyje, kur siūbavo pastatai ir buvo evakuoti biurų darbuotojai. 

„Žmonės vis dar būriuojasi lauke, jie labai bijo sugrįžti į pastatus, nerimauja, kad jie gali sugriūti“, – pasakojo šaltinis iš įvykio vietos. Taip pat buvo supurtyti kiti miestai Indijos šiaurėje, įskaitant Biharą, kuriame, kaip buvo matoma televizijos reportažuose, gyventojai būriavosi gatvėse.  Stipriausiai drebėjimas buvo juntamas kaimo vietovėse, arčiausiai kalnų.

Katmandu tarptautiniame oro uoste buvęs vyras pasakojo, kad jautė drebėjimą 5-10 sekundžių. Netrukus kilo panika, visi puolė į lauką.

„Oro uostui drebėjimas žalos nepadarė, nukrito kelios plytelės“, – sakė  liudininkas.

„Sudėtinga susisiekti su kitais telefonu. Dingo elektra“, – socialiniame tinkle „Twitter“ rašo Bhaktapuro mieste esantis liudininkas.

Jau pranešama ir apie sugriovimus, pavyzdžiui, Čautaros mieste. Čia iš vieno pastato griuvėsių išnešti žmonių kūnai, sakė tarpvalstybinės migracijos organizacijos atstovas. Gelbėtojai apieško ir kitus griuvėsius. 

Norvegijos Raudonasis kryžius taip pat kalbėjo apie „kelis žuvusiuosius“ ir „daug sužeistųjų“ Čautaroje. Pirmiesiems pacientams suteikiama pagalba greitosios pagalbos palapinėse. Mieste po pirmojo žemės drebėjimo buvo dislokuota daug tarptautinių gelbėtojų. 

Pranešama, kad Šiaurės rytų Nepale drebėjimas sukėlė nuošliaužas, jos sužeidė 12 žmonių.

Balandžio 25-ąją Nepalą purčiusių požeminių smūgių stiprumas buvo 7,8 balo. Tada stichija nusinešė daugiau kaip 8 000 žmonių gyvybių. 

Žinybos iki praėjusio sekmadienio suskaičiavo 8 019 aukų, tarp jų – 68 užsieniečiai. Daugiau kaip 17 000 asmenų buvo sužeisti. Manoma, kad aukų skaičius toliau didės, nes dar negauta duomenų apie žuvusiuosius ir sužeistuosius iš atokių kaimų. Mažiausiai 100 žmonių tada žuvo kaimyninėse šalyse Indijoje bei Kinijoje. 

Nepale žemės drebėjimas sugriovė arba smarkiai apgadino beveik pusę milijono pastatų. Milijonai nepaliečių nuo tada gyvena palapinėse, jiems reikalinga pagalba maisto produktais. 

 Gal šiuo metu esate Nepale? Pasidalinkite informacija, nuotraukomis ir video su lrytas.lt skaitytojais. Viska siuskite adresu news@lrytas.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.