Diplomuota tortų meistrė dalinasi mėgstamo torto receptu

Informacinių technologijų specialistė Rasa Jurgaitytė įsitikinusi: geriausia dovana gimtadienio proga – tortas su šokoladiniais linkėjimais. Brangius žmones ji lepina pačios keptais gardumynais.

Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė ("Laikinoji sostinė")

Sep 30, 2012, 11:05 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 11:36 AM

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto klinikų Onkologijos ligoninėje dirbanti moteris išmano ne tik kompiuterijos ypatumus.

Iki šiol tik R. Jurgaitytės giminaičiai ir bičiuliai žinojo, kad ji – diplomuota tortų kepimo bei puošybos meistrė, nuolat sulaukianti aplinkinių pagyrų už gerą saldumynų skonį, gražų vaizdą, įdomias formas. Dabar apie savo pomėgį ji sutiko papasakoti plačiau.

Skanėstų nepardavinėja

Dar vaikystėje tortus, pyragus ir sausainius kepti pamėgusi kaunietė prieš kelerius metus panoro sužinoti daugiau gardumynų ruošimo gudrybių.

Ji nutarė neapsiriboti internete ar knygose esančiais patarimais, todėl lankė konditerininkų kursus.

„Kulinarinės improvizacijos – malonus poilsis po darbo. Virtuvėje galiu valandų valandas praleisti minkydama tešlą ar plakdama kremą. Skanėstą puošti dar maloniau. Tam negaila net pusės nakties“, – tikino R. Jurgaitytė.

Kad tortas tirptų burnoje, moteris naudoja aukštos kokybės produktus ir laikosi dar dviejų svarbių taisyklių: negamina skanėsto, jei būna prastai nusiteikusi, ir jo niekada nekepa už pinigus.

R. Jurgaitytės namų virtuvėje sukurti kūriniai paprastai tampa dovanomis. Per šventes moteris juos įteikia šeimos nariams, geriems draugams ar kolegoms.

„Siekiu, kad tortas žmogų nudžiugintų. Spindinčios jubiliatų, varduvininkų ar jaunavedžių akys ir šypsenos atperka net ir tai, jei teko nuo torto glajų nuimti ir užpilti naują, taisyti įtrūkimus. Ypač smagu kepti ir dovanoti tortus vaikams“, – pasakojo saldumynų ruošimo meistrė.

Rašo šokoladinius linkėjimus

R. Jurgaitytė labiausiai mėgsta kepti šokoladinius tortus ir juos puošti bei gardinti tirpintu šokoladu aplietomis uogomis, vaisiais ar riešutais.

Ant dažno gardumyno ji parašo šokoladinius ar kreminius linkėjimus. Gamindama tortus vaikams šalia įvairių valgomų figūrų nupiešia smagų piešinį. Tai žmonėms suteikia daug gerų, šiltų emocijų.

„Jei viršų aplieju juoduoju šokoladu, piešiu ir rašau ant garų ištirpintu baltuoju šokoladu. Jei torto viršus baltas, rašau tamsiu šokoladu. Užrašams tinka ir tortui pertepti paruoštas kremas, kurį norima spalva galima nudažyti įdėjus šiek tiek maistinių dažų“, – aiškino moteris.

Vietoj padėklo – veidrodis

Tortų gaminimu ir puošyba besidominti kaunietė tvirtino, kad pastaruoju metu daugelis jos draugų mėgsta rengti teminius vakarėlius. Tuomet prie šventės R. Jurgaitytė neretai derina ir tortą.

Egiptietišką gimtadienį šventusią draugę kaunietė nustebino įspūdingo dydžio piramidę primenančiu skanėstu, pižamų vakarėliu virtusiam bičiulio vardadieniui ji pagamino tortą, kuris atrodė lyg balta minkšta pagalvė.

Futbolą mėgstančiam draugų sūnui per gimtadienį moteris dovanų įteikė į kamuolį panašų tortą.

Dažnas konditerijos šedevras prasideda nuo idėjos ir vizijos. Kai ji įsitvirtina R. Jurgaitytės galvoje, vyksta pasiruošimas.

„Kartais kelias dienas tenka gaminti detales tortui puošti arba ieškoti jų parduotuvėse, internete.

Dar didesnis rūpestis – padėklai, ant kurių būtų galima padėti įspūdingo dydžio ar neįprastos formos skanėstus. Lietuvoje jų rasti sunku. Pastaruoju metu tortams padėti vis dažniau naudoju didelius veidrodžius“, – sakė kaunietė.

Juodojo šokolado tortas su uogų kremu

Tešlai reikės: 150 g juodojo šokolado, 2 šaukštų grietinėlės, 150 g sviesto, 180 g cukraus, 1 pakelio vanilinio cukraus, 6 kiaušinių, 150 g miltų, 2 g sodos, 50 g brendžio, 1 citrinos arba apelsino sulčių.

Kremui reikės: 300 g grietinės, 450 g jogurto, 3 šaukštų cukraus, 1 pakelio vanilinio cukraus, 500 g šviežių ar šaldytų braškių, aviečių ar kitų uogų, 50 g juodojo šokolado.

Papuošti reikės: 150 g juodojo šokolado, 1 šaukšto sviesto arba kokosų aliejaus, 50 g kepintų migdolų riekelių, uogų, zefyrų, šokoladinių figūrų.

Šokoladą ištirpinkite vandens garų vonelėje. Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų. Sviestą ištrinkite iki purumo su cukrumi, po vieną dėkite kiaušinių trynius, supilkite tirpintą šokoladą ir gerai išmaišykite. Įpilkite grietinėlės, brendžio, šviežiai spaustų apelsino ar citrinos sulčių. Berkite persijotus miltus, suberkite sodą (ją nugesinkite su trupučiu citrinų sulčių) arba kildinimo miltelius .

Kiaušinių baltymus išplakite iki standžių putų ir švelniai įmaišykite į tešlą. Prieš kepdami sviestiniu popieriumi išklokite kepimo formą ir sukrėskite tešlą. Ji turėtų užimti du trečdalius kepimo formos.

Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40–50 min. Kepinį ataušinkite, išimkite iš formos ir aštriu peiliu perpjaukite į tris papločius.

Ruošdami kremą išplakite grietinę su cukrumi iki tirštos konsistencijos, po truputį supilkite išspaustas apelsino ar citrinos sultis, įberkite vanilinio cukraus, sumaišykite su jogurtu ir toliau plakite iki standžios konsistencijos.

Šokoladinį torto pagrindą sulaistykite apelsino sultimis, tepkite paruoštu kremu, ant jo sudėliokite šviežias ar šaldytas uogas.

Ant jų dar patepkite truputį kremo. Dėkite kitą šokoladinį pagrindą, ant jo vėl užtepkite kremo sluoksnį, jį pagardinkite uogomis. Ant jų galima pabarstyti truputį tarkuoto juodojo šokolado. Uždėkite trečią šokoladinį pagrindą, o torto šonus ir viršų plonai aptepkite plonu kremo sluoksniu.

Tortą puoškite ištirpintu juoduoju šokoladu, sumaišytu su trupučiu sviesto ar kokosų aliejaus, po to pabarstykite pakepintomis migdolų riekelėmis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.