Austrijoje – aistros dėl vandens iš čiaupo

Vilniuje pastaruoju metu diskutuota, ar priimtina kavinėse tiekti ir gerti nemokamą vandenį iš čiaupo. O štai Vienoje, priešingai, jau kunkuliuoja aistros dėl galimo vandens iš čiaupo apmokestinimo.

Daugiau nuotraukų (1)

AP ir LR inf.

2012-07-19 19:05, atnaujinta 2018-03-18 00:19

Dauguma Austrijos sostinės Vienos gyventojų iki šiol džiaugėsi sena miesto kavinių tradicija kartu su kavos puodeliu patiekti ir nemokamą vandens iš čiaupo stiklinę.

Geriamasis vanduo Vienoje laikomas išskirtinai kokybišku ir skaniu, nes jį maitina Alpių kalnų šaltiniai. O galimybę nemokamai gauti tokio vandens austrai laiko savo prigimtine teise.

Tad nenuostabu, jog pasigirdus kalboms apie galimą vandens iš čiaupo apmokestinimą kavinėse ir restoranuose, kai kurie austrai prabilo apie šventvagystę ir labai rimtai ėmė priešintis tokiai idėjai.

„Mano nuomone, tai būtų nežmoniška”, – tikino Vienoje gyvenantis Marinko Medicas.

Atima darbo ir laiko

Atlikus nuomonių apklausą du trečdaliai Vienos gyventojų griežtai atmetė vandens apmokestinimo idėją. Juo labiau kad ir restoranų savininkų pareiškimai didina įtarimus, kad jie tiesiog nori didesnio pelno.

„Žmonės anksčiau gerdavo keturis bokalus alaus, o dabar jie geria tris bokalus alaus ir stiklinę vandens”, – sakė Vienos kavinių savininkas Berntas Querfeldas. Jis tikino, jog klientai tiesiog nesuvokia, kad nemokamo vandens stiklinių patiekimas atima nemažai darbo ir laiko.

„Kai buvau vaikas, tėvas sakydavo: „Jeigu esi ištroškęs, eik į tualetą ir gerk iš čiaupo. Nenoriu, kad trukdytum padavėjus”, – sakė B. Querfeldas.

Perka paramą skurdžiams

Beje, įdomu tai, jog šiuo metu Austrijos sostinėje už vandenį galima mokėti savanoriškai – 11 miesto restoranų dalyvauja labdaros kampanijoje, kuria siekiama rinkti lėšas pakankamai švaraus geriamojo vandens neturinčiai Siera Leonei.

Taip siekiama atkreipti miesto gyventojų dėmesį į tai, kaip jiems pasisekė turėti tokios geros kokybės vandenį.

Už litrą vandens iš čiaupo labdaros akcijoje dalyvaujančiose kavinėse iš klientų prašoma po 2 eurus. Pusė surinktų šių pinigų atsiduria maitinimo įstaigų kišenėse. Kita pusė – Siera Leonei. Esą naudinga ir kilnu.

Bet Vienos gyventojai įtariai žiūri ne į labdaros kampaniją, bet į tai, jog garsių restoranų savininkai prabilo ir apie būtinybę apskritai mieste įvesti privalomą mokestį už vandenį. Šios idėjos autoriai atsiriboja nuo pagalbos Afrikai akcijų. Jie nori pelno.

Vieniečiai jau šnairuoja, kad šios dvi kampanijos – ne sutapimas. Esą pastarosios idėjos sumanytojai surengė sąmokslą, kuriuo siekiama gauti daugiau pajamų pasinaudojus labdaringomis nuotaikomis. Todėl vietiniai linkę priešintis.

Nerimauja dėl turistų

O ką daryti turistams? Austrai nerimauja, kad naujas mokestis gali būti neigiamai sutiktas ir miesto svečių.

O jų nuomonė šiems svarbi vien dėl to, kad miestas gyvena iš turizmo ir su juo susijusių kitų pramonės šakų. Vien iš turistų Viena 2010 metais uždirbo daugiau nei 16 milijardų eurų.

Ne vienas miesto svečias žavisi dar XVII amžiuje atsiradusia Vienos kavos namų tradicija nemokamai prie kavos patiekti vandens stiklinę. Ji atsirado po to, kai turkai vieniečiams pristatė kavą.

Tad kai kurie tradicijų puoselėtojai įsitikinę, kad gavęs sąskaitą ne tik už Vienos kavos puodelį, bet dar ir už įprastą stiklinę vandens, turistas pasipiktins ir daugiau nebegrįš.

Vilniuje vandenį skatina gerti nemokamai

Apie geriamąjį vandenį iš čiaupo ir gerą jo kokybę pastaruoju metu nemažai kalbėjo ir Vilniaus gyventojai. Tokias kalbas paskatino Vilniaus meras Artūras Zuokas ir iniciatyva gyva.lt, birželį pristatę idėją „Vilnius – vandens miestas”.

„Vadovaudamiesi mitais žmonės nesusimąstydami perka vandenį plastikiniuose buteliuose, nors galėtų mėgautis itin kokybišku ir net 1000 kartų pigesniu geriamuoju vandeniu iš čiaupo. Vilniečiai pagrįstai gali didžiuotis bene geriausios kokybės centralizuotai tiekiamu vandeniu Europoje, o Vilniaus miestas – pretenduoti į Vandens miesto titulą”, – gyrėsi idėjos sumanytojai.

Jie taip pat paskelbė, kad dabar vandeniu iš čiaupo nemokamai bus galima atsigaivinti poroje dešimčių specialiu „H2O!” lipduku pažymėtų sostinės kavinių ir restoranų.

Vilniaus miesto savivaldybės atstovai pripažino, kad dalis idėją palaikančių verslininkų nemokamai vandenį iš čiaupo siūlė ir anksčiau, tačiau tokį požiūrį esą reikia skatinti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.