Gvatemalos vaikų prieglaudoje kilusio gaisrų aukų padaugėjo iki 35

Visoms aukoms buvo nuo 14 iki 17 metų.

Per gaisrą žuvo 35 mergaitės.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Per gaisrą žuvo 35 mergaitės.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 10, 2017, 8:59 AM, atnaujinta Apr 8, 2017, 6:48 AM

Aukų skaičius nuolat augo: per trečiadienį kilusį gaisrą žuvo 19 mergaičių, o dar 16 nepilnamečių dėl smarkių nudegimų mirė ligoninėje trečiadienio naktį ir ketvirtadienį.

Apie 20 nukentėjusiųjų vis dar tebėra ligoninėje, o daugumos jų būklė – kritinė, pranešė ligoninės pareigūnai.

Visoms aukoms buvo nuo 14 iki 17 metų.

Valstybės išlaikoma prieglauda „Virgen de la Asuncion“, kurioje kilo gaisras, yra įsikūrusi kaimiškoje vietovėje į rytus nuo sostinės.

Tuo metu, kai nutiko nelaimė, senos statybos pastate, kurį juosia betoninė ir spygliuotos vielos tvoros, gyveno apie 800 nepilnamečių – dukart daugiau negu leidžiama.

Remiantis pirmine žmogaus teisių prokurorų hipoteze, gaisras įstaigoje kilo ankstų trečiadienį paaugliams padegus savo čiužinius. Tuo metu prieglauda buvo užrakinta, nes antradienį iš jos pabėgo daugiau kaip dešimt vaikų.

Pareigūnai pradėjo tyrimą, kuriuo siekiama išsiaiškinti konkrečias įvykio aplinkybes, ir nustatyti, kas turi būti patrauktas baudžiamojon atsakomybėn.

Numanomas aplaidumas

Gvatemalos prezidentas Jimmy Moralesas, atleidęs prieglaudos direktorių, ketvirtadienį sakė, kad yra „tikrai liūdna ir apgailėtina, kad dešimtys mergaičių ir vaikų galėjo mirti tokiomis aplinkybėmis“.

Jo vyriausybė paskelbė šalyje trijų dienų gedulą.

Per šalia prezidentūros surengtą demonstraciją aktyvistai ant nuodėgulių krūvų dėjo lėles, smerkdami, anot jų, valdžios aplaidumą.

76 metų laikraščių pardavėjas ir vienos 14-metės, sužeistos per gaisrą, senelis Lucasas Najera sakė: „Jie vadina juos „saugiais namais“. Bet negi jie saugūs?“

„Kaip gali būti, kad jie laiku nesusivokė jų išgelbėti, jei iškart pasirodė dūmai?“ – klausė vienos žuvusios 15-metės dėdė Marvinas, sutiktas prie sostinės lavoninės. Jo dukterėčios apdegę palaikai buvo atpažinti pagal DNR mėginį.

Su prezidentu niekaip nesusijusi vaiko teises ginanti prokurorė Hilda Morales pavadino šį gaisrą „žudynėmis“.

Gvatemalos socialinės paramos agentūros vadovas Carlosas Rodasas sakė prisiimąs atsakomybę už tai, kas nutiko, tačiau neigė, kad kompleksas buvo aplaidžiai valdomas.

„Negalime atgauti tų gyvybių, – sakė jis. – Tačiau galime patikrinti sistemą ir padaryti ją skaidresnę.“

Pasak J.Moraleso, dar iki gaisro buvo duoti nurodymai perkelti kai kuriuos jaunuolius į kitas įstaigas, nes ši buvo perpildyta.

Tačiau dabar šios prieglaudos ateitis miglota. Po gaisro šimtai ten gyvenusių nepilnamečių buvo išsiųsti į kitas šalies prieglaudas. Kai kuriuos vaikus laikinai priėmė globoti šeimos.

Kaltinimai išnaudojimu

Pastaraisiais metais smarkiai padaugėjo skundų dėl galimo vaikų išnaudojimo globos namuose „Virgen de la Asuncion“.

Buvęs jų darbuotojas Angelas Cardenasas sakė, kad dirbdamas ten fiksuodavo savo pastebėtus pažeidimus.

Trečiadienį prie prieglaudos jis sakė, kad ta vieta „buvo tiksinti bomba – šios (tragedijos) reikėjo tikėtis“.

22 metų gatvės prekiautoja Rosa Aguirre, atskubėjusi iš sostinės į prieglaudą sužinoti, ar jos 13 ir 15 metų seserys bei 17-metis brolis nepateko tarp aukų, taip pat sakė, kad yra anksčiau pateikusi keletą skundų dėl tos įstaigos.

Pasak jos, ten dažnai kildavo muštynių, o jos brolis kartais būdavo įmetamas į tamsų karcerį, vadintą „vištide“.

Per pastaruosius metus iš prieglaudos dėl blogo elgesio jų atžvilgiu pabėgo dešimtys vaikų.

H.Morales žurnalistams sakė, kad šios prieglaudos ateitis yra neaiški. Ji pažymėjo, kad pernai Amerikos šalių žmogaus teisių komisija (IACHR) paauglių naudai išsprendė kelias bylas dėl blogo elgesio ir seksualinio išnaudojimo prieglaudoje.

Jungtinių Tautų vaikų agentūra (UNICEF) paskelbė savo pranešimą, kuriame pabrėžiama, kad Gvatemala privalo ištirti, kaip ir kodėl prieglaudoje įsiplieskė gaisras, bei atsilyginti aukoms.

Gvatemaloje socialiniai projektai paprastai būna nepakankamai finansuojami. Ši šalis yra daugiausia gyventojų turinti Centrinės Amerikos valstybė, bet daugiau kaip pusė iš jos 16 mln. žmonių skursta, rodo Pasaulio banko duomenys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.