Torto puošyba prilygsta floristo kūrybai

Geriausia šių metų Lietuvos konditerininke pripažinta „Maximos” prekybos tinklo darbuotoja klaipėdietė Danguolė Bondarevienė (48 m.) namuose tortų nekepa. Jos šeimyna mieliau perka „Maximos” konditerijos ceche mamos papuoštus tortus.

Konditerininkų konkurse aukso medalį laimėjęs D.Bondarevienės (kairėje) ir jos asistentės A.Drebulytės pagamintas vestuvinis tortas sveria apie 6 kilogramus.<br>E. Kazlaučiūnaitė
Konditerininkų konkurse aukso medalį laimėjęs D.Bondarevienės (kairėje) ir jos asistentės A.Drebulytės pagamintas vestuvinis tortas sveria apie 6 kilogramus.<br>E. Kazlaučiūnaitė
Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus

Nov 16, 2012, 11:53 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 9:31 AM

Pirmą kartą „Litexpo” parodų rūmuose Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos organizuotame Talentų konkurse dalyvavusių „Maximos” atstovų pasirodymas virto šio prekybos tinklo konditerininkų triumfu.

Klaipėdos „Akropolyje” esančios „Maximos” vyriausiosios konditerininkės D.Bondarevienės ir jos asistentės Aušros Drebulytės pagaminti tortai ir pyragaičiai pelnė du aukso medalius.

Kitos „Maximos” konditerininkių komandos – Danutos Filipovič, Evos Selezniovos ir Anželikos Suduiko – tortas „Žiemos vestuvės” buvo įvertintas sidabro medaliu.

Geriausios šių metų šalies konditerininkės vardą pelniusi D.Bondarevienė prestižiniame konkurse dalyvavo antrą kartą.

Prieš porą metų tarptautiniame konditerininkų konkurse Rygoje ji buvo Klaipėdos „Akropolyje” esančios „Maximos” vyriausiosios konditerininkės Almos Paulauskienės asistentė.

Tą kartą konditerininkių debiutas buvo įvertintas bronzos medaliu.

„Asistentės pareigos yra svarbios, nes nuo jos labai priklauso konditerininkės sėkmė.

Lyg operaciją atliekančiam chirurgui asistentė turi laiku paduoti reikiamus įrankius, išplauti panaudotus indus, paruošti sudedamąsias dalis.

Tačiau tik dabar, kai konkurse pirmą kartą dalyvavau pati, suvokiau, kokia didžiulė atsakomybė slegia svarbiausią darbą atliekantį konditerininką”, – teigė D.Bondarevienė.

Pagal taisykles konkurso metu prie puošiamo torto asistentė negali net prisiliesti. Visą darbą atlieka tik viena konditerininkė.

Prancūzijos, Lenkijos ir Latvijos konditerijos specialistų tarptautinei komisijai reikėjo pateikti iš anksto pagamintą vestuvinį tortą ir vieną tortą papuošti matant vertintojams.

Tam buvo skirta pusketvirtos valandos. Visos torto puošybos detalės turėjo būti valgomos ir paruoštos iš maistinių medžiagų.

D.Bondarevienė pasakojo, kad vestuvinio torto puošimo idėją ji nešiojosi vienose vestuvėse pamačiusi jaunosios gėlių puokštę.

„Tai buvo bumbulo formos baltų gėlių puokštė, papuošta raudonais žiedais. Vos tik sužinojusi, kad konkursui reikės pateikti vestuvinį tortą, nusipiešiau būsimo gaminio eskizą ir jis nedaug pakito”, – pasakojo geriausia šalies konditerininkė.

Tačiau viena yra nupiešti būsimą tortą, kita – norimą formą išgauti iš maistinių medžiagų.

Ruošdamasi konkursui „Maximos” konditerijos meistrė išbandė keletą gaminio variantų, kol galų gale trijų aukštų zefyriniu kremu perteptą riešutinį tortą papuošė jos sumanytas tuščiaviduris gėlių puokštę atkartojantis įspūdingas bumbulas.

Šis tortas buvo pripažintas pačiu gražiausiu iš dešimties.

Konkurso metu D.Bondarevienė kitą tortą ir prie jo priderintus pyragaičius puošė Kalėdų tema.

Konditerijos ceche moterys ne kartą mėgino sumanytą tortą papuošti per tam skirtą laiką, tačiau konkurso metu kelių minučių pritrūko.

„Baigiantis rungčiai informavo, kad liko vos 12 minučių, o mūsų pyragaičiai dar nebuvo apibarstyti žvaigždutėmis. Iš jaudulio net rankos drebėjo, tačiau savo tortą ir pyragaičius komisijai atidavėme laiku”, – slėgusią įtampą prisiminė nugalėtoja.

Vertintojai ne tik grožėjosi klaipėdiečių kūriniu, bet ir pripažino, kad „Maximos” konditerijos virtuozės gaminys yra skaniausias.

Gavusi pirmą aukso medalį už vestuvinį tortą G.Bondarevienė prisipažino nebesitikėjusi savo pavardę išgirsti ir skelbiant nugalėtoją Ringo konkurse.

Tos pačios konditerininkės laimėjimas net dviejose kategorijose – retas atvejis šių konkursų istorijoje.

Dešimt metų „Maximos” konditerijos ceche dirbanti D.Bondarevienė teigia, kad savo sėkme ji dalijasi kartu su savo asistente A.Drebulyte, kuri čia dirba net 12 metų: „Su Aušra viena kitą suprantame iš pusės žvilgsnio. Ringo konkurso metu tai labai taupė laiką.”

A.Drebulytės pareigos ceche yra labai atsakingos. Ji tortams plaka kremus, kurie yra bet kurio gaminio puošybos pagrindas.

Iš pirmo žvilgsnio tai atrodo nesudėtingas darbas, juk kremas išplakamas automatizuotai. Tačiau būtina jausti, kokios temperatūros grietinėlė turi būti, kiek dėti cukraus, kada kremas yra pakankamai išplaktas.

Menkiausia klaida – ir kremas nebus reikiamo tirštumo, o torto puošimas nueis perniek.

„Aušra ne tik puiki kremo gamintoja, bet ir gerai išmano visą tortų gamybos procesą. Kitais metais ji drąsiai galės pati dalyvauti konditerininkų konkurse”, – savo asistentę gyrė D.Bondarevienė.

Konditerininkų konkurso nugalėtoja už vertingus patarimus dėkinga ir pamainos viršininkei Raimundai Navickienei.

Konditerininko meistro kvalifikaciją turinti moteris anksčiau yra dalyvavusi ne viename konditerininkų konkurse ir yra gerai susipažinusi su vertinimo komisijų reikalavimais.

Pasidžiaugusi laimėjimais ir nuslūgus varžybų įtampai D.Bondarevienė grįžo prie įprasto darbo – vienetinių ir užsakomųjų tortų puošybos.

Klaipėdos „Akropolyje” esančios „Maximos” konditerijos ceche vienoje pamainoje dirba 19 darbuotojų.

Visos „Maximos” konditerijos meistrės dalyvauja tortų gamyboje: vienos plaka kremus, kitos ruošia torto pagrindą. D.Bondarevienė, kaip vyriausioji konditerininkė, atsakinga už svarbiausią gamybos proceso pabaigą – gaminio puošimą.

„Maximos” prekybos tinklo gaminamų tortų kataloge yra apie 40 gaminių. Daugiau nei pusę jų sukūrė D.Bondarevienė.

Be užsakomųjų tortų, konditerininkė kuria ir vienetinius, kurie „Maximos” vitriną puošia neilgai, nes iš karto sudomina pirkėjus.

„Kaip papuošti tortą, sugalvoju ekspromtu. Galiu nevaržomai eksperimentuoti ir įgyvendinti visas savo fantazijas”, – pasakojo „Maximos” konditerijos meistrė.

Daugiau nei 30 metų konditerininke dirbanti klaipėdietė nuo vaikystės svajojo, baigusi vidurinę mokyklą, tapti konditerininke arba floriste.

„Gėlių puokščių kūrimą galima prilyginti konditerininkės darbui. Tik pastarasis yra sunkesnis, nes įsivaizduojamas gėles dar reikia pagaminti iš maistinių medžiagų.

Kita vertus, kuriant gaminio puošybos formą konditerininkės galimybės yra didesnės”, – abi jaunystės svajones lygino D.Bondarevienė.

Kad moteris tapo konditerininke, lėmė pomėgis namuose kepti įvairius gaminius. Bet dabar geriausia Lietuvos konditerininkė namuose keptais tortais šeimyną lepina retai.

Klaipėdietė prisiminė, kad pastarąjį kartą tortą namuose kepė prieš 13 metų, kai buvo vaiko priežiūros atostogose.

Anot jos, puošnaus torto gamyba namuose užimtų visą dieną. Be to, tai nemažai kainuoja. Gerokai paprasčiau nusipirkti „Maximos” konditerijos ceche pagamintą tortą.

Apie 3 kilogramus sveriantis puošnus vienetinis tortas nekainuoja nė 100 litų, tačiau jo gamybai nereikia gaišti laiko, o ruošiantis kepti tortą tektų išleisti ne mažesnę sumą.

„Kad „Maximos” konditerijos ceche pagaminti tortai yra skanūs, mano šeimyna įsitikino jau seniai”, – šypsojosi konditerijos virtuozė.

Kasdien – tūkstančiai tortų

Visoje Lietuvoje veikia 116 „Maximos” gamybos padalinių, kuriuose prekybos tinklo klientams „Meistro kokybės” mėsos, kulinarijos ir konditerijos gaminius ruošia per 1200 darbuotojų. Iš viso „Maximos” parduotuvėms maistas tiekiamas iš 60 mėsos, 36 kulinarijos ir 20 konditerijos cechų bei kepyklų.

Įprastą dieną „Maximos” konditerininkai pagamina apie 3 tūkst. „Meistro kokybės” ženklu pažymėtų tortų.

Šeštadieniais pagaminama 4 tūkst. tortų, rugsėjo 1-ąją – apie 6 tūkst., o per Velykas ir Kalėdas – net po 12 tūkst. tortų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.