Bananai – ne vegetarams?

Vegetarai ir veganai labai greitai gali prarasti bene vieną iš maistingiausių savo dietos ingredientų – bananus, kadangi mokslininkai, ieškodami būtų, kaip kuo ilgiau išlaikyti šiuos vaisius šviežius, pasiūlė pradėti juos purkšti purškalu, pagamintu iš krevečių ir moliuskų kriauklių.

Bananas – tai fenomenalus ir gana komplikuotas vaisius, tobulai prisirpęs tebūnantis vos kelias minutes.<br>"Reuters"
Bananas – tai fenomenalus ir gana komplikuotas vaisius, tobulai prisirpęs tebūnantis vos kelias minutes.<br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 19, 2012, 11:15 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 12:22 AM

„Stop“ bananų nokimui

Bananas – tai fenomenalus ir gana komplikuotas vaisius, tobulai prisirpęs tebūnantis vos kelias minutes. Nuluptas per anksti, dažniausiai jis randamas dar kietas ir beskonis, o kiek uždelsus tenka susitaikyti su nebelabai patraukliai pajuodusia koše.

Tačiau Kinijos mokslininkai visam tam nusprendė pasakyti „stop“, sugalvoję būdą, kaip prailginti bananų vartojimo laiką. Dar žalius vaisius jie siūlo apipurkšti chitozano purškalu, kuris, teigiama, itin efektyviai stabdytų bananų sirpimo procesus ir leistų ilgiau išlaikyti jų „piko“ akimirką.

Pasak mokslininkų, bananai, kaip ir dauguma kitų vaisių, išlieka gyvi ir kvėpuoja net po nuskynimo, tačiau priešingai nei kiti vaisiai, kurių kvėpavimas po nuskynimo sulėtėja, bananai tai ima daryti daug greičiau. Kadangi kuo vaisius greičiau kvėpuoja, tuo jis greičiau ir noksta, dėl šios priežasties bananai akimirksniu tampa pernokusiais.

Pastarąją problemą bando išspręsti Tiandzino gamtos mokslų ir technologijos universiteto mokslininkai, siūlydami naudoti chitozano purškalą, kuris, pasak jų, efektyviai naikintų šių vaisių žievėje besidauginančias ir jų kvėpavimą skatinančias bakterijas. Mokslininkų teigimu, šiuo purškalu galėtų naudotis tiek vartotojai namuose, tiek pardavėjai prekybos centruose, tiek ir vaisių transportuotojai, prailgindami bananų galiojimo laiką net 12 dienų.

Netektis vegetarams

Ši perspektyva išties atrodytų itin patraukli, jei ne tai, jog pats chitozanas yra gaminamas iš krevečių, moliuskų ir kitų jūros vėžiagyvių kriauklių. Pradėjus juo purkšti bananus, pastaruosius iš savo raciono turėtų išbraukti tiek vegetarizmo, tiek ir veganinės mitybos atstovai, atsisakantys bet kokių gyvūninės kilmės produktų vartojimo.

Tai neabejotinai būtų didžiulė netektis, kadangi, bananai yra itin gausūs baltymų, angliavandenių, kalio, kalcio, magnio, fosforo ir geležies, o įvairių vitaminų bei mineralų turi daugiau nei obuoliai. Taigi, paveikus bananus mokslininkų siūlomu purškalu, vegetarizmo bei veganizmo šalininkai ne tik netektų gardaus vaisiaus, bet tuo pačiu patirtų ir nemažą maistingųjų medžiagų nuostolį.

Alergijos rizika

Neverta pamiršti ir to, jog alergija jūros gėrybėms yra viena iš dažniausiai žmones kamuojančių alergijų, o chitozanu apipurkšti bananai šiuo atveju neišvengiamai taptų dar vienu alergenu, keliančiu pavojų net ir tiems, kuriems ši alergija iki tol nebuvo pasireiškusi. Pasak mitybos specialistų, suvartodami bent po vieną bananą per dieną, žmonės, net ir neturėję polinkio į alergiją jūros gėrybėms, ilgainiui pasidarytų jautrūs šiems produktams, o ant pačių bananų tokiu atveju turėtų atsirasti užrašas „šis produktas gali turėti jūros gėrybių pėdsakų“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.