A. Wigmore – lietuvė, pasauliui atskleidusi žaliavalgystės paslaptis

Praėjusiame amžiuje išpopuliarėjusios JAV, žalio ir gyvo maisto idėjos šiandien pasiekė ne tik Vakarų Europą, bet ir Lietuvą – apie žaliavalgystės fenomeną vis dažniau rašo mūsų žiniasklaida, nes žalią (termiškai neapdorotą) maistą renkasi vis daugiau lietuvių. Nedaug kas žino, kad šios mūsų šalyje dar naujos tendencijos ištakos – lietuviškos. Visų pasaulio žaliavalgių ir mitybos ekspertų gerbiama natūropatė ir žalio maisto propagavimo pradininkė Ann Wigmore gimė ir augo Lietuvoje.

A. Wigmore – lietuvė, atskleidusi pasauliui žaliavalgystės paslaptis.<br>A. Wigmore fondas
A. Wigmore – lietuvė, atskleidusi pasauliui žaliavalgystės paslaptis.<br>A. Wigmore fondas
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2012-09-13 15:50, atnaujinta 2018-03-16 19:12

1909 m. kovo 3 dieną Pleikių kaime netoli Kruopių (Akmenės r.) pasaulį išvydusi Ona Varapickaitė nuo pat mažumės buvo silpnos sveikatos. Jos tėvui išvykus į JAV, Oną augino žolininkė ir pribuvėja Marija Repšienė. Kiek paaugusi mergaitė tapo jos padėjėja, pažino ir rinko įvairias žoleles. 1922 metais jau paauglė, bet vis dar beraštė Ona išvyko pas tėvus į JAV. Čia jos likimą paženklino šiurpi, tačiau daug ką gyvenime pakeitusi nelaimė – mergaitės kojas pervažiavo ir stipriai sužalojo vežimas. Prasidėjus gangrenai, gydytojai siūlė amputuoti kojas, tačiau gamtos gydomąja jėga tikėjusi Ona griežtai atsisakė tai padaryti. Įvyko stebuklas – ji pati išsigydė kojas, o vėliau netgi bėgo Bostono maratone.

Palikusi tėvų namus, ji įsidarbino ligoninėje slauge ir ėmė lankyti sekmadieninę mokyklą prie bažnyčios. Tuomet savo pavardę ji sutrumpino ir tapo Anna Warap, o 1930 metais ištekėjo ir tapo Ann Wigmore.

Didieji atradimai Ann Wigmore aplankė daug vėliau – jau įžengusi į šeštąją dešimtį, kai ji vėl susidūrė su sveikatos problemomis. Ieškodama būdų, galinčių dar kartą ištraukti ją iš mirties nagų, Ann išbandė želmenų sultis. Išgijusi, ji ėmė aktyviai populiarinti šį gamtos produktą ir taip iš ligos patalo pakėlė daug žmonių.

1963 metais Bostone ji įsteigė Hipokrato sveikatos institutą, vėliau parašė kelioliką knygų apie želmenų sultis, mitybą įvairių sėklų daigais bei termiškai neapdorotu maistu. Ji lankėsi daugiau kaip 35-iose pasaulio šalyse ir skaitė jose paskaitas. Kaip tvirtina jos draugai ir bendražygiai, Ann Wigmore skyrė savo gyvenimą žmonėms, kad jie būtų sveiki.

Pagrindiniu jos gyvenimo postulatu laikomas Hipokrato šūkis, kuriam ji savo veikla suteikė naują prasmę – „maistas turi būti vaistas“. Ann Wigmore siūlė atsigręžti į motiną gamtą – tik tada, pasak jos, žmogus bus sveikas, nes sveikatą padeda išsaugoti neapdorotas maistas, judėjimas, mankšta ir geras poilsis.

Lietuvai atgavus nepriklausomybę, Ann Wigmore labai norėjo ir planavo parvykti į gimtinę, tačiau jos gyvenimą nutraukė dar viena nelaimė. 1994 metais Bostone ji žuvo per gaisrą, apsinuodijusi smalkėmis. Po mirties jos pradėtus darbus aktyviai tęsia buvę bendražygiai ir pasekėjai, apie Ann Wigmore žinantys iš jos knygų ir amžininkų pasakojimų. Įkurtas Hipokrato institutas išsiplėtė po įvairias pasaulio šalis, o jo darbuotojai šiandien yra pripažinti mokslininkai, mitybos ekspertai, sveikatinimo specialistai. Neseniai Ann Wigmore fondas įkurtas ir Lietuvoje.

Viena žymiausių šių dienų žaliavalgystės eksperčių, publicistė Victoria Boutenko iš JAV, netrukus atvyksianti į Lietuvą pagerbti Ann Wigmore atminimo, taip kalba apie savo įkvėpėją: „Man neteko sutikti gyvos Ann Wigmore, aš atvykau dirbti į institutą jau po jos mirties, tačiau jos mokymas mane palietė taip stipriai, kad dabar atrodo, lyg būčiau ją pažinojusi. Bendraujant su kitais žmonėmis, nesuskaičiuojamą daugybę kartų ji buvo pavadinta angelu.“

Pasak V. Boutenko, šiandien vis daugiau žmonių, įkvėpti Ann Wigmore ir jos sveikatinimo idėjų, pradeda gyventi savo gyvenimą iš naujo. Visai neseniai Baltuosiuose rūmuose Vašingtone susirinkusiems 50 vaikų buvo gaminami sveiki pietūs. Jeigu Ann Wigmore būtų tai mačiusi, jos džiaugsmui nebūtų buvę ribų.

Šių metų rugsėjo 19-20 dienomis Vilniuje vyks Ann Wigmore gyvo maisto konferencija. Joje paskaitas skaitys gyvo maisto ir sveikos mitybos ekspertai iš viso pasaulio. Tarp jų – Hipokrato instituto direktorius dr. Brianas Clementas, publicistė Victoria Boutenko, želmenų auginimo ekspertė Loreta Vainius, mokslininkai Viktoras Kulvinskas ir Steve'as Meyerowitzius bei kiti. Rugsėjo 23 dieną Ann Wigmore gimtinėje Kruopiuose bus iškilmingai atidengtas paminklas, įamžinsiantis jos gyvenimą ir atminimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.