„Skanaus!“: jogurte be priedų - krakmolas

Interneto portalo lrytas.lt projektas „Skanaus!” šią savaitę pasirinko tirti įvairių rūšių jogurto sudėtį. Pasirodo, kai kurie šie mėgstami produktai labiau primena nebe jogurtą, o paprasčiausią vandenį.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 5, 2012, 9:55 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 8:29 AM

Jogurto pasirinkimas – didžiulis: ir be jokių priedų, ir su uogomis, vaisiais, grūdais ar kakava, ir su įvairiausiomis gerosiomis bakterijomis bei vitaminais. Vieni – geriamieji ir skystesni, kiti – valgomieji ir tirštesni.

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto (NMVRVI) laboratorijoje buvo vertinama keturių jogurto rūšių sudėtis.

Buvo pasirinktas liesas „Rokiškio” jogurtas (gamintojas – „Rokiškio pienas”), „Žemaitijos pieno” ekologiškas „Dobilas”, mėlynėmis pagardintas „Bios” („Pieno žvaigždės”) bei su tokiomis pat uogomis pagamintas „Activia” („Danone”, Lenkija).

Renkasi su uogomis

„Skanaus!” maisto kokybės vertinimo ekspertų teiravosi, ar visi keturi rauginto pieno gaminiai atitinka jogurtui keliamus kokybės reikalavimus.

Tuo metu prekybos centre pirkėjų teiravomės, kas svarbiausia renkantis jogurtą.

Pasirodo, su jo sudėtimi žmonės susipažįsta retai, viską lemia skonis ir kaina.

Didžioji dalis apklaustųjų teigė perkantys riebesnį jogurtą, pagardintą įvairiais priedais.

Kitokį rinkosi vos vienas kitas pirkėjas.

Apklausos dalyviai vardijo, kad labiausiai mėgsta jogurtą su vyšniomis, braškėmis, mėlynėmis, miško uogomis. Tad ne veltui daugiausia vartotojų simpatijų pelnė lietuviškas ekologiškas jogurtas „Bios” su mėlynėmis.

Iš dviejų jogurto be priedų rūšių skanautojams gardesnis buvo ekologiškas „Dobilas”.

Vertingesnis už pieną

Anot Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos sanitarijos skyriaus vyriausiosios specialistės Antaninos Greičiuvienės, jogurtas, kaip ir visi rauginto pieno produktai, dėl sudėtyje esančių specifinių raugo bakterijų naudingas visiems – tiek mažiems, tiek dideliems.

Jogurtui gaminti naudojamos daugiausia specifinės raugo kultūros, kurių yra ir žmogaus organizme. Be jų, gali būti pridedama kitokių mikroorganizmų.

Pagal mitybos vertę rauginti pieno produktai nenusileidžia pienui, iš kurio jie pagaminti, bet rūgimo metu išskiriama pieno rūgštis, kuri parūgština jogurtą. Todėl juose pagausėja B grupės vitaminų, ypač B2 ir B12.

Želatiną ir krakmolą leidžiama naudoti tik po rauginimo termiškai apdorotuose bei raugintuose gaminiuose su priedais.

Tad šįkart vertintame dviejų rūšių jogurte – „Rokiškio” ir „Dobilo” negali būti nei krakmolo, nei želatinos.

Tačiau iš sudėties aprašo akivaizdu, kad „Rokiškio pienas” šią taisyklę pažeidė. Šios įmonės jogurte be priedų naudojami stabilizatoriai – pakeistų savybių krakmolas ir želatina.

Jogurto sudėties apraše pirmas visuomet turi būti įrašytas pienas. Nuo jo riebumo bei gamybos technologijų priklauso ir riebalų bei pieno baltymų kiekis jogurte.

NMVRVI tyrimai parodė, kad visų keturių jogurto rūšių riebumas atitiko deklaruotąjį ant pakuotės. Riebiausias – „Dobilas” (3,8 proc. riebalų), o liesiausias – „Rokiškio” jogurtas (0,1 proc.).

„Bios” su mėlynėmis turi 3,3 proc., o „Activia” su mėlynėmis – 2,6 proc. riebalų.

Per daug vandens – negerai

Taip pat buvo vertinamas visų keturių jogurto rūšių drėgnis. Pasak A.Greičiuvienės, kuo didesnis drėgnis, tuo daugiau produkte vandens ir mažiau maistinių medžiagų, kurios sukuria jo maistinę vertę.

Laboratorijoje nustatyta, kad didžiausias drėgmės procentas yra mažiausiai riebalų turinčiame „Rokiškio” jogurte – 89,09 proc. Pasak maisto kokybės specialistų, toks jogurtas panašesnis į vandenį.

„Gamintojams sunku sukurti deramos konsistencijos liesą jogurtą, bet galima rasti būdų, kaip jį papildyti maistinėmis medžiagomis, o ne krakmolu”, – aiškino VMVT atstovė A.Greičiuvienė.

Antras pagal didžiausią drėgnį – „Dobilas” (86,34 proc.). Mažiausiai drėgmės buvo jogurte „Bios” – 78,24 proc.

Taip pat buvo vertinama, ar pieno baltymų kiekis jogurte atitinka kokybės reikalavimus. Anot VMVT vyr. specialistės A. Greičiuvienės, jogurte, į kurį nėra pridėta papildomų baltymų, jų turi būti ne mažiau kaip 2,7 proc.

Šįkart mažiausiai baltymų (3,73 proc.) nustatyta lenkiškame „Activia”, daugiausia – „Dobile” (4,75 proc.). Jo sudėtį maisto kokybės specialistai vertina palankiausiai: yra ekologiško pieno, ekologiško pieno baltymų ir gyvųjų jogurto bakterijų.

Konservantų nerasta

Nors teisės aktai leidžia į jogurtą, pagardintą uogomis ar vaisiais, dėti konservantų, verta pasidžiaugti: tyrimais nustatyta, kad nė vienoje iš dviejų vertintų jogurto su mėlynėmis rūšių konservantų nėra.

Tiesa, jogurte „Bios” yra pakeistų savybių kukurūzų krakmolo, kuris jogurte su priedais leidžiamas. „Activia” jo nėra, o kaip tirštikliai naudojami pektinas ir lieso pieno milteliai.

Pasak A. Greičiuvienės, produktas su krakmolu ar želatina yra mažesnės mitybinės vertės negu analogiškas gaminys, kuriame naudoti pieno milteliai.

Jie gaminami išgarinus iš pieno vandenį, tad pieno milteliuose išlieka ir baltymų, ir kitų medžiagų, kurių yra piene.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.