Po dviejų savaičių išgelbėtas žemės drebėjimą išgyvenęs senolis

Praėjus 13 dienų po žemės drebėjimo Ekvadore įvyko stebuklas, kurio mažai tikėjosi. Gelbėtojai pirmadienį iš po nuolaužų ištraukė nelaimę išgyvenusį Manuelį Vasquezą, 72 metų vyrą, kuris šiuo metu guli ligoninėje dėl inkstų nepakankamumo, rašo „The Guardian“.

13 dienų po Ekvadoro žemės drebėjimo, gelbėtojai po nuolaužomis rado gyvą 72-metį.<br>„AFP“/“Scanpix“ asociotyvioji nuotr.
13 dienų po Ekvadoro žemės drebėjimo, gelbėtojai po nuolaužomis rado gyvą 72-metį.<br>„AFP“/“Scanpix“ asociotyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-05-02 15:57, atnaujinta 2017-05-26 21:51

Venesuelos ambasada Kite pranešė, kad gelbėtojai iš Venesuelos rado M.Vasquezą pusiau sugriuvusiame pastate žvejų miestelyje Charamiche. Gelbėtojai tikrino, ar saugu įžengti į griuvėsius, bet išgirdę garsus jie įėjo į pastato vidų ir rado 72-metį, užstrigusį tarp kambario sienų.

Beveik dvi savaites be maisto išbuvęs M.Vasquezas buvo nuvežtas į ligoninę, kur jam buvo nustatytas inkstų nepakankamumas, dehidratacija, sumišimas ir problemos su šlapimo taku.

Vyras taip pat neteko kelių kojų pirštų, o abiejų kulkšnių audiniuose prasidėjo nekrozė.

Gelbėtojai seniausiai manė, kad buvo rasti paskutiniai žemės drebėjimą išgyvenę žmonės.

7,8 balo pagal Richterio skalę žemės drebėjimas Ekvadorą sudrebino balandžio 16 dieną ir nusinešė daugiau nei 650 žmonių gyvybę. Taip pat buvo sužeisti dešimtys tūkstančių žmonių, o dešimtys vis dar laikomi dingusiais.

Po žemės drebėjimo Ekvadorą sudrebino daugiau nei 700 pakartotinių požeminių smūgių, kurie sukėlė paniką, bet nepadarė daug papildomos žalos. Pakartotiniai požeminiai smūgiai gali tęstis dar kelias savaites.

Žemės drebėjimas sunaikino beveik 7 tūkst. pastatų ir daugiau nei 26 tūkst. žmonių dabar turi gyventi prieglobsčiuose. Nelaimės paveiktose vietovėse tvarką palaiko apie 14 tūkst. saugumo pareigūnų.

Ekvadoro viceprezidentas Jorge'as Glasas teigė, kad tai buvo didžiausias žemės drebėjimas per daugelį metų.

Stichiją išgyvenę Ekvadoro gyventojai iš vyriausybės ir humanitarinę pagalbą teikiančių užsieniečių gavo maisto, vandens ir vaistų.

Tačiau šalies prezidentas Rafaelis Correa pripažino, kad dėl prastų kelių sąlygų kai kuriose vietovėse gyvenantys žmonės pagalbos sulaukė ne laiku. Prezidento skaičiavimais, žemės drebėjimas pridarė žalos už 2-3 mlrd. JAV dolerių (1,7-2,6 mlrd. eurų).

Be žemės drebėjimo beveik 16 milijonų gyventojų turintis Ekvadoras taip pat pradėjo gauti mažiau pajamų iš naftos pramonės, dėl ko sumažėjo investicijų skaičius, o šalies ekonomika beveik neauga.

Ekvadoro privačios bankininkystės asociacija neseniai paskelbė, kad padėti atstatyti nelaimės paveiktas vietoves, kai kurie bankai ketina trims mėnesiams atidėti žemės drebėjimo paveiktų žmonių mokėjimus už kreditines korteles, paskolas ir namų užstatus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.