Operos solistė N. Kazlauskaitė-Kazlaus dalinasi lietuviškos paelijos receptu

Kaskart viešėdama Ispanijoje operos solistė Nomeda Kazlauskaitė-Kazlaus (38 m.) neatsispiria pagundai paragauti nacionalinio šios šalies patiekalo paeljos. Atlikėja ir pati pabandė savo namuose paruošti paelją, papildytą lietuviškomis gėrybėmis.

Viduržemio jūros virtuvės patiekalus mėgstanti N. Kazlauskaitė-Kazlaus paelją ruošia pagal savo kūrybos receptą.<br>V. Ščiavinskas
Viduržemio jūros virtuvės patiekalus mėgstanti N. Kazlauskaitė-Kazlaus paelją ruošia pagal savo kūrybos receptą.<br>V. Ščiavinskas
Daugiau nuotraukų (1)

Ligita Valonytė ("Gyvenimo būdas")

Sep 24, 2012, 7:03 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 2:54 PM

Šiuo skanėstu vilnietė dainininkė ruošiasi sutikti į Lietuvą atvyksiantį savo scenos partnerį – ispanų tenorą Oscarą Mariną.

Didžiosiose Europos scenose dainuojanti N. Kazlauskaitė-Kazlaus virtuvėje improvizuoja ne taip dažnai, kaip norėtų. Nors jos namuose netrūksta įvairių Europos šalių kulinarijos knygų, dainininkei nelieka laiko išbandyti receptų.

„Žinodami, kad esu gurmanė, receptų knygas dovanoja draugai. Jie viliasi, kad aš kada nors užsimanysiu dažnai gaminti”, – tikino N. Kazlauskaitė-Kazlaus.

Pastaruoju metu ruošti valgį namuose jai tapo dar ir būtinybe.

Dvejų metų dukters Odabellos mama N. Kazlauskaitė-Kazlaus prie viryklės sukasi virdama košes ar garuose troškindama daržoves, mėsą.

Paruošti šiuos valgius operos solistė ilgai neužtrunka, tačiau palepinti artimuosius ir draugus įmantresniais patiekalais jai reikėtų daugiau laiko.

Kaip ir visi labai užsiėmę žmonės, namuose ji gamina greitai paruošiamus patiekalus.

Tačiau laukdama Naujųjų metų koncertų su ispanų tenoru O.Marinu atlikėja repetuoja ne tiktai operų arijas ir sarsuelas, bet ir vieno patiekalo receptūrą.

„Žinau, kad Oscaras, kaip tikras ispanas, labai mėgsta paelją. Jo mėgstamiausia – „Valensijos”. Į jos sudėtį, be ryžių, įeina tam tikros rūšies pupelės, mėsa. Sukau galvą, kuo galėčiau nustebinti laukiamą svečią”, – apie būsimas scenos partnerio sutiktuves užsiminė N. Kazlauskaitė-Kazlaus.

Operos solistė laikosi daugelyje pasaulio šalių paplitusio nerašyto etiketo kodekso, kuris atlikėjams galioja savo tėvynėje priimant scenos partnerius iš užsienio.

Vakarienė namuose su svečiu – mandagumo gestas. Tokia vakariene turi kas nors pasirūpinti, o jeigu ne, pats šeimininkas kimba ruošti vaišes.

Užsienyje dainuojantis lietuvių sopranas N. Kazlauskaitė-Kazlaus pastebėjo, kad scenos partneriai dažniau ją nusivesdavo pavakarieniauti į nacionalinių patiekalų restoraną, mat namuose ruošti valgį daugeliui dainininkų – per sudėtinga misija.

Bet lietuvė ispanų tenorui O.Marinui, į Vilnių atvyksiančiam gruodžio viduryje, ruošiasi pateikti staigmeną – pakvies jį vakarienės į savo namus.

N. Kazlauskaitė-Kazlaus ispanui patieks sulietuvintą paelją. Operos dainininkė jau ragavo savo improvizacijų kūrinio – jame vietoj įprastų jūrų gėrybių ar mėsos buvo panaudoti rūkyti viščiukų sparneliai ir skilandis, o vietoj pupelių – konservuoti žirneliai.

Kiekvienos paeljos pagrindas – ryžiai. Jų N. Kazlauskaitė-Kazlaus nė neketina atsisakyti, bet daugelis kitų ispaniško patiekalo komponentų – tradiciniai lietuviški.

„Sulietuvintos paeljos mano bandymo metu paragavo ne vienas žmogus ir pagyrė už puikų skonį”, – džiaugėsi N.Kazlauskaitė-Kazlaus, neabejojanti, kad paelja įtiks ir Maljorkoje gimusiam, Barselonoje šiuo metu gyvenančiam O.Marinui.

N.Kazlauskaitė-Kazlaus, viešėdama Ispanijoje, dažniausiai renkasi paelją su jūrų gėrybėmis. Prie šio patiekalo dera baltasis vynas.

Lietuvei patinka Viduržemio jūros virtuvės patiekalai. Keliaudama po Italiją ar Ispaniją N.Kazlauskaitė-Kazlaus neatsispiria pagundai pasimėgauti gurmaniškais žuvų valgiais.

„Viduržemio jūros virtuvę vertinu už tai, kad gaminant daugelį patiekalų naudojama alyvuogių aliejus, pomidorai, žuvis.

Šie produktai ilgina žmogaus amžių ir užkerta kelią įvairioms ligoms”, – maisto kokybe ir sveikata rūpinasi N.Kazlauskaitė-Kazlaus.

Sulietuvinta paelja

Patiekalui, kurio pakaks dviem asmenims, reikės:

300 g ryžių;

didelio svogūno;

3 skiltelių česnako;

alyvuogių aliejaus, druskos, krapų;

2 stiklinių mėsos sultinio;

200 g rūkytų viščiukų sparnelių;

300 g kiaulienos skilandžio;

2 pomidorų;

pusės paprikos;

7 marinuotų agurkėlių;

100 g konservuotų žirnelių.

Į keptuvę įpilkite alyvuogių aliejaus. Sudėkite supjaustytus svogūną, česnaką. Lengvai pakepinkite. Suberkite į keptuvę vandeniu perplautus ryžius.

Ryžius kepinkite maišydami apie penkias minutes. Po to įpilkite mėsos sultinio. Troškinkite ant mažos ugnies. Keptuvę uždenkite.

Nulupkite pomidorų ir paprikos odeles. Kad tai padaryti būtų lengviau, daržoves nuplikykite. Pomidorus ir papriką smulkiai supjaustykite, dėkite į keptuvę. Suberkite ir konservuotus žirnelius.

Ryžius ir daržoves troškinkite ant mažos ugnies 45 minutes. Kadangi viščiukų sparneliai – rūkyti, juos reikės tik pašildyti. Tačiau pirmiausia ant daržovių suberkite kubeliais pjaustytą skilandį, kad ryžiai įgautų rūkytos mėsos prieskonį. Po penkių minučių sudėkite sparnelius.

Patiekalą dar dešimt minučių patroškinkite ir galiausiai ant jo sudėkite nepjaustytus agurkėlius. Papuoškite paelją smulkiai pjaustytais krapais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.