„Skanaus!“: kurie sausainiai netinka vaikams?

Kvadrato formos sausainiai Lietuvoje – vieni mėgstamiausių. Tačiau forma – toli gražu ne viskas. Juk sudėtis yra gerokai svarbesnė.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 24, 2012, 12:11 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 4:35 AM

Šią savaitę lrytas.lt projektas „Skanaus!” ėmėsi vertinti sausainius. Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto tyrimams buvo atrinkti saldumynų mėgėjams labiausiai patinkantys kepiniai.

Tai – sausainiai „Gaidelis” (gamintojas „Vilniaus Pergalė”), „Pinokis” („Viktorija ir partneriai”), šokolado skonio „Selga” („Laima” iš Latvijos) ir becukriai „Doradas al horno diet nature” (Ispanijos „Galletas Gullon”).

Skaniausi – latviški

Maisto kokybės vertinimo specialistai aiškinosi, kurie šių sausainių riebiausi, saldžiausi, kuriuose yra įvairių maisto priedų, kurių nepatartina duoti ne tiktai mažiems, bet ir mokyklinio amžiaus vaikams.

Patys pirkėjai skaniausiais pripažino „Selga” sausainius. Daugeliui nuo vaikystės gerai žinomas „Gaidelis” patiko tiems, kurie mėgsta sausainius su imbieru ar kardamonu.

Nemėgstantys kakavinių ar prieskoniais pagardintų gaminių rinkosi lietuvišką „Pinokį” arba ispaniškus „Doradas al horno diet nature” su saldikliais.

Didžiulis pasirinkimas

Projektui „Skanaus!” Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Vida Jarošienė aiškino, kad sausainių kokybę lemia žaliavos, gamybos būdas, maisto priedai, laikymo sąlygos ir netgi pakuotė.

Šiuo metu mūsų šalies parduotuvėse galima rasti apie pusšimtį įvairiausių rūšių ir pavadinimų sausainių.

Daugiausia jie yra gaminami iš kvietinių miltų, cukraus, riebalų, pieno produktų, kiaušinių, skonio ir aromatinių medžiagų.

Visi ES gaminami konditerijos kepiniai turi būti kepami, laikomi ir gabenami laikantis nustatytų Europos ir Lietuvos teisės aktų, pagaminti pagal įmonėje patvirtintas receptūras ir technologinius aprašymus.

Pasak V.Jarošienės, sausainiai dažniausiai kepami iš kvietinių, bet pastaruoju metu naudojami ir kitų javų miltai.

Gamintojai privalo etiketėje nurodyti glitimo turinčius javus – kviečius, rugius ir pan.

Labai svarbūs ir riebalai. Paprastai naudojamas aliejus, sviestas, hidrinti riebalai ar margarinas.

Laboratoriniais tyrimais Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute nustatyta: populiariausi užsienyje kepti sausainiai riebesni už perkamiausius lietuviškuosius.

Iš keturių šįkart vertintų gaminių daugiausia riebalų (19,1 proc.) buvo ispaniškuose „Doradas al horno diet nature”. Antrojoje vietoje pagal riebumą – latvių „Selga” (16,7 proc.). Abiejuose lietuvių gaminiuose riebalų nustatyta po 3,7 proc.

Kas yra hidrinti riebalai?

Tačiau, anot V. Jarošienės, gamintojai naudojo skirtingus riebalus, o tai labai svarbu gaminio kokybei.

Ispanai naudojo tik saulėgrąžų aliejų, „Pinokio” kepėjai – augalinius riebalus. „Gaidelio” sudėtyje – hidrinti (sukietinti) augaliniai riebalai, kurių specialistai siūlo vengti dėl neigiamo poveikio sveikatai.

Latviški sausainiai „Selga” iškepti su margarinu, tačiau pastarasis gaminamas iš tų pačių sukietintų augalinių riebalų ir augalinio aliejaus.

Pasak V.Jarošienės, hidrinti riebalai – tai chemiškai pakitę augaliniai riebalai. Juos konditerininkai pamėgo dėl to, kad tokie riebalai atsparesni oksidacijai, be to, su jais kepti gaminiai pigesni, lėčiau genda.

Tyrimais nustatyta, kad hidrinti riebalai kenkia sveikatai: juos vartojant išauga cukrinio diabeto ir nutukimo rizika, todėl gaminių su jais siūloma vengti vaikams bei senyvo amžiaus žmonėms.

Visų produktų, kuriuose yra hidrintų riebalų, etiketėse tai turi būti nurodyta. Todėl rinkdamiesi sausainius vartotojai turėtų atidžiai skaityti aprašymus ir patys spręsti, ar valgyti kepinius su hidrintais riebalais.

Nepataria siūlyti vaikams

Cukrus – dar viena sausainių sudėtinė dalis, kurios perteklius gali neigiamai paveikti ne tik sveikatą, bet ir svorį. Ne veltui medikai rekomenduoja saldumynus valgyti labai retai, nes juose gali būti gausu cukraus.

Šįkart saldžiausiuose iš keturių vertintų gaminių – „Selga” sausainiuose – cukraus rasta kone ketvirtadalis – 24,1 proc. Taip pat šiuose sausainiuose yra konservanto kalio sorbato, žymimo E202.

Mažiausiai saldūs „Doradas al horno diet nature”. Juose yra trijų saldiklių: izomalto E953, malitolio E965 ir kalio acesulfamo E950.

Abiejuose užsieniniuose sausainiuose esančių maisto priedų kiekis neviršija normų.

Tačiau, pasak VMVT atstovės V.Jarošienės, tėvai, auginantys vaikus, turėtų atkreipti dėmesį į tai, kad saldiklis kalio acesulfamas E950 ir konservantas kalio sorbatas E202 yra vieni iš maisto priedų, kuriuos Lietuvoje draudžiama naudoti vaikams ikimokyklinio ugdymo įstaigose, mokyklose ir globos namuose.

Ar namuose vaikai valgys tokius sausainius – priklauso tiktai nuo tėvų. Šiuo atžvilgiu, anot V.Jarošienės, pranašesni lietuvių gaminiai: ir „Pinokio”, ir „Gaidelio” sausainiuose nebuvo vaikams nerekomenduojamų maisto priedų.

Prireikia net ir lupos

Taip pat buvo vertinamas druskos kiekis perkamiausiuose sausainiuose.

Sūriausi – sausainiai „Pinokis” (0,76 proc. druskos). Mažiausiai sūrūs – ispaniški (0, 32 proc.).

„Selga” sausainiuose druskos rasta daugiau, nei ant pakuotės deklaravo gamintojas (skirtumas – 0,11 g/100 g).

Taip pat maisto kokybės vertinimo specialistai pastebėjo, kad ieškodami latviškų sausainių sudėties aprašymo pirkėjai turės gerokai pavargti, nes jis paslėptas tvirtai užklijuotoje pakuotės pusėje ir surašytas tokiomis mažomis raidelėmis, kad būtina turėti lupą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.