Vynas brangs, tačiau jo kokybė bus geresnė

Specialiai lrytas.lt, Roma

Šių metų vynuogių derlius menkas, tačiau kokybiškas.<br>123rf
Šių metų vynuogių derlius menkas, tačiau kokybiškas.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

Paulius Jurkevičius

Oct 12, 2012, 6:43 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 3:48 AM

Vyno mėgėjai, ruoškitės plačiau atverti pinigines! Iš Europos ir kai kurių naujojo pasaulio vynuogynų ateina blogos naujienos. Bet tik tiems, kurie nori gerti pigiai ir daug. Vynuogių derliaus nuėmimo darbai beveik baigti, ir jau dabar aišku, kad 2012 – ųjų derlius į vyndarystės istoriją pateks su prierašu „rekordiškai menkas“. Mažiau vynuogių šįmet bus surinkta Ispanijoje, gerokai mažiau Italijoje, dar mažiau – Prancūzijoje.

„Pas mus, Lacijaus regione, tendencija labai aiški: kiekis – žemyn, kokybė – aukštyn“, – sako netoli Romos esančio vyno ūkio „Casale Cento Corvi“ savininkas Fiorenzo Collacciani. Reikalauju skaičių.

„Šįmet derlius bus mažiausiai 10 procentų menkesnis negu pernai. Mūsų ūkis – nedidelis, vadinasi, rinkai patieksime maždaug 30 – 40 tūkstančių butelių vyno mažiau“, – sako vyndarys.

Tačiau F. Collacciani – ramus: „Kokybės požiūriu šių metų derlius – fantastiškas. Baltiesiems vynams vynuoges pradėjome skinti labai anksti – rugpjūčio pirmoje pusėje. Vynuogės raudoniesiems – „sangiovese“, „merlot“, „giacche“ taip pat užderėjo anksčiau įprasto laiko, užtat puikios“.

Kitaip, matyt, ir negalėjo būti. Liepa ir rugpjūtis visoje Italijoje buvo rekordiškai karšti mėnesiai, be lašo lietaus. Temperatūra dieną pavėsyje „lipdavo“ iki 40 laipsnių žymos. Menkas skirtumas tarp dienos ir nakties temperatūrų gerokai sumažino vynuogių lyginamąjį svorį. Tiesa, trumpi rugsėjo pradžioje prapliupę lietūs vynuogėms suteikė gaivos ir saikingų rūgščių, išgelbėjo nuo džiuvimo. Kita vertus, drėgmės stygius ir aukšta temperatūra vynuoges gelbėjo nuo parazitų antplūdžio.

Vieno garsiausio Italijos vyno – Toskanos „Brunello di Montalcino“ derlius taip pat sumažės dešimtadaliu. Bet šio raudonojo gamintojams tokie kiekio svyravimai nebaisūs. Pigiausios „Brunello“ etiketės kainuoja 25 – 30 eurų, šimtinę litų. Bet yra ir gerokai brangesnių. Šio vyno gerbėjams rūpi ne tiek kaina, kiek vienintelis dalykas – kokybė. Kokybė šiemetinio derliaus bus išskirtinė. Tiesa, šių metų „Brunello“ teks luktelėti ketvertą metų. Didėjanti infliacija per tokį laiką privers užmiršti apie nedidelį vyno brangimą.

Vis tik šiomis dienomis Italijoje pajutau tam tikrų nerimo ženklų. Derliaus prognozių kreivė lekia žemyn be ceremonijų. Šįmet išspausto vyno kiekis bus apie 40, 3 milijonų hektolitrų, kitaip tariant – grėsmingai menkas. Norėdamas užtikti panašų skaičių, pavarčiau archyvinius duomenis: mažiau vyno buvo nebent praėjusiame amžiuje – 1950 metais. Bendrą kiekio mažėjimo tendenciją liudija du skaičiai: šįmet derlius sumažėjo 10 procentų lyginant su pastarųjų penkerių metų vidurkiu. Lyginant su pernykščiu – menkesnis 5,6 procento.

Italijai vienas procentas su minuso ženklu reiškia milijonus eurų. Šios šalies vyndariai pernai užsidirbo daug pinigų iš eksporto: 31,4 milijardus eurų. Tai yra astronominė suma – penkis kartus didesnė už šių metų Lietuvos biudžeto pajamas.

Žemdirbių asociacija „Coldiretti“ prognozuoja, kad labiausiai nukentės pigaus vyno vartotojai. 70 procentų Italijoje prekybos centruose parduodamo vyno kainuoja apie 5 eurus (17 litų). Būtent šis vynas artimiausiu metu brangs. Ši naujiena, manau, reikšminga ir Lietuvos vartotojui, nes 5 eurus Italijoje kainuojantis vynas pas mus parduodamas už 20 – 25 litus. Žodžiu, perkantiems pigiausią vyną norom nenorom teks permąstyti vartojimo strategiją.

Blogai su hektolitrais šįmet ne tik Italijoje, bet ir kitose Europos vyndarių šalyse. Prancūzijos žemės ūkio ministras Stephane Le Fol perspėjo pasaulį, kad 2012-ųjų prancūziško vyno resursai drastiškai mažės. Ministro prognozė pildosi: išspausta maždaug 14 procentų mažiau vyno, o šampanui skirtas vynuogių derlius sumenko net 27 procentais Ispanijos vyno ūkiai skelbia apie 8,6 procentų sumenkusius kiekio rodiklius. Nustebino ir Pietų Amerika: Argentinoje šįmet vynuogių išspausta 16 procentų mažiau.

Nors likusios naujojo pasaulio šalys guodžia pliusais (Kalifornija + 9 procentų, Australija ir Čilė +5), reikia jau dabar pradėti ruoštis dviems dalykams – geresnei vyno kokybei ir aukštesnėms kainoms. Ką tai reiškia? Pasaulis šią tendenciją jau ne kartą išmėgino: gersime mažiau, bet kokybiškiau. Nemėgstančių ir neturinčių laiko gilintis į vyno kokybės tiesas laukia nemalonios staigmenos. Tiesa, mokytis – niekada nevėlu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.