Dizainerė K. Valiūnaitė patiekalus gamina tik iš vienos rūšies grybų

Ant drabužių dizainerės Kristinos Valiūnaitės stalo rudenį karaliauja grybai. Dar vaikystėje iš motinos kaunietė išmoko miško gėrybėmis skaninti daugelį patiekalų. Grybai netinka tik prie saldumynų.

Dizainerė K.Valiūnaitė su gyvenimo draugu V.Gudeliausku ir dukterimi Emilija rudenį mėgaujasi grybų patiekalais.<br>M. Patašius
Dizainerė K.Valiūnaitė su gyvenimo draugu V.Gudeliausku ir dukterimi Emilija rudenį mėgaujasi grybų patiekalais.<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė ("Laikinoji sostinė")

Sep 23, 2012, 10:02 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 3:19 PM

Kviesdama į naujus namus Romainiuose, kuriuose mažiau nei prieš metus įsikūrė su gyvenimo draugu Vidu Gudeliausku ir trejų metų jųdviejų dukterimi Emilija, dizainerė prasitarė, jog visus valgius ruoš iš grybų.

Moteris tikino mėgstanti grybauti, tačiau į mišką su pintine rankose seniai buvo išsiruošusi.

„Jau kelerius metus išvažiuoti grybauti nėra kada. Įpratau grybus pirkti turguje. Vengdama apsinuodyti ir pakenkti kitiems, renkuosi tik baravykus ir voveraites“, – tikino 29 metų kūrėja.

Kuria drabužius šokėjams

Praeityje žinoma šokėja K.Valiūnaitė prieš vienuolika metų su šokėju Mariumi Kriukeliu tapo Pasaulio jaunių standartinių šokių čempione. Vėliau pora ne kartą yra pelniusi Lietuvos čempionų medalius, tapusi Europos taurės trečiosios vietos laimėtoja, Pasaulio grupės nugalėtoja.

Baigusi profesionalios šokėjos karjerą, kuri truko 16 metų, moteris neatsiribojo nuo šokių. Ji ėmėsi šokėjams kurti aprangą.

„Pagal specialybę esu dizainerė. Tačiau niekada nekūriau vestuvinių ar vakarinių suknelių kolekcijų ar laisvalaikio drabužių. Man lpatinka daryti tai, ką geriausiai sugebu: kuriu drabužius šokėjams“, – pasakojo K.Valiūnaitė.

Rūpinasi namų interjeru

Šį rudenį dizainerė jau septintąkart iš eilės gavo pasiūlymą rengti vieno televizijos šokių projekto dalyvius.

Vis naujas sukneles ir kostiumus ant parketo besisukantiems profesionalams bei naujokams siūti tenka kiekvieną savaitę. Šis darbas K.Valiūnaitei labai įdomus ir kūrybingas, tačiau atima daug laiko.

Laisvomis nuo darbo akimirkomis kaunietė laiką leidžia su šeima, rūpinasi vis dar baigiamų rengti namų interjeru. Dviejų aukštų dizainerės namuose vyrauja balta spalva, kuri erdvei suteikia šviesos ir džiaugsmo.

„Šiuo metu daugelį pomėgių, tarp jų ir nuo pat vaikystės pamėgtą grybavimą, dėl darbo ir įkurtuvių tenka atidėti ateičiai. Vėliau tikrai atsiras laiko ir grybams rinkti“, – vylėsi K.Valiūnaitė.

Skaniausi – kepti baravykai

Nors pastaraisiais metais dizainerė neturi galimybės mėgautis pačios surinktomis miško gėrybėmis, ruošti įvairių valgių iš grybų ji neatsisakė. K.Valiūnaitė tikino, jog grybai tinka beveik visiems patiekalams, išskyrus desertus.

Daugelio patiekalų receptus kaunietė randa kulinarijos knygose, kai kuriuos perėmė iš motinos. Ji dukterį išmokė valgį ruošti tik iš žinomų, jaunų ir nesukirmijusių grybų.

Geriausia patiekalą gaminti iš vienos rūšies grybų, nes tuomet išryškėja jų aromatas ir skonis.

Šiomis miško gėrybėmis moteris gardina makaronus ir salotas, jais įdaro žuvį, kiaušinius, ruošia padažus, kepa pyragaičius. Dizainerei patinka šeimą ir svečius stebinti trinta baravykų sriuba ir rizotu su voveraitėmis.

„Kad ir kokį skanėstą iš grybų pagaminčiau, tiek pagyrų ir prašymų pakartoti nesulaukiu, kiek jų būna, kai ant stalo garuoja svieste kepti baravykai su svogūnais bei virtos bulvės su krapais“, – neslėpė K. Valiūnaitė.

Rizotas su grybais

Patiekalui reikės: 300 g ryžių, 300 g voveraičių, baravykų arba pievagrybių, 1 litro daržovių ar vištienos sultinio, 0,2 litro baltojo sauso vyno, 1 svogūno, 1 skiltelės česnako, 2 šaukštų grietinės, 2–3 šaukštų tarkuoto parmezano sūrio, 1 šaukšto sviesto arba alyvuogių aliejaus, juodųjų pipirų, krapų.

Alyvuogių aliejuje arba svieste apkepinkite smulkiai supjaustytą svogūną ir česnaką. Suberkite ryžius ir pakepinkite kelias minutes, kad jie pasidengtų riebalais. Tada sudėkite grybus, įpilkite vyno ir mažomis porcijomis pilkite karštą sultinį. Leiskite jam susigerti į ryžių grūdelius. Maišydami kepkite apie 20 minučių.

Paskui patiekalą pagardinkite grūstais pipirais, įpilkite porą šaukštų grietinės ir dar pakaitinkite. Prieš patiekdami rizotą apibarstykite tarkuotu parmezano sūriu. Patiekalą valgykite ką tik paruoštą. Šildyti jo nepatartina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.