Garsių šampano namų jubiliejus Lietuvoje paminėtas su staigmenomis

Visame pasaulyje pripažinti, garbinami šampano gamintojai dažniausiai iš aukšto žvelgia į tokią mažą rinką kaip Lietuva. Neretai importuotojai prašydami leidimo jų šampanu prekiauti Lietuvoje gauna mandagų, bet pakankamai tiesmuką atsakymą: atsiprašome, bet jūsų rinka mūsų nedomina. Džiugu, kad ne visi tokie susireikšminę. Štai „Laurent-Perrier“ vieną iš savo 200 metų gimtadienio švenčių surengė Lietuvoje.

Daugiau nuotraukų (1)

Jūratė Sprindžiūnaitė („Vynas ir draugai“)

Nov 27, 2012, 3:59 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 1:58 AM

Apie tai, kaip renginyje „Šampano naktis“ liejosi šių namų briutas bei rožinis šampanas, prirašė gyvenimo būdo portalai bei žurnalai. Tačiau tai nebuvo vienintelis renginys. Įdomesni ir stipriai nustebinę buvo pietūs „Stiklių“ restorane, kur buvo suteikta išskirtinė galimybė paragauti skirtingo stiliaus „Laurent-Perrier“ šampano. Vienas jų, retas „Laurent Perrier Alexandra Rose 1998“ specialiai atvežtas tik pietums.

Didžioji dauguma šampano namų kaip ir mados namai turi kelių lygių šampano. Pirmasis, kurio gaminama daugiausia, vadinamas baziniu, atspindi namų stilių. Tokį dar būtų galima pavadinti prêt-à-porter. Nors visi jie yra briutai (šis terminas apibūdina likutinį cukraus kiekį po butelyje įvykusios antros fermentacijos), tačiau pagal reikalavimus to cukraus gali būti iki 15 gramų litre. Vieni gamintojai palieka 6, kiti – 12 ar dar daugiau. Tai iš dalies lemia briuto stilių. „Laurent-Perrier Brut“ yra aštuoni gramai cukraus. Gėrimas labai gaivus ir yra mėgstamas tų putojančio gėrimo vartotojų, kurie vertina šviežią rūgštį, citrusinių vaisių aromatus ir minerališkumą. Tai – aperityvinis gėrimas, puikiai tinkantis prieš pietus ar vakarienę.

„Laurent-Perrier Brut Millesime 2004“ – vienų metų derliaus šampanas, dar vadinamas vintažiniu, o kalbant mados terminais – prêt-à-porter de luxe. Tokie gaminami tik išskirtinai gerais derliaus metais. Prie egzotiškais vaisiais, juodos duonos plutele dvelkiančio gėrimo derėjo „Stiklių“ virtuvės meistrų pasiūlytas avokadų suktinukas su krabais, pankoliais ir baziliko padažu. Po kurio laiko taurėje šis šampanas skleidė gėlių, kriaušių, liepų medaus aromatai. Elegantiškas ir jaunatviškas 2004 metų gėrimas dar gali būti brandinamas 4-5 metus.

Aukščiausią, tik iš geriausių „grand cru“ kategoriją turinčių vynuogynų derliaus sukurtas šampanas, turi „prestige cuvée“ įvertinimą. Tokį toli gražu gamina ne visi šampano namai. „Laurent-Perrier“ didžiuojasi „Grand Siècle“, kurį rūsio meistras ir šampano namų šeimininkas Bernardas de Nonancourtas nusprendė sukurti 1950-aisiais. Kaip kuriamas „haute couture“ prilygstantis šampanas? Sudėtingiausia yra teisingas keleto skirtingų derlių vyno parinkimas ir teisingas jų sumaišymas, nes tokio šampano išskirtinumas būtent yra maišymas. Kai kuriuose „prestige cuvée“ šampanuose gali būti net iki 70 skirtingų metų šampano. „Grand Siècle“ maišomi trijų ypač gerų derlių vynai. Kaip kažkada pasakė jo kūrėjas: „Geriausi iš geriausių su geriausiais“. Šiuo metu esantis rinkoje yra sukurtas iš 1996, 1997 bei 1999 derlių „Chardonnay„ ir „Pinot Noir„ lygiomis dalimis.

Jis sodrios aukso spalvos, daugiasluoksnio džiovintų vaisių, egzotiškų prieskonių, rožių žiedlapių aromato. Tai – stiprumo ir elegancijos lydinys, su geru saldumo, rūgšties ir minerališkumo balansu. Prie „Grand Siècle“ buvo pateikti veršienos medalionai su salierų kremu ir trumų padažu. Paprastai prie solidžių šampanų virtuvės šefai siūlo ne tik riebesnės žuvies, bet ir mėsos patiekalų, kuriuos lydi sodrus padažas.

Šventinių pietų puošmena tapo rožinis „Laurent Perrier Alexandra Rose 1998“. Jis gaminamas pagal retą ir brangią technologiją, kuomet „Chardonnay“ ir „Pinot Noir„ vynuogių sultys kurį laiką laikomos kartu su odelėmis, kad prisigertų spalvos. Tai galima padaryti tik tais metais, kuomet oro sąlygos leidžia vienu metu gerai sunokti minėtoms vynuogėms net aštuoniuose „grand cru“ statusą turinčiuose kaimeliuose. Paprastai rožiniai šampanai gaminami sumaišius baltąjį vyną su raudonuoju.

Šis šampanas ypatingas, nes 1987 metais buvo sukurtas šampano namų šeimininko Bernardo dukters Alexandros vestuvių proga. Tai buvo išskirtinė tėvo dovana ir staigmena. Ji pasiteisino ir šio stiliaus šampanas gerais derliaus metais gaminamas iki šiol.

1998-ųjų rožinis su lengvais vario atspalviais savo išraiškingais, bet subtiliais tarsi plonyčio šilko suknia susluoksniuotas iš gėlių, vaisių, uogų, prieskonių aromatų priminė kvepalus. Įdomiausia, kad tie kvapai bėgant laikui keičiasi, mainosi, vėl sugrįžta. Prie rožinio pasiūlytas šokoladinis pyragaitis su tekančiu šiltu šokoladu ir ledais. Puikus „haute couture“ derinys, idealiai tinkantis 200 metų gimtadieniui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.