Kavos akademija (1). Profesija – baristas (visam gyvenimui)

Specialiai lrytas.lt, Roma

Baristas Simone sako, kad šis darbas - jo pašaukimas.<br>P. Jurkevičius
Baristas Simone sako, kad šis darbas - jo pašaukimas.<br>P. Jurkevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Paulius Jurkevičius

Nov 2, 2012, 10:16 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 5:50 PM

Skaitau internete svarstymus apie „skanią kavą“. Aiškėja, kad „kava skani“ yra tada, kai pupelės - kokybiškos, kavos aparatas – technologo prižiūrėtas, kavinės interjeras - smagus, bevielis internetas - be priekaištų. Ir dar daug kitų svarstymų. Juose pasigendu esminio geros kavos ingrediento: baristo. Tai - svarbiausia kavos pasaulio figūra. Tai - tuo pat metu ir solistas, ir dirigentas. Kūrėjas ir atlikėjas. Estetas ir juodadarbis. Aktorius ir psichologas.

Tad, mieli kavos gerbėjai, pristatau jums labai svarbų mano kasdienybei asmenį – asmeninį baristą Simone. Jam 26 metai. Jis dirba bare „Bar Pompei“, pietiniame Romos kvartale „Appio Latino“. Šis vaikinas, mano nuomone, idealiai atstovauja itališkajam kavos pasauliui. Dabar užduosiu jam keletą klausimų – apie tai, kas per profesija yra baristas, kokia jos kasdienybė, idealai, lūkesčiai.

- Simone, kuo norėjai tapti, kai buvai mažas?

- Baristu.

- Kuo norėtum tapti šiek tiek vėliau, po kokių 20 metų?

- Baristu.

- Kiek kavos puodelių padarai kiekvieną dieną?

- Maždaug 300-400.

- Kiek pats išgeri?

- Keturis-penkis.

- Kiek valandų per dieną dirbi?

- Neskaičiuoju. Keliuosi penktą, šeštą atidarau barą ir pradedu darbą. Baigiu apie devintą vakaro.

- Ar ne per anksti – šeštą ryto?

- Ne. Ateina pirmieji klientai. Septintą ryto pas mane bare būna daugiau žmonių negu, tarkime, pusę dvyliktos.

- Kiek dienų trunka tavo atostogos?

- Dvi savaites rugpjūčio mėnesį.

- Ne per mažai?

- Mažoka. Bet aš spėju pasiilgti baro.

- Dirbi baristu iš reikalo, nes nerandi kito darbo?

- Jau sakiau: tai mano pašaukimas.

- Kada išgėrei pirmąjį espreso puodelį?

- Neatsimenu. Mokykloje, dvylikos-trylikos metų. Bet atsimenu, buvau visai mažas, kai močiutė šaukšteliu man duodavo paragauti espreso putos.

- Kas tau yra espreso kava? Gėrimas?

- Espreso nėra gėrimas. Tai kažkas daugiau. Gerokai daugiau.

- Yra tokių tavo darbo aspektų, kurie tau nepatinka, nervina. Pavyzdžiui, valyti pašluoste barą?

- Ne. Esu švaros maniakas. Mano bare privalo viskas blizgėti. Ir blizga. Ar ne?

- Blizga. O ar būna taip, kad klientas ima ir pasako: „Atsiprašau, bet kava - bloga“?

- Žinoma. Tuoj pat padarau kitą kavą.

- O kaip pats elgiesi, jeigu nueini į barą ir matai, kad kava – prasta?

- Išgeriu koka kolos.

- Kokie svarbiausi blogos espreso kavos požymiai?

- Kiekis - per daug vandens. Ir skylėta puta. Na, kai cukrus sminga kaip į arbatą.

- Labiau mėgsti gryną arabiką ar mišinį?

- Mišinį. Gryna arabika neatsiskleidžia darant kavą espreso būdu.

- Daryti kavą – tai technikos ar estetikos reikalas?

- Ir tas, ir tas. Kai matau, kad tobulai „iškėliau“ kapučino pieno putą, jaučiu malonumą. Sakau sau, kad esu laimingas.

- „Latte macchiato“?

- Negeriu. Bet visada stengiuosi pagaminti teisingai.

- Espreso – kava vyrams? O moterų kava?

- Hm, gal espreso „macchiato“.

- Ar tiesa, kad vyrai baristai geriau dirba negu moterys?

- Galimas daiktas.

- Buvai Londone? Matei žmones, kurie po pietų geria kapučiną. Ką jiems pasakytum?

- „Žmonės, blogai darote...“

- O vis tik - kodėl kapučinas ir „latte macchiato“ negerai valgant ir po valgio?

- Todėl, kad negerai… 

- Neįtikinai.

- Klausyk, kada įprasta valgyti tortą? Pietų pradžioje ar pabaigoje? Visi kavos variantai su pienu gerokai apsunkina skrandį. Juk kapučinui naudojamas nenugriebtas pienas.

- Kas tinka prie espreso kavos? Kokie gėrimai ir valgiai?

- Tinka viskas. Bet espreso puodelis turi būti paskutinis.

- Kuria prasme?

- Espreso yra virš visko. Po jo negali ir neturi būti daugiau nieko.

- Simone, baristui labiau rūpi kavos aparatas ar klientai?

- Kavos aparatas man labai rūpi. Labiau negu mano visureigis. Kiekvieną savaitę kviečiu specialistą, kuris patikrina. Ne mašiną. Kavos aparatą.

- O klientai?

- Pastebėjai veidrodžius virš aparato?

- Na, taip – tokie dideli ir šiek tiek įkypi. Kam jie tau reikalingi?

- Tam, kad matyčiau klientus už savo nugaros, kai stoviu prie aparato. Aš turiu visada matyti savo klientus. Ir turiu viską apie juos žinoti. Pavyzdžiui, apie tave žinau: geri tik espreso kavą, jokio pieno, visada – stikle. Įėjęs pirmiausiai čiumpi „Il Messaggero“ (Romos dienraštis. - Red). Nemėgsti grūstis prie baro.

- Velniai griebtų!

- Taip, aš išstudijavau visų kvartalo klientų įpročius. Be to, su kiekvienu pabendrauju, pakalbu.

- Gerai, o jeigu, tarkime, atsikeli penktą ryto, lyja, nuotaika – bloga, nesinori bendrauti, ką tada darai?

- Vis vien bendrauju. Baristas neturi teisės nebendrauti. Toks darbas.

- Simone, tu baigei kokią nors baristų mokyklą, kursus?

- Ne. Mano tėvas – baristas. Mama – baristė. Tai kam man tie kursai?

- Baristu gimstama ar tampama?

- Manau, tampama. Bet reikia gimti su tam tikrais įsitikinimais.

- Ką turi galvoje?

- Reikia gimti su įsitikinimu, kad baristas - tai viena svarbiausių profesijų pasaulyje. O dabar, dovanok, turiu tave palikti - manęs laukia žmonės.

Manau, kad šis jaunas žmogus nuoširdžiai, bet paprastai pasakė visa tai, ant ko laikosi kavos pasaulis. Beje, Vilniuje taip pat aptikau įdomų žmogų – kavos mokytoją. Jis auklėja mane, jus ir jūsų baristą taip, kad nebelieka jokių vilčių: kavos mokslų imsimės ir vieną dieną išmoksime. Norime mes to ar nenorime.

Kitame „Lavazza“ projekto rašinyje – apie mūsų kavos lyderius ir autsaiderius. Apie mokytojus ir jų mokinius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.