A. Skujytė mėgstamą pyragą dažniausiai kepa draugams

Be medalio Londono olimpiadoje likusi daugiakovininkė Austra Skujytė nėra pakilios nuotaikos. Tačiau sportininkė spėjo atsipūsti po sunkių startų ir net iškepti mėgstamą pyragą.

Atsikvėpusi po sunkių olimpinių startų, daugiakovininkė A. Skujytė iškepė mėgstamą varškės pyragą<br>M. Patašius
Atsikvėpusi po sunkių olimpinių startų, daugiakovininkė A. Skujytė iškepė mėgstamą varškės pyragą<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė ("Laikinoji sostinė")

Aug 25, 2012, 7:36 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 3:55 AM

Į Londoną vykusi septynkovininkė atrodė gerokai galingesnė nei 2008-aisiais Pekine, kai varžybų nebaigė. Ji net surinko daugiau taškų negu 2004 metais Atėnuose, kai laimėjo olimpinį sidabrą.

Tačiau stiprios varžovės ir dopingo kontrolierių atimtos nakties poilsio valandos neleido A. Skujytei dar kartą pasimėgauti olimpiniais šlovės spinduliais. Šįkart ji liko penkta.

Dėl nesėkmės išgyvenanti 33 metų lengvaatletė dar nežino, ką atsakyti į klausimą apie tolimesnę aukštumų siekiančios sportininkės karjerą. Kol kas A. Skujytė gyvena praėjusios olimpiados prisiminimais ir daug ilsisi.

Receptą parsivežė iš Amerikos

„Šią savaitę jau pradėjau bėgioti, nes rudenį dar laukia vienas komercinis turnyras. Tačiau tokio krūvio, koks buvo prieš olimpiadą, nėra ir nežinau, ar bus“, – tikino sportininkė.

A. Skujytė mėgaujasi gana laisvu grafiku, kai gali laiką skirti savo malonumui. Moteris niekur neskuba, išsimiega ir net turi laiko pašeimininkauti virtuvėje.

Prieš kelias dienas lengvaatletė iškepė mėgstamą varškės pyragą, kurio buvo nekepusi jau ne vieną mėnesį. Šio skanėsto receptą A. Skujytė sužinojo prieš septynerius metus. Tuomet ji gyveno ir treniravosi JAV.

„Mano kaimynystėje apsigyveno lietuvių šeima. Buvau pakviesta į svečius pasivaišinti šeimininkės keptu pyragu. Jis pasirodė toks skanus, kad iš karto paprašiau recepto“, – prisiminė sportininkė.

Kitą dieną A. Skujytė pati pamėgino iškepti varškės skanėstą. Tai jai puikiai pavyko. Lengvaatletė pyrago recepto neužmiršo ir grįžusi gyventi į Lietuvą. Juo įprastai vaišina į svečius užsukusius draugus.

Pakeitė valgymo įpročius

Pyragu sportininkė mėgsta stebinti aplinkinius. Tačiau pati saldumynais mėgaujasi ne itin dažnai. Nuo praėjusių metų rugsėjo A. Skujytė stengiasi maitintis pagal medikų pasiūlytą dietą.

Austrai badmiriauti netenka, tačiau jos valgymo įpročiai pasikeitė iš esmės.

„Per dieną gaunamų kalorijų kiekis nepakito, kitaip neturėčiau jėgų intensyviai sportuoti. Tačiau maisto kokybė tapo visai kitokia. Kone metus prieš olimpiadą valgiau vien tai, kuo maitindavosi mūsų protėviai, kai dar nebuvo prijaukinti gyvuliai, auginamos grūdinės kultūros ir perdirbamas maistas“, – pasakojo A. Skujytė.

Daugiakovininkė valgė mėsą, žuvį, daržoves, vaisius. Ji atsisakė makaronų, ryžių, varškės, saldumynų. Taip maitinantis sportininkei pavyko atsikratyti kelių nereikalingų kilogramų. Juos numesti moterį nuolat ragino treneriai.

Jėgų suteikia žolių gėrimai

Pastaruoju metu sportininkė kartais pasimėgauja įvairesniu maistu, tačiau juo nepiktnaudžiauja.

A. Skujytė tikino, jog jėgų kovoti ir siekti sporto aukštumų jai taip pat suteikia žolių kokteiliai.

Juos moteris įprastai ruošia ir geria prieš kiekvieną valgį.

Ne visi kokteiliai labai skanūs, tačiau sportininkė žino, kad juose gausu vitaminų ir mineralų.

Kokteiliams tinka įvairių salotų lapai, petražolės, net laukiniai augalai – dobilai, pienės, gysločiai.

„Kad kokteiliai būtų skanesni, juos ruošiu ne tik iš žolių. Įmaišau vaisių ar daržovių, įpilu vandens. Toks gėrimas malšina apetitą, valo organizmą“, – tikino A. Skujytė.

Varškės pyragas su šviežiomis uogomis

Patiekalui reikės: 130 g sviesto, 300 g cukraus, 4 kiaušinių, 250 g miltų, 600 g varškės, 200 g grietinės arba jogurto, 1 šaukšto krakmolo, žiupsnio druskos.

Pirmiausia paruoškite tešlą: ištirpinkite 80 g sviesto ir išsukite jį su 150 g cukraus, kiaušiniu ir miltais. Tešlą palaikykite apie 1 val. šaldytuve. Iš dviejų trečdalių iškočiokite pyrago pagrindą, o iš trečdalio paruoškite apvadą. Visą įdėkite į skardą.

Ruošdami įdarą likusį sviestą išsukite su 150 g cukraus, įmuškite 3 kiaušinius, įdėkite varškės, jogurto arba grietinės, krakmolo, druskos ir viską gerai išmaišykite. Masę sukrėskite ant tešlos pagrindo. Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 45 – 55 min. Paskui dar maždaug 10 min. palaikykite išjungtoje orkaitėje. Išėmę pyragą ataušinkite.

Tinka papuošti šviežiomis uogomis, mėtų lapeliais. Pyragą patiekti galite įprastais gabalėliais arba apelsino ir pyrago riekelių sluoksniais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.