„Skanaus!“: stalo vandens butelyje – geriamasis vanduo (papildyta „Vichy“ komentaru)

Įvairaus dydžio fasuoto vandens buteliai parduotuvės lentynose panašūs vienas į kitą tik iš pirmo žvilgsnio. Jei atidžiau skaitote etiketes, pastebėjote: vandens buteliukus vieną nuo kito skiria ne tik etikečių spalvos ar angliarūgštės kiekis, bet ir vandens rūšis. Lietuvos rinkoje galima įsigyti keturių rūšių fasuoto vandens: geriamojo, stalo, šaltinio ir natūralaus mineralinio vandens.

„Skanaus!“ kalbinti pirkėjai vienu balsu teigė: iš skonio neįmanoma atskirti, kurioje stiklinaitėje mineralinis, kur stalo, o kur - šaltinio vanduo.<br>123rf. nuotr.
„Skanaus!“ kalbinti pirkėjai vienu balsu teigė: iš skonio neįmanoma atskirti, kurioje stiklinaitėje mineralinis, kur stalo, o kur - šaltinio vanduo.<br>123rf. nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2012-11-23 07:30, atnaujinta 2018-03-15 05:00

Specialistai vertinimui šįkart parinko keturių skirtingų gamintojų išpilstytus skirtingų rūšių vandenis. Visi jie – negazuoti. Trys produktai - lietuviški: tai - natūralus mineralinis vanduo „Neptūnas“ iš bendrovės „Neptūno vandenys“, šaltinio vanduo „Žalia giria premium“, pagamintas „Gelsvoje“, ir „Vichy classique“ stalo vanduo – iš įmonės „Švyturys-Utenos alus“. Ketvirtasis vertinamas produktas – natūralus mineralinis vanduo „Gerolsteiner“, išpilstytas Vokietijoje. Jų visų cheminę sudėtį ir mikrobiologinę taršą ištyrė Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai.

„Skanaus!“ kalbinti pirkėjai vienu balsu teigė: iš skonio neįmanoma atskirti, kurioje stiklinaitėje mineralinis, kur stalo, o kur - šaltinio vanduo. Ne veltui specialistai rekomenduoja vandenį parduotuvėje rinktis pagal jo rūšį, nurodytą ant butelio etiketės. Tiesa, būna, kad fasuoto vandens pavadinimas neatitinka sudėties. Šįkart tokia situacija - „Vichy classique“ atveju. Šį produktą, kurį pirkėjai išrinko skaniausiu, gamintojai pavadino „stalo“ vandeniu. Tačiau specialistai tvirtina: šis vanduo priklauso visiškai kitai kategorijai.

Kodėl „Vichy classique“ etiketė klaidina vartotojus? Kuo skiriasi geriamasis, stalo, šaltinio ir natūralus mineralinis vanduo? Kaip iš jų išsirinkti tinkamiausia ir kokybišką? Ir ar gali būti prekiaujama fasuotu vandeniu iš čiaupo? Visi atsakymai – vaizdo reportaže.

"Gaminys atitinka savo kategoriją"

Jolanta Strockienė

„Švyturys-Utenos alus“ Kokybės užtikrinimo skyriaus vadovė:

"Gerbiame Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutą ir vertiname projektą „Skanaus“. Tačiau norėtume nesutikti su reportaže išsakyta nuomone. Tikime, jog mūsų gaminamas „Vichy Classique“ atitinka stalo vandens kategoriją. Specialistę galbūt suklaidino per mažas informacijos kiekis ant etiketės – jį riboja etiketės plotas. „Vichy Classique“ išgaunamas iš nuosavo giluminio gręžinio Utenoje, jo bendras gylis yra daugiau nei 200 metrų.

Gręžinio vanduo, prieš išpilstant į tarą ir pateikiant vartotojui, yra prisodrinamas sidabru, naudojant unikalią jonizavimo technologiją. Prieš pasirinkdami ją, įvertinome daugybę naujausių technologijų ir pasirinkome tą, kuri iš tiesų gerina vandens kokybę.

Todėl įdiegėme modernią Švedijos įmonės „iOWA“ pagal „iON-S“ technologiją pagamintą vandens jonizavimo sistemą. Ji taikoma visų rūšių „Vichy Classique“ vandeniui – gazuotam, negazuotam ir praturtintam skoniais. Specialios jonizavimo sistemos dėka „Vichy Classique“ vanduo prisodrinamas sidabru.

Pagal naujausią technologiją „iON-s“ sistema automatiškai dozuoja sidabro jonų gamybą, todėl yra veiksminga, saugi ir ekologiška. Antibakterinėmis savybėmis pasižymintys sidabro jonai vandenį ilgiau išlaiko tyrą ir šviežią. Tačiau skonio ir kvapo jonizavimo sistema nekeičia.

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto atlikti tyrimai nurodė, jog vidutiniškai viename litre negazuoto „Vichy Classique“ vandens yra 0,018 miligramų sidabro jonų.

Be to, jog vandenį jonizuojame, naudojame ir vandens ozonavimo technologiją. Tikime, jog šie faktoriai ir leidžia teigti, jog „Vichy Classique“ atitinka stalo vandens kategoriją.

Džiaugiamės, jog projekto „Skanaus“ dalyviai įvertino „Vichy Classique“ kaip skaniausią, tai įrodo, jog mūsų naudojamos technologijos duoda geriausių rezultatų".

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.