Vilniečius vakarieniauti pakvietė vienadienis restoranas

Šeštadienį Vilniuje pirmą kartą buvo švenčiama pasaulinė Restoranų diena. Keturis kartus per metus švenčiama diena suteikia progą kiekvienam kulinarijos mėgėjui išpildyti savo svajonę – atsidaryti savo restoraną. Tiesa, restoranas gali veikti vos vieną parą, tačiau jį įrengti galima bute, biure, sode, parke ar tiesiog gatvėje.

Vakaro akimirka.<br>D. Umbrasas
Vakaro akimirka.<br>D. Umbrasas
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 17, 2012, 10:21 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 8:26 AM

Savo biure vienam vakarui restoraną įkūrė „Menai & Renginiai“ bendrovė. Į šį restoraną galėjo patekti ne kiekvienas. Norintieji pavakarieniauti turėjo iš anksto užsiregistruoti restorano „Facebook“ Restourant day Vilnius paskyros renginyje.

„Apie Restoranų dieną sužinojau užvakar visai atsitiktinai – naršydama internete. Pamaniau, kad tai labai smagu. Žmonės, mėgstantys valgyti ir gaminti gerą, skanų maistą, visame pasaulyje, vieną dieną pardavinėja jį tiesiog gatvėse ar savo sode, visi eina vieni pas kitus į svečius, aplanko išskirtinius, tik vieną dieną gyvuojančius restoranus, vaišinasi, ragauja, bendrauja, žodžiu, švenčia gyvenimą. Pasikalbėjau su kolegomis ir nusprendėme padaryti ekspromtinį- eksperimentinį vienos dienos užkandžių restoraną tiesiog savo bute - biure“, – sakė Erika Purauskytė, „Menai & Renginiai“ režisierė.

Pasiruošti Restoranų dienai komanda neturėjo daug laiko, todėl nusprendė gaminti nesudėtingus patiekalus: įvairius užkandžius, panini, keksiukus, punšą. Užkandžiai ir kokteiliai šiame restorane neturėjo jokios tikslios kainos – kiekvienas susimokėjo tiek, kiek, jo nuomone, vaišės buvo vertos.

„Šio renginio tikslas nėra pelnas. Tai tiesiog gero maisto ir bendravimo šventė, kai žmonės dalijasi su kitais savo aistra gaminti, džiaugiasi smagia kompanija. Tikiuosi, kad ši idėja patiks vilniečiams ir per kitą Restoranų dieną, kuri bus žiemą, prie mūsų prisijungs ir daugiau gero maisto mylėtojų“, – tikino E. Purauskytė.

Kai Erika apie šį vienos dienos restoraną ir restoranų dieną Vilniuje paskelbė „Facebook“ paskyroje, nesitikėjo, kad tai susilauks tokio didelio susidomėjimo ir palaikymo. Kai idėja sulaukė sėkmės, ji į pagalbą pasikvietė profesionalius barmenus Mantą Viniką ir Raimondą Tekorių.

Restoranų diena dar nauja šventė. Ji gimė vos 2011 metų balandį Helsinkyje (Suomija). Trys draugai kalbėjosi apie svajonę atidaryti savo restoraną ir nusprendė, kad atėjo metas veikti. Jiems kilo mintis atidaryti vienos dienos restoraną. Savo idėja jie pasidalijo socialiniame tinkle „Facebook“.

Vienos dienos improvizuotame užkandžių ir gėrimų restorane apsilankė nemažai Lietuvos pramogų pasaulio žvaigždžių: tituluota gražuolė Garbrielė Martirosionaitė, magas Mantas Wizard, ex Bavaras Juozas Liesis, aktorė Aušra Štukytė su savo sužadėtiniu, Kristina Tina Navickaitė su šokių partneriu Tadu Rimgaila, žurnalistas Saugirdas Vaitulionis ir daugelis kitų pramogų pasaulio žvaigždžių. Idėją palaiko ir legendomis apipintas maisto kritikas, žurnalistas Andrius Užkalnis.

Visai netrukus jie sulaukė didžiulio palaikymo ir gegužę įvyko pirmoji Restoranų diena. Idėja išplito žaibiškai. Tų pačių metų rugpjūtį antrojoje Restoranų dienoje dalyvavo 200 vienadienių restoranų visoje Suomijoje, o 2012-ųjų vasarą – net 782 restoranai Suomijoje, Lenkijoje, Jungtinėje Karalystėje, Islandijoje, Japonijoje, Kanadoje. Dabar šios šventės vyksta keturis kartus per metus – vieną kartą per sezoną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.