Po galingo potvynio Gruzijoje pasipylė kaltinimai

Blaškėsi ir žmonės, ir pavojingi gyvūnai. Gruzijos sostinėje gelbėtojai vakar toliau ieškojo dešimčių per smarkius potvynius dingusių žmonių ir plėšrių gyvūnų, masiškai pabėgusių iš užlieto zoologijos sodo.

Potvynio vanduo užliejo ir Tbilisio zoologijos sodą, ir aplinkinį gyvenamąjį kvartalą, iš kurio žmonės evakavosi su naminiais gyvūnais.<br>AP nuotr.
Potvynio vanduo užliejo ir Tbilisio zoologijos sodą, ir aplinkinį gyvenamąjį kvartalą, iš kurio žmonės evakavosi su naminiais gyvūnais.<br>AP nuotr.
Į laisvę pasprukusį hipopotamą pavyko užmigdyti ir nugabenti į saugią vietą.
Į laisvę pasprukusį hipopotamą pavyko užmigdyti ir nugabenti į saugią vietą.
Paprastai ramios Kuros upės srovė niokojo ir namus, ir automobilius.
Paprastai ramios Kuros upės srovė niokojo ir namus, ir automobilius.
Daugiau nuotraukų (5)

Gintaras Radauskas („Lietuvos rytas“)

2015-06-16 08:50, atnaujinta 2017-11-22 05:44

Medžioklė stengiantis gyvus sučiupti iš zoologijos sodo ištrūkusius liūtus, tigrus, beždžiones, lokius ir kitus gyvūnus vakar buvo tęsiama.

O į 1,1 mln. gyventojų turintį Tbilisį jau skriejo užuojautos dėl mažiausiai 12 žmonių gyvybę nusinešusių potvynių. Gruzijoje dėl tragedijos vakar buvo paskelbtas gedulas.

Išalkę gyvūnai pavojingi

„Padėtis tikrai yra baisi. Pati nebuvau labiausiai nukentėjusioje miesto vietoje, bet tai panašu į tikrą katastrofą.

Nuplauti namai, zoologijos sodas, mieste pilna laukinių gyvūnų“, – „Lietuvos rytui“ pasakojo tbilisietė Natalija Abašidzė.

Stiprūs lietūs savaitgalį pavertė Gruzijos sostinę kone pragaro zona.

Paprastai rami Kuros upė virto galinga potvynių srove, sugriovė ir apgadino šimtus gyvenamųjų namų, o pareigūnai kalba ne tik apie 12 aukų, bet ir dešimtis dingusių žmonių.

Negana to, aukų skaičius gali augti ir dėl laisvėje vis dar esančių laukinių gyvūnų. Kiek jų dar klajojo po miestą, nebuvo tiksliai aišku, bet užmigdyti ir nušauti pavyko tik dalį.

„Sekmadienį dieną nebuvo labai blogai, – teigė tbilisietis Charitonas Gabašvilis. – Tačiau sutemus visi turėtų būti labai atsargūs.

Pabėgusių gyvūnų niekas nepašėrė, todėl išalkę jie gali pulti žmones.“

Tiesa, Tbilisio zoologijos sodo direktorius Zurabas Gurielidzė tikino, kad nė vienas iš žuvusių žmonių netapo pabėgusių žvėrių auka.

Trys zoologijos sodo darbuotojai nuskendo, tarp jų – ir gyvūnų prižiūrėtoja Guliko Čitadzė, kuriai prieš mėnesį tigrė nukando ranką.

Kai kurie gyvūnai, įskaitant hipopotamą, buvo užmigdyti ir grąžinti į savo aptvarus.

Antai sekmadienį paskelbtose nuotraukose matyti, kaip vandenyje blaškosi aligatorius, o rudasis lokys ilsisi užsiropštęs ant kondicionieriaus, esančio ant namo sienos.

Ar reikėjo šaudyti į žvėris?

Kitus gyvūnus nušovė policija. Būtent tai dabar kelia bene daugiausia aistrų, mat Z.Gurielidzė mano, kad griebtis šaunamųjų ginklų nebuvo būtina.

„Jei gyvūnas užpuola žmones – tai viena, bet kai kuriuos atvejus turėsime ištirti.

Tikrai žinau, kad nebuvo jokio įsakymo žudyti gyvūnus. Kai kurie policininkai viršijo savo įgaliojimus“, – sakė zoologijos sodo vadovas.

Įstaigos administracija netrukus patvirtino, jog sodo teritorijoje buvo rastas nužudytas jaunas baltasis liūtas Šumba, jis buvo labai populiarus tarp lankytojų.

„Mūsų Šumbos nebėra. Jis buvo nušautas į galvą“, – sielojosi Z.Gurielidzė, pritariantis peticijai, kuria siekiama išsiaiškinti, ar policija be būtinos priežasties panaudojo ginklus prieš gyvūnus.

„Tai irgi tragedija. Kodėl juos reikėjo iššaudyti? Žmonės dėl to labai pyksta. Vanduo sunaikino ir benamių šunų prieglaudą.

Visi 60 keturkojų žuvo, o žmonės šiuo metu renka pinigus, kad prieglauda būtų atstatyta“, – „Lietuvos rytui“ sakė N.Abašidzė, vakar Tbilisyje mačiusi daugybę gelbėtojams padedančių paprastų žmonių.

Pyksta ant kaimynų

Kitiems tbilisiečiams, žinoma, svarbiausia saugumas. Kadangi pareigūnai pareiškė, kad žvėrys galėjo pasprukti bet kur – ir į miškus už miesto, ir į kalvas Tbilisio širdyje, daug žmonių nekiša nosies iš namų.

„Aš įtūžusi. Vaikučiai nebegali išeiti į lauką ir žaisti. Sėdžiu su jais balkone – tiktai taip jie gali įkvėpti gryno oro“, – vakar pasakojo netoli zoologijos sodo gyvenanti 25 metų dviejų vaikų motina Chatuna Bolkvadzė.

Kita vietos gyventoja Lamara Zumburidzė skundėsi: „Vien mūsų gatvėje penki žuvusieji. Nežinau, kur atsisėsti, kur atsigulti ir ką apskritai daryti.“

N.Abašidzė „Lietuvos rytui“ teigė, jog daug vietos gyventojų niršta ant kaimynų, net jau prasidėjus potvyniams iš namų išvažiavusių automobiliais: „Juk savanoriams dabar daug sunkiau pasiekti apsemtas vietas ir galbūt ką nors išgelbėti.“

Prezidentas Georgijus Margvelašvilis, nuvykęs į potvynių rajoną stebėti valymo darbų, pareiškė užuojautą aukų artimiesiems. Gruzijai paramą pareiškė ir Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Prakalbo apie nuodėmę

Savo ruožtu įtakingos Gruzijos stačiatikių bažnyčios vadovas patriarchas Elijas II kaltę dėl potvynio verčia „nuodėmei“, kurią, anot jo, padarė komunistai, pinigus zoologijos sodui surinkę už nugriautas cerkves ir išlydytus jų varpus.

„Įvyko baisi tragedija. Tbilisio zoologijos sodas nuniokotas. Kai komunistai okupavo Gruziją, jie pradėjo represijas prieš krikščionis ir dvasininkiją, ėmė griauti cerkves ir vienuolynus, liepė išlydyti cerkvių varpus, jų metalą parduoti ir už tuos pinigus įrengti zoologijos sodą“, – sekmadienio homilijoje kalbėjo patriarchas.

„Todėl zoologijos sodas toje vietoje negali klestėti. Jis turi būti perkeltas kitur. Nuodėmė niekada nelieka nenubausta“, – pridūrė dvasininkas.

Šimtai šeimų Tbilisyje po potvynio liko be pastogės, o tūkstančiai – be vandens ir elektros. Padaryta maždaug 10 mln. JAV dolerių nuostolių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.