J. M. Bergeris atskleidė, kodėl per Padėkos dieną amerikiečiai valgo kalakutą (receptas)

Ketvirtasis lapkričio ketvirtadienis Amerikoje – ypatinga diena. Tai metas, kai visi, laikantys save amerikiečiais, švenčia Padėkos dieną. Tuomet žmonės dėkoja Dievui, likimui ar vienas kitam už tai, ką turi. Amerikos ambasadorės Lietuvoje patarėjas kultūrai, švietimui ir žiniasklaidai Jonathanas M. Bergeris Vilniuje Padėkos dieną švenčia jau trečią kartą. Lrytas.lt jis papasakojo apie šios amerikietiškos šventės tradicijas.

Daugiau nuotraukų (1)

Dovilė Lebrikaitė

Nov 22, 2012, 10:29 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 5:04 AM

Pirmojoje šventėje dalyvavo ir piligrimai, ir indėnai

Padėkos dienos ištakos siekia jau beveik 400 metų. Štai 1620 metais protestantai iš Anglijos, ieškodami religinės laisvės, išsilaipino Masačusetso valstijoje. Tačiau pasiekę išsvajotąją žemę piligrimai vos nemirė iš bado, šalčio ir kitų gamtos negandų. Išgyvenimo pamokų atvykėlius mokė vietiniai indėnai.

Kitais metais užderėjo geras kukurūzų, miežių, pupų ir moliūgų derlius. Ta proga tuometis gubernatorius surengė šventę, ji truko tris dienas. Į šventę buvo pakviesti draugiškai atvykėlių atžvilgiu nusiteikę vietiniai gyventojai indėnai.

Puotos valgiaraštis nežinomas, tačiau žurnale buvo palikti įrašai, kad pakviesti indėnai atvyko su kepta stirna, mokė piligrimus, kaip gaminti kukurūzų bei moliūgų patiekalus. Kalakutas į šios puotos valgiaraštį nebuvo įtrauktas. Tuomet „turkey“ reiškė laukinių žvėrių mėsą.

Tiesa, nacionaline švente Padėkos diena buvo paskelbta tik Pilietinio karo metu. 1863 metais prezidentas Abrahamas Lincolnas pareiškė, kad Padėkos diena turėtų būti švenčiama lapkričio mėnesį.

Kalakutą norėta paskelbti Amerikos simboliu

Dabar Padėkos diena tapo šeimos švente. Lietuviams ji pažįstama tik iš filmų. Būtent kine ši šventė yra labai akcentuojama.

„Vienas mano mėgstamiausių filmų yra „Lėktuvai, traukiniai ir automobiliai“. Jis pasakoja, kaip keletas žmonių bando sugrįžti namo naudodamiesi visais įmanomais būdais: lėktuvais, traukiniais, automobiliais. Jie išbando viską, kad Padėkos dieną praleistų su šeima“, - pasakojo J. M. Bergeris.  

Svarbiausias stalo atributas Padėkos dieną – kalakutas. Verta paminėti, kad Benjaminas Franklinas kalakutą norėjo paskelbti nacionaliniu Amerikos simboliu.

„Vis dėlto šiandien Amerikos simbolis yra erelis, nes tai didis ir galingas paukštis, o kalakutas... ne toks didingas“, - šypsojosi pašnekovas.

Be kalakuto, ant vaišių stalo visada yra moliūgų pyragas, bulvės. Tačiau kiti patiekalai gali varijuoti, priklausomai nuo kiekvienos šeimos tradicijų.

Šiemet ant Bergerių šventinio stalo garuos du kalakutai. Jonathanas pasakojo, kad Padėkos dieną jo šeima sutiks kartu su kita ambasadoje dirbančia šeima.

Atsižvelgiant į tai, kad Lietuvoje nėra lengva įsigyti visą kalakutą, Amerikos ambasada sudarė sutartį su vienu iš kalakutų ūkių. Todėl kiekvienas, dirbantis ambasadoje, turėjo galimybę įsigyti šį didingą paukštį.

Daug dėmesio skiria televizijai

Padėkos diena – tai grynai amerikietiška šventė. Kiekvienas žmogus, kuris tampa amerikiečiu širdyje, priima šią šventę kaip savo. Tai lemia Padėkos dienos pobūdis. Ji nėra religinė šventė, todėl žmogus gali priklausyti bet kuriai pasaulio religinei bendruomenei, gali atvykti iš bet kokio pasaulio kampelio, iš bet kokio socialinio sluoksnio. Tai yra visiškai nesvarbu. Žmogus tiesiog turi jausti amerikiečiu.

„Man Padėkos diena – tai šeimos šventė. Laikas, kai visi suartėjame. Kasmet per Padėkos dieną susimąstau, ką turiu šiame gyvenime. Būtent už tai aš ir dėkoju. Tai yra visa Padėkos dienos prasmė.

Kiekviena religija turi savo švenčių.Mūsų šeima išpažįsta judaizmą, taigi mes taip pat turime tam tikrų religinių švenčių. Tačiau Padėkos diena mums suteikia galimybę padėkoti už tai, ką turime kaip amerikiečiai, o ne tam tikrų religinių bendruomenių nariai“, - atviravo J. M. Bergeris.

Nejaugi amerikiečiai visą dieną tik ir dėkoja likimui už suteiktas materialias ir nematerialias dovanas?

Statistinio amerikiečio rytas Padėkos dieną prasideda šventinio parado stebėjimu. Paradai vyksta visoje šalyje, tačiau didžiausias – Niujorke vykstantis paradas. Kasmet 8 valandą ryto jį pradeda transliuoti per televiziją.

Padėkos dieną Niujorko gatvėmis plaukia daugybė platformų, nuo jų mojuoja lengvai atpažįstami superherojai, animacinių filmukų herojai, tokie kaip Houmeris Simpsonas.

„Paradas yra labai linksmas. Kol gyvenome Amerikoje, ryte, dar prieš pradedant ruošti vaišes, susirinkdavome visa šeima, sėdėdavome su pižamomis ir stebėdavome paradą per televizorių“, - maloniais prisiminimais dalijosi J. M. Bergeris.

Vakare, iškart po vakarienės, šeima vėl susirenka prie televizoriaus, tačiau šįkart stebi amerikietiškojo futbolo rungtynes. Futbolas – tai dar viena Padėkos dienos tradicija.

Padėkos dieną keičia Juodasis penktadienis

Penktadienis po Padėkos dienos yra labai svarbi diena amerikiečiams. Šį penktadienį žmonės vadina Juoduoju penktadieniu (angl. Black Friday).

Tai yra metas, kai parduotuvės visoje šalyje atsidaro labai ankst,i ir žmonės pradeda apsipirkinėti Kalėdoms. Taigi, vos tik pasibaigia Padėkos diena, iškart prasideda Kalėdų laikotarpis.

„Tiesą sakant, Juodąjį penktadienį parduotuvės atsidaro vis anksčiau. Mačiau reklamą, kad kai kurios parduotuvės atsidarys vidurnaktį.

Štai seniau parduotuvės Juodąjį penktadienį atsidarydavo šeštą valandą ryto, po to – penktą. O dabar – vidurnaktį. Greitai jos atsidarys per pačią Padėkos dieną“, - šyptelėjo Jonathanas.

Kalakutas, įdarytas slyvomis, abrikosais ir obuoliais

Jums reikės 4-5 kilogramų kalakuto, 5 litrų vandens, 100 gramų druskos, 30 gramų cukraus, keturių citrinų, 3-4 lauro lapelių, keleto nesmulkintų gvazdikėlių ir kvepiančių pipirų grūdelių.

Kalakutą įtrinti reikės vienu smulkintu česnaku, 0,5 šaukšteliu maltų juodųjų pipirų, smulkintais prieskoniais kalakutienai.

Įdarui prireiks 150 gramų ryžių, po 50 gramų džiovintų slyvų, abrikosų, obuolių, trupučio cinamono.

Iš vandens, druskos, cukraus ir prieskonių išvirkite marinatą. Atšaldykite ir išspauskite į jį citrinų sulčių, įpjaustykite citrinų žieveles.

Išvalytą kalakutą pamerkite į atšaldytą marinatą ir palikite šaltoje patalpoje dvylikai valandų. Po to išimkite kalakutą iš marinato, nuvarvinkite ir įtrinkite jį prieskoniais. Palaikykite 2-3 valandas kambario temperatūroje.

Tuomet paruoškite įdarą. Apvirkite ryžius, pamirkykite ir nuvarvinkite džiovintus vaisius. Viską sumaišykite ir prikimškite įdaro į kalakutą. Angą užsiūkite. Įdarytą kalakutą įdėkite į kepimo maišelį, užriškite ir dėkite į orkaitę, kaitintą iki 220 laipsnių. Sumažinkite temperatūrą iki 180 laipsnių ir kepkite apie dvi su puse valandos, kol kalakutas gražiai apskrus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?