Gamtos stichija įsišėlo Naujojoje Zelandijoje: bėgo dešimtys tūkstančių

Naująją Zelandiją supurtęs galingas žemės drebėjimas privertė dešimtis tūkstančių žmonių palikti savo namus. Nors cunamio pavojus buvo atšauktas, gelbėtojai susidūrė su rimtomis problemomis.

Žemės drebėjimas sujaukė ramybės oaze laikomą Naująją Zelandiją.
Žemės drebėjimas sujaukė ramybės oaze laikomą Naująją Zelandiją.
Daugiau nuotraukų (2)

BNS, CNN, „The Guardian“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

Nov 15, 2016, 7:59 AM, atnaujinta Apr 17, 2017, 10:49 PM

Stiprus 7,8 balo žemės drebėjimas Pietų saloje ir Šiaurės saloje esančioje sostinėje Velingtone pridarė daug žalos infrastruktūrai, elektros tiekimo ir ryšių linijoms.

Naująją Zelandiją niokojusi stichija prarijo ištisus kelius, iškraipė geležinkelių bėgius ir apgriovė miestus.

„Sunku įsivaizduoti, kad žemės drebėjimo padaryta žala galėtų būti mažesnė nei keli milijardai dolerių“, – nuogąstavo Naujosios Zelandijos premjeras Johnas Key.

Be to, milžiniškos audros ir besitęsiantys požeminiai smūgiai, įskaitant didelį pakartotinį 6,8 balo drebėjimą, trukdė gelbėtojams pasiekti atokiau nuo miestų esančias stichijos paliestas bendruomenes.

„Požeminiai smūgiai vertė jaustis taip, tarsi gyventume ant miegančio drakono, kuris bunda, – tvirtino Nickas Kingstone’as iš Velingtono. – Jausmas buvo toks, lyg plauktume kruiziniu laivu vidury jūros, nuolatos vartytumės.“

Stichija pasiglemžė dviejų žmonių gyvybę.

Pareigūnai tikino, kad aukų skaičius neturėtų didėti.

Naktį iš sekmadienio į pirmadienį dešimtys tūkstančių žmonių Naujosios Zelandijos Pietų salos rytinėje pakrantėje kabarojosi kaip įmanoma aukščiau, mat buvo baiminamasi, kad drebėjimas sukels cunamį.

Tiesa, vėliau perspėjimas dėl milžiniškos bangos pavojaus buvo atšauktas.

„Tai buvo stipriausias žemės drebėjimas, kokį esu patyrusi, – pasakojo Tamara Hunt iš Vanganujaus. – Iš pradžių pamačiau, kaip mano katė ėmė drebėti ant lovos, po to judėjo jau visas namas. Namuose daiktai pradėjo kristi ant žemės – tada nusprendėme su vyru bėgti į lauką.“

Raudonasis Kryžius situaciją Pietų saloje įvardijo kaip humanitarinį iššūkį, nes savanoriams pasiekti stichijos paliestus regionus buvo itin sunku.

Labiausiai nuo žemės drebėjimo nukentėjo Pietų saloje esantis Kaikūros miestelis.

Beveik visi keliai į Kaikūrą buvo uždaryti, o ryšio linijos neveikia. Ten paskelbta nepaprastoji padėtis, 6 žmonės patyrė sunkių sužeidimų ir buvo evakuoti sraigtasparniu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.