Dėl rekordinio smogo Lenkijoje uždaromos mokyklos

Pasaulinės sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, šį savaitgalį labiausiai užteršto oro sostinė buvo Ulan Batoras Mongolijoje, o antroje vietoje buvo Varšuva.

Oro užterštumas Varšuvoje savaitgalį dešimt kartų viršijo leistiną normą.<br>AP nuotr.
Oro užterštumas Varšuvoje savaitgalį dešimt kartų viršijo leistiną normą.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas Specialiai lrytas.lt, Varšuva

2017-01-10 06:17, atnaujinta 2017-04-12 12:08

Oro užterštumas Varšuvoje savaitgalį dešimt kartų viršijo leistiną normą, o dar prastesnė padėtis buvo anglies kasyklomis garsėjančiame Silezijos regione. Katovicuose oro užterštumas viršijo dvidešimt kartų, o Rybnike net 23, dėl ko pastarojo miesto vadovai nurodė pirmadienį uždaryti mokyklas.

Taip pasielgė ir dar kelių mažesnių miestų merai, o sostinės Varšuvos vadovybė pirmą kartą miesto istorijoje mokyklų vadovams suteikė teisę savo nuožiūra nutraukti pamokas. Beveik visoje šalyje buvo paskelbti raginimai į lauką neiti vaikams, seniems žmonėms bei kvėpavimo ligomis sergantiems asmenims.

Dėl to, jog vietos pramonė bei privačių namų šildymas yra paremti labiausiai aplinką teršiančiu kuru – akmens anglimi, Lenkija jau keletą metų yra vadinama nesveikiausio oro šalimi ES. Iš dešimties labiausiai užterštų ES miestų net šeši yra Lenkijoje.

Šį savaitgalį Lenkiją užgulęs smogas tapo išskirtiniu, nes dėl mažo vėjo oro užterštumas tapo rekordinis ir apėmė beveik visą šalį.

Pirmadienį smogo aliarmą paskelbė ir gyventojus iš namų neišeiti paragino ne tik sostinės Varšuvos, bet ir kelis šimtus kilometrų nutolusių Krokuvos, Katovicų, Kielcų, Rybniko, Čenstakavos, Sosnovcų miestų vadovai. Minėtuose miestuose pirmadienį gyventojai buvo raginami naudotis tik visuomeniniu transportu, kuris tą dieną buvo specialiai paskelbtas nemokamu.

Visuomenę papiktino Sveikatos apsaugos ministro Konstanto Radziwilo pareiškimas, jog nėra reikalo panikuoti dėl smogo, nes jo pavojingumas yra labiau teorinis. Ministrui buvo priminta, kad PSO duomenimis oro užterštumas kasmet tampa 50 tūkst. lenkų priešlaikinės mirties priežastimi.

Spėjama, kad ministras savo pasisakymu gynė vyriausybės nenorą mažinti akmens anglies vartojimą, kas galėtų iššaukti angliakasių protestus. Ekologai ypatingai kritikuoja vyriausybės nenorą paremti modernių kuro katilų įsigijimą privačių namų savininkams, dėl ko namai yra šildomi prasčiausios kokybės anglimi ir buitinėmis atliekomis.

Daugiau kaip pusę oro užterštumo žiemą sukelia būtent iš kaminų išeinantys nuodingi dūmai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.