Varginantys metai Burgundijoje

Burgundijos vyndarių geri arba labai geri orai niekada nelepina, jie pripratę prie meteorologinių netikėtumų. Tačiau šie metai tapo tikru iššūkiu. Per pastaruosius porą mėnesių Cote de Beaune apeliacijoje net tris kartus buvo kilusi audra su kruša.

Daugiau nuotraukų (1)

"Vyno žurnalas"

Aug 23, 2012, 11:01 AM, atnaujinta Mar 17, 2018, 5:17 AM

„Tai tikrai sudėtinga, net labai sudėtinga situacija, - portalui Decanter.com teigė vynuogių augintojas ir vyno gamintojas Alexas Gambalas. – Kiek teko kalbėti su kolegomis, niekas neprisimena tokių sudėtingų metų“.

Paskutinė stiprių audrų serija praūžė virš Chassagne-Montrachet, Puligny-Montrachet, Meursault ir užkabino dalį Haut Cote de Beaune. Regione, kur didžioji dalis vynuogių eilių yra susodintos iš rytų į vakarus, į pietus orientuoti vynuogynai nukentėjo labiausiai: kai kur prarasta pusę derliaus.

Padėtį apsunkina ir tai, kad daug vynuogių augintojų jau pašalino dalį lapų. Tai pagerina oro cirkuliaciją ir apsaugo nuo pelėsio. Taigi atidengtos vynuogių kekės yra dar jautresnės krušai.

Tai yra paskutinė bloga žinia, tačiau šiais metais jų buvo išskirtinai daug. Balandis buvo šaltas, drėgnas oras sulėtino vynmedžių augimą. Kritulių nesumažėjo ir gegužę, tuo metu karščius keisdavo kontrastingi atšalimai, o tai yra idealios sąlygos veistis pelėsiui. Kovai su juo reikia daugiau nei paprastai preparatų, tačiau dėl drėgno oro su technika įvažiuoti į vynuogynus pasidarė neįmanoma. Augintojai turėjo samdyti darbininkus, kurie su kanistrais vaikščiojo po vynuogynus. „Darbo sąnaudos šiais metais taip pat pasiekė stogą“, - pastebėjo A. Gambal.

Liepą audros ir kruša negailestingai prasisuko virš dalies Beaune, Savigny-les-Beaune ir Chorey-les-Beaune. Dėl šalto, drėgno oro užsitęsė žydėjimo laikas, o dėl to užsimezgė mažai uogų. Liepos pabaigoje dar viena vėtra užklupo Volnay ir Pommard. Atrodė, kad lietus ten niekada nesibaigs.

Vyno pirklių įmonės „Lucien Le Moine“ bendraturtė Mounir Saouma pabrėžė, kad 2012-ieji yra sunkūs metai, tačiau dar per anksti kalbėti apie potencialią kokybę. „Burgundija yra mistinė vieta. Kol vynas nėra visiškai padarytas (neįvyko malolaktinė fermentacija ir metai brandinimo), negalime spręsti, kokia bus vyno kokybė. Prisiminkime, kas buvo 2004, 2006, 2007, 2008 ir 2010 metais, kai augimo periodas tai pat buvo sudėtingas.

Gambal skaičiavimais derlius šiemet bus perpus mažesnis: „Galbūt pavyks subrandinti gerų vynuogių, bet bėda yra, kad jų tiesiog nėra“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.