Katastrofa Kolumbijoje: sudužusios svajonės užminė daug klausimų

Nedidelio Brazilijos futbolo klubo viltis laimėti regiono turnyrą sužlugdė katastrofa. Sportininkus skraidinęs lėktuvas antradienį sudužo Kolumbijoje. Po nelaimės gyvi liko tik šeši lėktuve buvę žmonės.

Lėktuvas sudužo likus vos keliasdešimčiai kilometrų iki Medeljino oro uosto. Po nelaimės likę gyvi futbolininkai, tarp jų ir A.Ruschelis, nugabenti į ligoninę.<br>AP nuotr.
Lėktuvas sudužo likus vos keliasdešimčiai kilometrų iki Medeljino oro uosto. Po nelaimės likę gyvi futbolininkai, tarp jų ir A.Ruschelis, nugabenti į ligoninę.<br>AP nuotr.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

BBC, „The Guardian“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

Nov 30, 2016, 6:35 AM, atnaujinta Apr 16, 2017, 8:00 PM

Į Kolumbiją skridusiame orlaivyje „British Aerospace 146“ iš viso buvo 77 žmonės.

Juo skrido Brazilijos futbolo klubo „Chapecoense“ komanda, turėjusi šiandien žaisti regiono turnyro finale prieš Kolumbijos „Atletico Nacional“.

Tai palyginti nedideliam futbolo klubui turėjo būti svarbiausia dvikova istorijoje, nes „Chapecoense“ į aukščiausią Brazilijos futbolo lygą pateko tik prieš porą metų.

Futbolininkus skraidinęs oro linijų „LaMia“ užsakomojo reiso orlaivis pirmadienį pakilo iš San Paulo miesto Brazilijoje, o vėliau stabtelėjo Bolivijoje pakeliui į Kolumbiją.

Artėdamas prie Medeljino, lėktuvas sudužo kalnuotoje Sero Gordo vietovėje, esančioje 30 kilometrų nuo antro pagal dydį Kolumbijos miesto.

Pražudė beveik visus

Kai lietus vakar pagaliau nutraukė gelbėjimo darbus, Kolumbijos policija patvirtino, kad gyvi liko vos šeši.

Į Sechos ligoninę po nelaimės pirmiausia buvo atvežti trys futbolininkai: 27 metų saugas Alanas Ruschelis ir du vartininkai – 31 metų Marcosas Danilo ir 24 metų Jacksonas Follmannas.

Liko gyvi ir su klubu keliavęs žurnalistas Rafaelis Henzelis bei skrydžio palydovė Ximena Suarez.

Tiesa, vėliau paaiškėjo, kad į ligoninę nuvežtas M.Danilo mirė. O vėliau gelbėtojams pavyko rasti dar vieną gyvą futbolininką – 31 metų gynėją Helio Hermito Zampierį Neto bei skrydžių techniką Erwiną Tumiri.

Tačiau ir likę gyvi žmonės patyrė rimtų sužeidimų, dėl kurių futbolo žaisti jau nebegalės.

J.Follmannui buvo amputuota koja, o A.Ruschelis gali būti paralyžiuotas dėl stuburo sužeidimų. Jam taip pat lūžo klubo kaulai.

Šalyje paskelbė gedulą

Dėl lėktuvo katastrofos Brazilijos prezidentas Michelis Temeras paskelbė trijų dienų gedulą visoje šalyje.

Jis taip pat pareiškė užuojautą ir paramą žuvusiųjų artimiesiems.

„Siūlome visokeriopą pagalbą žuvusiųjų artimiesiems. Užsienio reikalų ministerija ir karinės pajėgos taip pat atlieka visus reikiamus darbus“, – pranešė Brazilijos prezidentas.

Užuojautą „Chapecoense“ pareiškė ir daugybė kitų sportininkų visame pasaulyje.

Tarp jų buvo ir karjerą baigęs futbolininkas Davidas Beckhamas bei Ispanijos vartininkas Ikeras Casillasas, pareiškęs, kad tai sunkus momentas visam futbolo pasauliui ir žuvusiųjų artimiesiems: „Būkite stiprūs ir drąsūs.“

O Kolumbijos „Atletico Nacional“, su kuria rytoj turėjo žaisti „Chapecoense“, netgi pareiškė, kad šiais metais „Sudamericana“ taurė turėtų atitekti tragediją patyrusiems brazilams.

Linkėjo stiprybės gyviems

Pirmasis iš rūkstančių lėktuvo nuolaužų ištrauktas A.Ruschelis po nelaimės paprašė, kad jam būtų leista susisiekti su šeima, ir prašė leisti pasilikti savo vestuvinį žiedą.

Išsigelbėjusio futbolininko žmona Amanda Ruschel savo socialinio tinklo paskyroje sakė pajutusi palengvėjimą dėl vyro būklės.

„Ačiū Dievui, Alanas yra ligoninėje, jo būklė stabili. Meldžiamės už visus tuos, kurie dar nėra išgelbėti, už visus jų šeimos narius.

Tai itin skaudi situacija. Tik Dievas gali suteikti mums stiprybės“, – rašė A.Ruschel.

Sukrėsti buvo ir visi lėktuvu neskridę Šapeko miesto futbolo klubo nariai, kuriems pavyko išvengti nelaimės.

Klubo valdybos pirmininkas Plinio Davidas de Nes Filho taip pat turėjo vykti su futbolininkais į Kolumbiją, tačiau paskutinę akimirką savo planus pakeitė.

Sužinojęs apie katastrofą, jis neslėpė esąs sužlugdytas.

„Tame lėktuve buvo žmonės, kurie ne tik kartu žaidė futbolą, bet ir buvo ilgamečiai draugai. Jie gerbė vienas kitą, buvo it viena didelė šeima.

Dieną prieš skrydį, kai atėjau atsisveikinti su jais, vyrai žadėjo išpildyti mūsų svajonę – laimėti regiono turnyro finalą. O šįryt sužinojau, kad visos svajonės palaidotos“, – kalbėjo P.D.de Nes Filho.

Brazilas vartininkas Nivaldo, kuris klubui priklauso nuo 2006 metų, bet nevyko kartu į Kolumbiją, sakė apie nelaimę sužinojęs iš draugo.

„5 valandą ryto man paskambino susirūpinęs draugas ir paklausė, ar aš skridau tuo lėktuvu. Tuomet bandžiau prisiskambinti savo komandos draugams, tačiau niekas neatsiliepė“, – pasakojo Nivaldo.

Užminė daug klausimų

Trumpųjų skrydžių lėktuvo „British Aerospace 146“ katastrofos priežastys kol kas neaiškios, bet pastarosiomis valandomis Kolumbijoje siautėjo liūtys ir perkūnija. Todėl tarp galimų katastrofos priežasčių minimos ir prastos meteorologinės sąlygos.

Neatmetama ir techninio gedimo versija. Taip pat svarstyta, ar lėktuvui negalėjo pritrūkti degalų.

Žinoma, kad apie 22 val. vietos laiku (apie 5 val. Lietuvos laiku) pilotas Miquelis Quiroga paskelbė apie gedimą, susijusį su elektra. Jam buvo duotas leidimas nusileisti, tačiau orlaivis taip ir nepasiekė oro uosto.

„Gavome pranešimą iš lėktuvo įgulos apie sistemos gedimą. Davėme leidimą leistis, tačiau tada ryšys nutrūko“, – teigė Kolumbijos civilinės aviacijos direktorius Alfredo Bocanegra.

Klausimai pasipylė ir dėl to, kodėl Brazilijos futbolininkai skrido būtent šiuo lėktuvu iš Bolivijos.

Teigiama, esą „Chapecoense“ klubo vadovybė norėjo, kad sportininkai skristų tiesioginiu užsakomuoju reisu iš gimtinės į Medeljiną, tačiau Brazilijos civilinės aviacijos tarnybos tokį prašymą atmetė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: svečiuose – L. Mažylis, Ž. Pinskuvienė ir V. P. Andriukaitis