Cunamį Čilėje išgyvenę žmonės: tai buvo košmaras

Čilės gyventojai tebėra sukrėsti

Čilės gyventojai iki šiol negali atsigauti po šalį sukrėtusio žemės drebėjimo ir cunamio.<br>AP nuotr.
Čilės gyventojai iki šiol negali atsigauti po šalį sukrėtusio žemės drebėjimo ir cunamio.<br>AP nuotr.
Čilę ketvirtadienį sukrėtė stiprus žemės drebėjimas.<br>Reuters nuotr.
Čilę ketvirtadienį sukrėtė stiprus žemės drebėjimas.<br>Reuters nuotr.
Čilės gyventojai iki šiol negali atsigauti po šalį sukrėtusio žemės drebėjimo ir cunamio.<br>AP nuotr.
Čilės gyventojai iki šiol negali atsigauti po šalį sukrėtusio žemės drebėjimo ir cunamio.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

ELTA, BNS ir lrytas.lt inf.

Sep 18, 2015, 10:28 AM, atnaujinta Oct 15, 2017, 6:28 AM

Ketvirtadienį į nelaimės vietą grįžę gyventojai namų nuolaužose ieškojo savo daiktų, išlikusių po 8,3 balo žemės drebėjimo.

Šis Čilėje įvykęs žemės drebėjimas yra stipriausias per šiuos metus visame pasaulyje. Su tokio masto žemės drebėjimu Čilei neteko susidurti nuo 2010 metų.

Dėl į šiaurinį Čilės uostamiestį Kokimbą dužusių 4,5 m aukščio bangų mieste paskelbta nepaprastoji padėtis. Į miesto gatves bangos išplovė didelius žvejybinius laivus. Dalį laivų bangos sudaužė – jų nuolaužomis padengta visa prieplauka. Dalis gyventojų pajuto palengvėjimą, kad drebėjimas nepadarė dar didesnės žalos.

Pagal vyriausybės turimus duomenis, 610 žmonių namai buvo stipriai apgadinti, 179 namai visiškai sunaikinti, 87 600 namų liko be elektros ir 9 000 be švaraus vandens.

Žemės drebėjimas buvo toks stiprus, kad jį pajuto net Buenos Airėse, Argentinoje.

Čilės gyventojai tebėra sukrėsti

  Čilėje šimtai išsigandusių žmonių jau antrą naktį iš eilės praleido po atviru dangumi arba evakuacijos centruose po Ramiojo vandenyno dugne netoli šalies krantų įvykusio 8,3 balo žemės drebėjimo, nusinešusio bent 12 žmonių gyvybių.

Pajūrio mieste Kokimbe stichijos siautėjimo padariniai šioje dažnai požeminių smūgių supurtomoje šalyje buvo aiškiai matomi: pakrantėje suversti žvejų laiveliai, namų griuvėsiai, sulamdyti, sunkvežimiai, kioskai ir cunamio bangų nunešti lengvieji automobiliai bylojo apie jūros įtūžį.

60-metė Maria Zamorano prisiminė, kaip ji kartu su savo gausia šeima bėgo tolyn nuo kranto, kad išsigelbėtų nuo atsiritančių bangų. „Jeigu būtume čia pasilikę, būtume žuvę“, – ji sakė naujienų agentūrai AFP, žmonėms lėtai ir atsargiai grįžtant į tai, kas liko iš jų namų.

Tas miestas yra už 400 km į šiaurę nuo sostinės Santjago. Trečiadienio vakarą įvykęs žemės drebėjimas buvo šeštasis stipriausias per Čilės istoriją ir aiškiai stipriausias pasaulyje iš įvykusių šiais metais, sakė pareigūnai.

Po požeminių smūgių beveik 1 mln. žmonių buvo evakuoti iš Ramiojo vandenyno pakrantės Čilėje. Cunamių pavojus taip pat buvo paskelbtas Japonijoje ir Naujojoje Zelandijoje. 

Dauguma grįžo namo

Ketvirtadienį dauguma evakuotųjų Čilėje jau grįžo namo. Vis dėlto vidaus reikalų ministras Jorge Burgosas  sakė, kad apie 600 žmonių liko evakuacijos centruose arba kitur ir kad buvo apgadinti 650 namų, daugiausiai Kokimbe. Žemės drebėjimo židinys buvo gana sekliai vandenyno dugne, o jo epicentras buvo už 228 km į šiaurę nuo sostinės Santjago, 6,6 mln. gyventojų turinčio miesto.

Požeminiai smūgiai ten sukėlė didžiulį chaosą, kai tūkstančiai žmonių išbėgo iš linguojančių pastatų. Per kelias valandas po žemės drebėjimo iki 4,5 metrų aukščio bangos atsirito į krantą Kokimbo regione, smarkiai apgadindamos regioninį uostą.

Kokimbe žuvo aštuonios iš 12 šios katastrofos aukų. Toliau į pietus esantis pajūrio miestas Iljapelis taip pat buvo smarkiai nuniokotas. „Buvo tikras košmaras, – Maria Ramirez sakė AFP, šluodama šiukšles prie savo namo. – Smūgius jutome ilgai, labai ilgai. Vėliau dar tie pakartotiniai smūgiai – buvo baisu.“ „Negalėjau išsilaikyti ant kojų, bet, laimei, likome gyvi“, – pridūrė moteris.

Šimtai namų buvo pripažinti netinkamais gyventi arba sugriautais, o pareigūnai toliau vertina stichijos sukeltą žmogiškąją, emocinę ir finansinę žalą. Čilė yra ties vadinamuoju Ramiojo vandenyno ugnies žiedu, kuriame dažnai vyksta žemės drebėjimai ir ugnikalnių išsiveržimai. 2010 metų vasarį prie Čilės pietinių krantų įvykęs 8,8 balo žemės drebėjimas nusinešė daugiau negu 500 žmonių gyvybių, o jo padaryta žala vertinama 30 mlrd. JAV dolerių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.