1. Pamiršote ar šaldytuve esantis kiaušinis virtas ar žalias, apsukite jį. Jeigu kiaušinis sunkiai sukasi, vadinasi, jis yra virtas, jeigu lengvai – žalias.
2. Jeigu suabejojote ar kiaušinis šviežias, užtenka jį įmesti į vandenį. Kiaušinis nuskęsta? Tuomet drąsiai galite jį valgyti. Lieka plūduriuoti vandenyje? Meskite jį į šiukšlių dėžę.
3. Kiaušiniuose yra visų reikalingiausių vitaminų ir mineralų, išskyrus vitaminą C. Tačiau kiaušinių tryniuose yra gausu vitamino D. Juose yra ir vitamino B4 – cholino, kuris padeda išsaugoti sveikas membranų ląsteles mūsų organizme. Kiaušiniuose yra ir naudingų medžiagų akims – liuteino. Šio natūralaus karotenoido kiaušiniuose yra daugiau negu špinatuose ar kitose žaliose daržovėse.
4. Nėra skirtumo tarp rudų ir baltų kiaušinių – jų maistinė vertė vienoda. Lukšto spalvą lemia vištos veislė.
5. Vyresnės vištos deda didesnius kiaušinius. Jaunesnės – mažesnius.
6. Viename žaliame kiaušinyje yra apie 70 kcal., virtame – apie 80 kcal.
7. Kinija į prekyba pateikia daugiausia kiaušinių pasaulyje. Apie 160 milijardų vienetų per metus.
8. Ūkiuose auginama višta yra palikuonė raudonosios džiunglių vištos, kuri gyveno Azijoje. Višta – vienas pirmųjų naminių gyvūnų.