Portas – nuo gaivios jaunystės iki subtilios brandos

Tenka pripažinti, kad saldieji vynai, tiek natūralūs, tiek pastiprinti, sunkokai skinasi kelią į lietuvių širdis. Jeigu juos kas nors mėgsta, tai nuoširdžiai ir be kompromisų: ieško vis retesnių, geriau kritikų vertinamų ir, žinoma, brangesnių. Neseniai Lietuvoje viešėjo žinomo ir visame pasaulyje garsaus porto gamintojo „W.&J. Grahams“ atstovas Gustavas Devesas, kuris paprastai paaiškino, kodėl vienas portas yra geliančiai tamsios vyšnių spalvos, o kitas – lyg gintaras.

Daugiau nuotraukų (1)

Jūratė Sprindžiūnaitė ("Vyno žurnalas")

2012-10-16 12:04, atnaujinta 2018-03-16 02:08

Tačiau buvo dar viena, kur kas rimtesnė priežastis vieną vakarą skirti porto degustacijai: joje buvo galima parauti „Wine Spectator“ žurnalo 98 balais įvertinto „Graham‘s Vintage Porto DO 2000“,o įtakingiausias pasaulio vyno vertintojas Robertas Parkeris šiuos namus įvertino penkiomis žvaigždutėmis.

„Pamenu, kaip 2000 metais po derliaus nuėmimo stovėjome vyninėje prie rūšiavimo stalų rankas sunėrę ant krūtinės arba sudėję už nugaros: uogos buvo tokios sveikos, puikiai prinokusios, kad nebuvo ką išrinkinėti. Tuomet kalėjome, kad tai bus portas, kurį bus galima laikyti šimtą metų“,- legendinius derliaus metus prisimena G. Devesas. „W.&J. Grahams“ porto namų istorija sieka tris šimtmečius ir ji neatsiejama nuo Symingtonų šeimos, valdančios šiuos porto vyno namus. Škotiškos šeimos šaknys iki šiol šviečia ugninio raudonumo plaukais beveik kiekvieno Symingtono o šukuosenoje, tačiau jų gaminamas portas yra portugališkai tradicinis. Škotų šeimos dalyvavimas porto gamyboje neturėtų stebinti, nes šio vyno gamybos namų įkūrėjais dažniausiai būdavo užsieniečiai. Portas gaminamas Duero regione, šiaurinėje Portugalijos dalyje. Dar 1757 metais buvo priimtas Carvalho įstatymas, kuriame pažymėta, jog įkuriamas valstybinė institucija, kuri kontroliuos porto gamybą nuo vynuogių auginimo iki šio gėrimo eksporto. Carvalho įstatyme buvo 53 straipsniai. Pavyzdžiui, viename jų rašoma, kad portas gali būti gaminamas tik iš Duero regione užaugintų vynuogių.

„W.&J. Grahams“ portą gamina tik iš savo vynuogynuose išaugintų vynuogių. „Pradžioje žaliava verčiama portu natūralios fermentacijos metu. Kai ji įgauna tinkamą saldumą, pastiprinama vynuogių spiritu. Tad vyno saldumas yra gaunamas vien tik iš vynuogių cukraus. Kaip žinia, portas gaminamas tik iš vietinių vynuogių veislių, kurių pas mus yra labai daug. Tačiau įstatymiškai leidžiama naudoti 48 veisles, mes išsiverčiame su 5-10, o vertingiausia vynuogė, kurią mes vadiname karaliene yra ‘Touriga Nacional‘. Vienas medelis duoda apie 700 gramų derliaus. Skirtingų stilių ruby ar tawny portas gaminamas atrenkant skirtingą žaliavą bei naudojant nevienodos trukmės brandinimą skirtingo dydžio ąžuolo statinėse. Paprasčiausias portas tinkamas ragauti be išlaikymo, o derliaus metais paženklintieji gali būti išlaikomi rūsyje visą šimtmetį“, - pasakojo svečias.

„Graham‘s Fine Ruby Porto DO NV“ – vynuogės šio vyno gamybai auginamos penkiuose „kvinta“ vardu vadinamuose vynuogynuose aukštutiniame Douro slėnyje. Šio stiliaus portui mišinys daromas iš 3-4 metų derlių. Uogos nuo stačių palei Duero upę išsidėsčiusių vynuogynų terasų skinamos tik rankomis. Itin tamsios spalvos vyno aromatai mena tamsias prinokusias uogas ir šokoladą. Vynas tvirtas, tačiau jaunatviškai vaisiško skonio.

„Graham‘s Late Bottled Vintage Porto DO 2007“ – penkerius metus ąžuolo statinėse brandintas vynas turi nežymų rusvą atspalvį. Jis turi miško uogų, juodųjų serbentų bei gervuogių aromatų, jame juntami nežymūs taninai. „Wine Spectator“ šiam portui atriekė 90 balų ir rekomenduoja jį laikyti iki 2020 metų.

„Graham‘s Tawny 20 years old Porto DO NV“ – tai maišytas, mažiausiai 20 metų mažose ąžuolo statinėse brandintas vynas. Jo spalva – tikras tawny atspalvio etalonas. Vynas kvepia džiovintomis juodosiomis uogomis, karamele, jaučiami cigaro niuansai.

„Graham‘s Vintage Porto DO 2000“ – tais metais buvo itin mažas uogų derlius, suteikęs vynui labai koncentruotą skonį. Derlius buvo porą metų laikytas didelėse (70 tūkstančių litrų talpos) talpose, vėliau brandintas buteliuose. Jo aromatas taip pat labai turtingas, gilus, evoliucionuojantis bei išties ilgai išliekantis burnoje. Šį vyną rekomenduojama dekantuoti, nes į butelius jis supilamas nefiltruotas.

Būtent šis vynas „Wine Spectator“ gavo 98 balus. Paragauti tikrai verta jau dabar, nes, kai pasakė G. Devesas, laukti šimto metų būtų labai sunku.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.