„Skanaus!“ klausia: kiek šaukštelių cukraus suvalgome su guminukais?

Lrytas.lt projekto „Skanaus!” taikiklyje šią savaitę – kramtomieji saldainiai iš želatinos, dažniausiai vadinami guminukais. Įvairiausio skonio, kvapo ir formos saldėsiai traukia ir vaikus, ir jų tėvus. Tiesa, pastariesiems labiausiai rūpi, iš ko jie pagaminti.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2012-09-21 10:35, atnaujinta 2018-03-16 16:07

Kaip iš tokios gausybės želatininių saldainių išsirinkti sveikiausius ar bent mažiausiai kenksmingus?

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto (NMVRVI) specialistai laboratorijoje tyrė vartotojų mėgstamiausių guminukų sudėtį.

Šįkart buvo vertinami vokiški „Haribo Pico-balla”, „Maoam Kracher” ir „Haribo Goldbaren” (vadinamieji auksiniai meškučiai), taip pat belgiški „Red Band Sweet and Sour”.

Labiausiai patinka vaikams

Visų šių saldainių ragavę pirkėjai pasakojo, kad guminukus dažniausiai perka tik tuomet, kai paprašo vaikai.

Ilgai kramtomų saldumynų tėvai vengia dėl to, kad jie gali paskatinti dantų ėduonį.

Todėl suaugusieji tokių saldumynų sau perka retai, o vaikams stengiasi išrinkti tokius, kuriuose nėra cheminių dažiklių arba dirbtinių saldiklių.

Mažieji smaguriai aiškino guminukus mėgstantys dėl to, kad jie visi skanūs. Tiesa, ragautojai labiausiai vertino „Haribo Pico-balla” ir „Haribo Goldbaren”.

Šie du produktai gavo po vienodą skaičių balsų.

Vartoti reikia saikingai

Mitybos specialistai įspėja, kad guminukus, kaip ir visus kitus saldumynus, reikia vartoti saikingai.

Nors visų keturių rūšių saldainių išvaizda bei skonis skiriasi, jų sudėtis beveik vienoda: pagrindinės dalys – įvairus cukrus ir želatina.

Kaip pasakojo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Vida Jarošienė, šiuose saldainiuose daugiausia cukraus ir gliukozės sirupo, taip pat dažnai papildomai dedama invertuoto cukraus sirupo.

Tiesa, šįkart NMVRVI laboratorijoje cukraus kiekis nebuvo skaičiuojamas. Tačiau V.Jarošienė patarė vartotojams: tereikia įdėmiai perskaityti guminukų sudėties aprašus – pirmiausia minimos tos medžiagos, kurių juose gausiausia.

Visų vertintų saldainių sudėties aprašo pirmojoje vietoje – cukrus ir gliukozės arba gliukozės ir fruktozės sirupas.

Be dirbtinių saldiklių

Kiek juose cukraus, galima sužinoti iš angliavandenių kiekio, nurodyto ant pakuotės esančioje maistingumo lentelėje. Tiesa, kol kas jos gamintojai pateikti neprivalo, tad ne ant visų saldainių yra tokia informacija.

Nors „Haribo Pico-balla” platintojai lietuviško saldainių sudėties aprašo nepateikė, galima išsiversti ir su anglišku. Pasirodo, kad daugiau nei pusę – 54,7 proc. šių guminukų sudaro cukrus. Šimto gramų pakuotėje jo yra daugiau nei 5 šaukšteliai.

Ant „Red Band Sweet and Sour” pakuotės nurodyta, kad suvalgę pusę pakelio vaikai pasisotins net 14 šaukštelių cukraus.

VMVT specialistė V.Jarošienė patarė smaguriams perskaityti, ar guminukai pagaminti be dirbtinių saldiklių. Saldainiai be jų palankesni vaikų sveikatai.

NMVRVI tyrimų rezultatai parodė, kad nė viename produktų nebuvo dirbtinių saldiklių aspartamo ir acesulfamo K, taip pat nebuvo nustatyta ir sacharino.

Tiktai guminukuose „Maoam Kracher” buvo saldiklio sorbitolio E420 pėdsakų.

Be želatinos – nė iš vietos

Suprantama, kad guminukų nepagaminsi be želatinos – standinamosios medžiagos, gaunamos iš kalogeno, kurio yra gyvūninės kilmės produktuose (kauluose, kremzlėse, odoje).

Želatina neturi savito kvapo, skonio ir yra baltos spalvos. Ją sumaišius su šiltu vandeniu, gaunamas klampus skystis, kuris atšalęs virsta drebučiais.

Panašių medžiagų gamina ir žmogaus organizmas, bet želatina negali pakeisti visaverčių baltymų ar kitų produktų, kuriuose yra nepakeičiamų aminorūgščių.

Visų keturių pavadinimų guminukuose yra rūgštingumą reguliuojančių ir galiojimo laiką ilginančių medžiagų – citrinų, obuolių ir pieno rūgščių.

Yra hidrintų riebalų

Visuose saldainiuose yra ir augalinių riebalų, tačiau belgiškuose guminukuose „Red Band Sweet and Sour” jie ne bet kokie, o hidrinti.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) įspėja, jog daugėja mokslinių įrodymų, kad tokių riebalų, susidariusių iš dalies hidrinant aliejų, vartojimas neigiamai skatina daugelį kardiovaskulinės (širdies kraujagyslių) rizikos veiksnių ir didina koronarinės širdies ligos riziką.

Vartojant maistą, kurio sudėtyje yra hidrintų riebalų, didėja diabeto ir staigios mirties nuo širdies ligų rizika.

Tiesa, guminukų „Red Band Sweet and Sour” sudėties aprašyme hidrinti riebalai vadinami sukietintais. Pasak V.Jarošienės, toks užrašas klaidina vartotoją, tad šių saldainių platintoją Lietuvoje VMVT įpareigojo teisingai paženklinti guminukus.

Taip pat „Red Band Sweet and Sour” saldainiuose yra ir modifikuoto krakmolo. Jis nėra genetiškai modifikuotas, o tik pakeistų savybių: jo molekulėje pakeistos kelios jungtys, todėl krakmolas greičiau tirštėja.

Modifikuojant krakmolą pasikeičia tik jo technologinės savybės, o ne pats produktas.

Medžiagos – natūralios

Viliojamą saldainių kvapą sukuria kvapiosios medžiagos. Glajus visų vertintų guminukų sudėtyje – natūralus, iš bičių vaško.

Šių gardėsių, kaip ir kitų ryškiaspalvių saldumynų, sudėtyje gali būti ir įvairiausių dirbtinių dažiklių.

Kuo ryškesni saldainiai – tuo didesnė tikimybė, kad jie nudažyti cheminiais dažais. Teisės aktais nustatyta, kad maisto produktų, kuriuose yra vienas arba daugiau maisto dažiklių, ženklinimo etiketėje būtina nurodyti dažiklio pavadinimą arba E numerį.

Šįkart vertintų guminukų gamintojai nurodė, kad naudojamos tik natūralios kilmės medžiagos.

Tai patvirtino ir VMVT atstovė V.Jarošienė: „Visuose tirtuose želė saldainiuose naudojamos sudedamosios dalys iš natūralių komponentų. Tai vaisių ir augalų koncentratai, ekstraktai, vaisių sultys. Jos guminukams suteikia ne tokią ryškią spalvą kaip dirbtiniai dažikliai.”

Iš esmės visi šie saldainiai labai panašūs: visuose daug cukraus, bet nėra dirbtinių saldiklių bei pavojingų dažiklių.

Vis dėlto mitybos specialistai rekomenduoja vietoj jų vaikams dažniau pasiūlyti šviežių arba džiovintų vaisių ir uogų. O guminukus ragauti tik retkarčiais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.