Drabužių dizainerės A. Gudeliauskienės midijų su baklažanų koše receptas

Kaunietę drabužių dizainerę Algitą Gudeliauskienę ne mažiau nei itališka mada žavi šios šalies maistas. Todėl iš kelionių po Italiją moteris parsiveža ne tik audinių ar idėjų, bet ir šūsnį receptų.

Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė ("Laikinoji Sostinė")

Nov 11, 2012, 11:50 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 1:47 PM

Neseniai iš saulėto krašto parvykusi viena perspektyviausių Kaune jaunų drabužių kūrėjų dar kartą įsitikino, jog italai pagrįstai laikomi išskirtiniu skoniu apdovanota tauta.

„Neįmanoma atsistebėti, kokias įmantrias ir išradingas, tačiau labai elegantiškas mados tendencijas siūlo šios šalies dizaineriai. Tačiau ne mažiau keri tai, kaip virtuoziškai italai ruošia maistą“, – pasakojo A. Gudeliauskienė.

Įkvėpta italų virėjų išradingumo, dizainerė savo namų virtuvėje vis dažniau mėgina pagaminti gardžių Viduržemio jūros regiono užkandžių, salotų, karštųjų patiekalų.

Dėmesys kokybei ir dermei

Kauno technologijos universitete dizainerės specialybę įgijusios A. Gudeliauskienės pastebėjimu, ir iš mados, ir iš maisto kūrėjų Italijoje galima pasimokyti dėmesio kokybei, detalėms ir dermei.

Italų dizaineriai naudoja aukštos kokybės audinius, tarpusavyje suderina net iš pirmo žvilgsnio nederančias tekstilines medžiagas. Jie daug improvizuoja su drabužių klostėmis, raukiniais, siūlėmis ir aksesuarais.

„Virėjai turi galimybę maistą ruošti iš šviežių produktų, kuriuos skanina nesuskaičiuojama gausybe pagardų ir prieskoninių žolelių.

Kaskart stebina, kaip išradingai jie prie kiekvieno valgio derina vyną“, – kalbėjo itališkos virtuvės subtilybių sužavėta kaunietė.

Moteris pasakojo, jog pirmąkart nuvykusią į Italiją ją smarkiai nustebino italų valgymo įpročiai. Ypač tai, kad vadinamieji pietūs šioje šalyje prasideda labai vėlai – 19 ar 20 val., o jų metu suvalgomi net 5 – 6 patiekalai.

Jai buvo labai keista matyti, kad modelių mokyklomis garsėjantys italai tiek daug valgo. Tačiau geriau susipažinusi su šios šalies virtuve, dizainerė įvertino jos privalumus: italai vartoja daug kruopų, vaisių, daržovių, jūrų gėrybių.

Skanėstų neatsisako modeliai

„Itališko maisto manija užsikrėčiau pati ir sugebėjau užkrėsti drauges. Kai kurios dirba modeliais, tačiau net vakare atvykusios į svečius neatsisako mano ruoštų skanėstų“, – kalbėjo drabužių kūrėja.

Įprastai A.Gudeliauskienė svečiams pirmiausia patiekia užkandžių, vadinamųjų „antipasti“. Jų tikslas – sužadinti apetitą. Užkandžiams kaunietė dažniausiai pasiūlo plonų kumpio gabalėlių, apvyniotų aplink duonos lazdeles, salotų, įvairių rūšių pelėsinių sūrių ar lengvų itališkų sumuštinių.

Vertina jūrų gėrybių valgius

„Nors italų virtuvė neįsivaizduojama be kimštų ir kitaip paruoštų makaronų bei picų, juos gaminu ne itin dažnai. Man patinka ruošti pagrindinius patiekalus iš jūrų gėrybių, ypač midijų ir krevečių bei daržovių. Juos gardinu balzamiko ar raudonojo vyno actu, natūraliu pomidorų padažu ir prieskoniniais augalais“, – kalbėjo kaunietė.

Sardinijoje moteris sužinojo, kaip daugelio salotų, karštųjų patiekalų ir desertų skonį sustiprina natūralūs ar pakepinti migdolai. Šį pagardą dizainerė labai pamėgo naudoti ir savo namų virtuvėje.

Keliaudama po Toskaną A.Gudeliauskienė pamatė, kad vietos virėjai prie mėsos, žuvies ir jūrų gėrybių naudoja daug rozmarinų. Po pirmųjų kelionių į Italiją šiomis prieskoninėmis žolelėmis kaunietė taip pat ėmė gausiai gardinti pačios ruoštą maistą. Tačiau pastebėjusi, kad aštrokas rozmarinų skonis priimtinas ne visiems bičiuliams, šio prieskonio deda vos vieną kitą šakelę.

Vietoj bulvių – baklažanai

Sicilijoje dizainerę ypač sudomino pietų Italijos virtuvės karalaite tituluojama daržovė – baklažanas. Iš jos vietos virėjai gali paruošti dešimtis skirtingų valgių.

„Italai labai mėgsta duona užkandamą baklažanų ir kitų Viduržemio regiono gėrybių mišinį, paruoštą su dideliu kiekiu alyvuogių aliejaus. Šis patiekalas pasirodė skanus, tačiau riebokas. Man labiau patiko šlakelyje aliejaus iškepti baklažanų gabalėliai ir baklažanų košė“, – sakė A.Gudeliauskienė.

Dizainerė vis dažniau baklažanus naudoja ruošdama maistą. Jie puikiai gali pakeisti prie mėsos ar žuvies įprastas bulves.

Midijos su baklažanų koše

Patiekalui reikės: 350 – 400 g midijų be geldelių, 150 g sviesto, 1 svogūno, 2 skiltelių česnako, 2 pomidorų, 2 morkų, 1 baklažano, 2 žaliųjų citrinų, 100 g migdolų, 200 g grietinėlės, 4 šaukštų balzamiko acto, 1 šaukšto raudonojo vyno acto, 100 g vandens, petražolių, čiobrelių, pipirų, druskos, bazilikų, raudonėlio, špinatų, salotų lapų.

Keptuvėje ištirpinkite 100 g sviesto, suberkite supjaustytą česnaką, svogūną, pomidorus ir morkas. Kepkite apie 10 min. Paskui sudėkite midijas, supilkite grietinėlę, įpilkite balzamiko acto, pagardinkite pipirais ir druska bei įvairiomis žolelėmis. Kepkite dar 10 – 15 min.

Kol midijos kepa, paruoškite baklažanų košę. Pirmiausia puode ištirpdykite 50 g sviesto, į jį dėkite supjaustytą baklažaną ir įpilkite vandens, uždenkite dangčiu ir troškinkite apie 10 min. Paskui į puodą įpilkite balzamiko ir raudonojo vyno acto, suberkite saują smulkintų bazilikų.

Po kelių minučių viską sutrinkite grūstuve ir dar pavirkite. Įmeskite rozmarino šakelę, pasūdykite ir, dar kartą viską pertrynę grūstuve, pavirkite maždaug 5 minutes.

Į kiekvieną lėkštę dėkite po 2 – 3 šaukštus su daržovėmis keptų midijų, 2 šaukštus baklažanų košės, saujelę karštu vandeniu nuplikytų migdolų, kelias riekeles žaliosios citrinos, rozmarino šakelių, salotų lapų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.