Naujosios Zelandijos vyndarys į Lietuvą norėtų grįžti pažvejoti

Spalio 15 dieną Lietuvoje pirmą kartą viešėjęs ir Vilniuje tik vieną dieną praleidęs vienas garsiausių Naujosios Zelandijos vyndarių Darryl Wolley norėtų sugrįžti į Lietuvą pažvejoti.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 16, 2012, 3:16 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 1:54 AM

Į Lietuvą pakviestam „Kim Crawford“ vyno namų vyriausiajam vyndariui puikų įspūdį paliko „Marche de Provance“ virėjų paruošta lietuviška žuvis – Nemune sugautas žiobris - bei pasakojimai apie žvejybos galimybes Lietuvoje. Taip pat svečias gyrė ir „Žemaičių“ patiektą baravykų sriubą bei įveikė vieną cepeliną, negalėdamas patikėti, kad lietuviai nesunkiai suvalgo penkis.

Iš Australijos į Naująją Zelandiją atvykęs 1978 m., D. Wooley tapo vienu iš klasikinio naujazelandietiško Sauvingnon Blanc pradininkų ir pagrindinių vystytojų. Mat prieš 30 metų vyndarystė šioje šalyje buvo labai konservatyvi ir paremta amerikietiškų bei prancūziškų vynmedžių hibridais.

Planavęs Naujoje Zelandijoje likti tik vienam sezonui, D. Woolley 1982 m. pagamino pirmąjį Sauvingnon Blanc iš Marlborough regione pasodintų vynmedžių. Šiandien šis regionas yra tapęs šalies vynininkystės centru.

1996 m. meistras pradėjo dirbti naujiems vyno namams „Kim Crawford“. Nors ši vyninė, kuriai vadovavo vyras ir žmona – Kimas ir Erica Crawfordai, iš pradžių buvo virtuali (pirma tokia Naujoje Zelandijoje), 2000 m. įsikūrusi Marlborough regione, ėmė skinti pirmuosius laurus.

Kasmet vyno reitingus skelbiantis prestižinis žurnalas „Wine Spectator“ „Kim Crawford“ pagamintą Sauvignon Blanc ne vieną kartą yra įtraukęs į pasaulio geriausiųjų šimtuką. Be to, ši vyninė pirmoji Naujojoje Zelandijoje pradėjo naudoti užsukamą metalinį kamštį, kuris atvėrė neregėtas perspektyvas išvengiant kamščio ydos ir užtikrinant ilgaamžiškumą bei atidarymo patogumą, ypač kai vynas ilgai laikytas.

Šiandien šie vyno namai garsėja išskirtine filosofija ir Naujoje Zelandijoje kultivuojamų vynmedžių derliaus vynu - Sauvignon Blanc, ąžuole nebrandinto Chardonnay, Pinot Grigio ir Pinot Noir. Be to, „Kim Craword“ praktikuoja aplinkai draugišką vyndarystę.

Kadangi vyno kūrimas Lietuvoje viešėjusiam meistrui yra ne tiek darbas, kiek pomėgis, jis su žmona puoselėja ir nedidelį savo vynuogyną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.