Ant italų stalo visą vasarą puikuojasi cukinijų žiedai

Turistai, Italijos miesto turguje išvydę skaisčiai geltonus žiedus ir iš jų sudėliotas puokštes, stebisi: „Kokios tai gėlės?” O sužinoję, kad tai – cukinijų žiedai, iš kurių galima pagaminti, pavyzdžiui, padažą spagečiams, kraipo galvą: „Na, ir keistuoliai tie italai. Kam gi valgyti gėles?”

Italų kulinarai ir konditerininkai yra sukūrę daugybę patiekalų receptų, kuriuose naudojami trapūs, tačiau maistingi cukinijų žiedai.<br>"Lietuvos ryto" archyvas
Italų kulinarai ir konditerininkai yra sukūrę daugybę patiekalų receptų, kuriuose naudojami trapūs, tačiau maistingi cukinijų žiedai.<br>"Lietuvos ryto" archyvas
Daugiau nuotraukų (1)

Jurga Jurkevičienė ("Gyvenimo būdas")

Aug 27, 2012, 10:10 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 2:59 AM

Cukinijos tapo neatsiejama italų virtuvės dalimi.

Lygiai taip pat ir šių daržovių žiedai, kurių dedama į gardžius padažus ar net į desertus.

Italai, vengiantys cheminių vitaminų ir papildų, stengiasi valgyti kuo daugiau šviežių vaisių ir daržovių. O cukinijų žieduose dietologai aptiko daugiau vitamino A nei tyrame alyvuogių aliejuje ar svieste.

Štai ir priežastis, dėl kurios geltonieji žiedai vasarą puikuojasi ant italų šeimos stalo.

Neverta pamiršti, kad italai – ir estetikos maniakai. Žiedus jie vertina ir dėl puikios išvaizdos, juk patiekalai su cukinijomis stalui suteikia išskirtinės elegancijos.

Tačiau paruošti cukinijų žiedus gebės ne kiekviena šeimininkė. Juk jie trapūs ir lengvai pažeidžiami. Jie nemėgsta temperatūros skirtumo, jų negalima konservuoti.

Norint, kad cukinijų žieduose išliktų visos maistinės savybės ir vitaminas A, juos reikia gaminti ką tik nuskintus ir valgyti iškart.

Dėl to žiedų puokštė gana brangi. Rugpjūčio viduryje už dešimties žiedų puokštę ūkininkai prašo maždaug poros eurų (7 litų).

Norint keturiems žmonėms paruošti padažą spagečiams su cukinijų žiedais reikia trijų puokščių.

Nors iš pirmo žvilgsnio žiedai atrodo panašūs, italų virėjai stengiasi atskirti moteriškuosius žiedus, iš kurių užauga daržovės, ir vyriškuosius, kurie auga iš pažastų.

Vyriškosios lyties žiedai ilgiau išsaugo trapumą, kaitinami ne taip greitai suglemba, o skrudinami nesugeria aliejaus. Šias savybes žinanti patyrusi šeimininkė turguje renkasi tiktai vyriškosios lyties žiedus.

Kulinarai ir konditerininkai yra sukūrę daugybę patiekalų receptų, kuriuose naudojami trapūs, tačiau maistingi cukinijų žiedai.

Garsiuose Italijos gurmanų restoranuose gaminami įvairiausi patiekalai su geltonaisiais žiedais.

Prie Tirėnų jūros esančio Ladispolio miestelio restoranas „Obligo di scarpetta” rugpjūtį siūlo paskanauti skrudintos duonos su cukinijų žiedais, keptų tešloje cukinijų žiedų su ančiuviais, spagečių su kalmarais, cukinijų žiedais ir cukinijomis, pyragaičių su cukinijų žiedais.

Šių patiekalų galima pasigaminti ir namuose.

Išbandykite ir patys

Norint paruošti skrudintos duonos su cukinijų žiedais, reikia ant tyro alyvuogių aliejaus paskrudinti itališką čiabatos duoną. Po to ją lengvai įtrinti česnaku. Kitoje keptuvėje pakaitinti aliejų ir atsargiai į jį suguldyti nuplautus be kuokelių cukinijų žiedus. Trumpai pakepinti pašlakstant baltuoju vynu. Iškeptus žiedus uždėti ant duonos. Prieš patiekiant apibarstyti avių pieno sūriu.

Kiek sunkiau pagaminti užkandėlę – cukinijų žiedus su ančiuviais. Į nuplautą cukinijos žiedą reikia įkišti sūdytą ančiuvį. Žiedą apvolioti vyno ir kiaušinio plakinyje, apibarstyti miltais. Žiedus merkti į karštą aliejų ir skrudinti kelias minutes. Apšlakstyti citrinų sultimis.

Midijų su cukinijomis (nuotr.) ilgai ruošti nereikia. Vos pakaitintos midijos turi prasiverti. Jas apiberti nesmulkintais cukinijų žiedais ir trumpai pakaitinti.

Saldiems pyragaičiams reikia dviejų puokščių cukinijų žiedų. Du šimtus gramų biskvito pamirkyti desertiniame vyne. Į susmulkintą masę įberti kelis šaukštus miltų, įmušti du kiaušinius ir viską gerai išmaišyti. Tešlą palaikyti šaldytuve vieną valandą. Tada į ją suberti supjaustytus cukinijų žiedus ir vėl sumaišyti. Masę dėti į pyragaičių formas ir pašauti į orkaitę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.